Parco dei Nebrodi

Het Nebrodi park, op z’n Italiaans “Il Parco dei Nebrodi” is het grootste beschermde gebied van Sicilië. Het is een prachtig gebied om te bezoeken, met mooie wandelroutes, pittoreske dorpjes en goede agriturismo’s.

Argimusco | Waterval Catafurco | Wandelingen | Picknickplekken

Bezienswaardigheden Parco dei Nebrodi

Aangezien het park zo enorm groot is, is het onmogelijk om alles in één dag te bezoeken. Daarom hieronder de leukste plekken om te bezoeken:

Tip 1 – Bezoek pittoreske dorpjes

In het Nebrodi park liggen vele prachtige pittoreske dorpen die zeker een bezoek waard zijn. Het park telt in totaal 24 dorpen, waarvan er 19 in Messina liggen, 3 in Catania en 2 in Enna. Dit zijn de dorpjes die aangeraden worden om te bezoeken:

 • Bronte – dit dorp ligt aan de voet van de Etna en staat bekend in de hele wereld om de pistachenoot.
 • San Fratello – dit dorp ligt in de provincie Messina en is bekend om haar paarden. Hier leven ongeveer 3500 in het wild. San Fratello is dan ook het gebied waar je als paardenliefhebber op vakantie moet gaan.
 • Galati Mamertino – dit dorp wordt erg gewaardeerd door haar mooie natuurlandschappen. Hier kun je nog de echte reebokken zien!
 • Sant’Agata Militello – dit is het meest laaggelegen dorp van het Nebrodi park. Dit dorp heeft een uniek landschap door de combinatie van het natuurpark en de schoonheid van de zee.

Tip 2 – Ga wandelen

Het Nebrodi park is ideaal voor wandelliefhebbers. Tijdens de wandelingen kun je genieten van prachtige landschappen en de flora & fauna van het park. Er zijn diverse wandelroutes aangegeven die je kunt volgen van verschillende lengtes en zwaarte.

 • Wandeling Dorsale dei Nebrodi – 75 km
 • Wandeling Sentiero delle Sorgenti – 18 km
 • Wandeling Rocche del Crasto – 7 km

Bekijk hier de beschrijving van de diverse wandelingen in het Parco dei Nebrodi.

Etna vulkaan vanuit Parco dei Nebrodi

Tip 3 – Picknicken

Het park is uitermate geschikt voor een gezellig picknick. Je kunt natuurlijk zelf een picknickkleed meenemen, maar er zijn ook diverse plekken waar speciale picknickplaatsen ingericht zijn met bijvoorbeeld picknicktafels.

Tip 4 – Bezoek de Megalieten van Argimusco

Wil je unieke rotsen zien van bijzondere vormen in een prachtige omgeving? Dan moet je zeker de Megalieten van Argimusco bezoeken. Je kunt hier lekker rondwandelen en met goed weer genieten van het prachtige uitzicht! Lees hier meer over de megalieten van Argimusco.

Verklaring naam Il Parco dei Nebrodi

In de oudheid werd dit gebied door de Grieken het land van de reebokken genoemd: “la terra dei caprioli”. Zodoende komt het park ook aan haar naam, “nebros” is Grieks voor ‘capriolo’ oftewel ‘reebok’.

Dieren in het natuurgebied

In het natuurgebied leven vele dieren. Zo leven er vele wilde paarden. Daarnaast wordt er in deze regio veel veeteelt gedaan. Tevens is hier een inheems varkensras welke hier in het wild leeft. Deze varkens heten de ‘nero dei Nebrodi’, oftewel: ‘de zwarten van Nebrodi’.

Wilde paarden in Parco dei Nebrodi

Ligging & bereikbaarheid

Il Parco dei Nebrodi heeft een oppervlakte van zo’n 200.000 hectaren. Het park ligt in het noordoosten van Sicilië, in de provincies Messina en Catania. Je kunt het park via vele wegen bereiken:

Vanaf Palermo

 • Optie 1: Neem de SP 168 in de richting van Caronia-Capizzila
 • Optie 2: Neem de SS117 langs de westelijke zijde tussen Mistretta en Nicosia

Vanaf Messina

 • Optie 1: Neem de autoweg A20
 • Optie 2: Neem de SS116 langs Capo d’Orlando – Randazzo
 • Optie 3: Neem de SS 289 langs S. Agata Militello-Cesarò
 • Optie 4: Neem een van de provinciale wegen, zoals de 157 (Rocca di Caprileone-Tortorici of de 160 (S. Marco d’Alunzio)

Vanaf Catania

 • Snelste route: Volg de SS120 dell’Etna e delle Madonie

Plaatsen in het natuurgebied

Er zijn 24 plaatsen in de 3 provincies waarin het natuurgebied Parco dei Nebrodi ligt.

De volgende 19 plaatsen liggen in de provincie Messina: Acquedolci, Alcara Li Fusi, Capizzi, Caronia, Cesarò, Floresta, Galati Mamertino, Longi, Militello Rosmarino, Mistretta, Raccuja, Sant’Agata Militello, Santa Domenica Vittoria, San Fratello, San Marco d’Alunzio, Santo Stefano di Camastra, San Teodoro, Tortorici en Ucria.

In de provincie Catana liggen slechts 3 plaatsen: Bronte, Maniace en Randazzo.

En in Enna liggen twee plaatsen in het natuurgebied: Cerami en Troina.

 

Nieuws

Aeroporto di Catania tijdelijk gesloten voor onderhoudswerkzaamheden in mei!

We willen je informeren over een belangrijke verandering met betrekking tot je …

Etna vulkaan spuwt ringen

Linguaglossa | De majestueuze Etna vulkaan, gelegen op oosten van het prachtige …

Excursie Etna Nord 3000m weer van start!

Linguaglossa | Dit jaar is er in verhouding weinig sneeuw gevallen op …

Meer nieuws