Autorijden op Sicilië

Veel mensen huren op Sicilië een auto. Het autorijden op Sicilië gaat op het Italiaanse eiland wel wat anders dan in Nederland… Een paar voorbeelden:

  • De richtingaanwijzer wordt zo goed als niet gebruikt
  • Ze toeteren continue om elkaar te begroeten
  • Het knipperlicht blijft naar links knipperen als ze willen inhalen

Daarnaast rijden de Sicilianen over het algemeen harder dan toegestaan is.

Parkeren op Sicilië

Ook het parkeren gaat op Sicilië anders dan je in Nederland gewend bent. In de grote steden zoals Catania en Palermo vind je de illegale parkeerwachters. Zij worden door de Italiaanse staat gedoogd en je ontkomt er dan ook niet aan om ze te betalen wanneer je daar parkeert.

Het is echter ook een stuk veiliger om ze te betalen. Zij zullen ervoor zorgen dat je auto daar veilig en ongeschonden blijft staan. Afhankelijk van hoe lang je wilt parkeren kun je ze bijvoorbeeld € 1,00 geven tot € 5,00. Betaal je niets, dan is het mogelijk dat jij je auto beschadigd terugvindt…

Sicilianen zijn over het algemeen goed met inparkeren. Ze zijn in staat om hun auto op de kleinste parkeerplaatsen in te parkeren. Kijk overigens niet raar op als hierbij de auto ervoor en erachter kort wordt aangetikt.

Auto huren op Sicilië

Zoals je in bovenstaand stuk wel kunt lezen, is de kans op wat schade aan je huurauto vrij groot wanneer je in Sicilië gaat rijden. Ga je een auto huren, zorg dan altijd dat je een all-riskdekking neemt.

Bijzondere Italiaanse verkeersregels

In principe gelden in Italië dezelfde verkeersregels als in de rest van Europa. Hieronder lees je de uitzonderingen en wat extra tips, zodat jij veilig kunt autorijden op Sicilië!

Zona traffico limitato
Gebieden waar deze borden staan mag je niet inrijden. Rijd jij deze gebieden wel in, dan is de kans heel groot op een bekeuring, omdat hier camera’s staan die kentekens registreren. Veelal staan deze borden in het centrum van steden en in historische gebieden.

Slapen in de auto
Je mag in je auto overnachten wanneer jouw auto juist geparkeerd staat. Heb je dus geen hotel, of wil jij ergens onderweg overnachten waar geen accommodatie is? Als jij een juiste parkeerplaats vindt, mag jij hier in je auto overnachten.

Voorrang van rechts
Dit is geen uitzondering in Italië. Echter wordt er op Sicilië wel meer op ‘gevoel’ gereden. Op een kruispunt krijgt vaak degene die doorrijdt gewoon voorrang. En op sommige kruispunten moet je soms zelf wel voorrang nemen om er langs te kunnen op bepaalde tijdstippen. Dit is overigens gewoon sociaal geaccepteerd! Richting uit, voorzichtig rijden en gaan… oh en eventueel even je hand opsteken om te bedanken.

Licht aan!
Buiten de bebouwde kom moet je altijd met je licht aan rijden (dimlichten). Dit geldt ook overdag.

Kinderzitjes & baby’s
Baby’s moeten verplicht in een kinderzitje mét sensor zitten. Dit is een nieuwe wet die in 2020 ingaat. Daarnaast moeten kinderen tot 12 jaar of 150 cm in een kinderzitje zitten. Kinderen tot 9 kg moeten met het gezicht naar achteren op de achterbank zitten, in een kinderzitje.

Is autorijden op Sicilië eng?

Nee, autorijden op Sicilië is absoluut niet eng. De wegen op Sicilië zijn goed begaanbaar en de routes worden duidelijk aangegeven. Wel is het advies om op de hoofdwegen te blijven en niet voor binnendoor wegen te kiezen wanneer dit niet nodig is.

Autorijden in de steden wordt soms als wat eng ervaren, omdat het hier drukker is. Dit geldt voornamelijk voor Catania en Palermo. Hier is het dus even iets meer opletten wanneer je autorijdt.

Wil je Sicilië echt goed ervaren tijdens je vakantie, dan is een autohuren een must. Je leest hier meer over het huren van een auto op Sicilië.

Nieuws

Aeroporto di Catania tijdelijk gesloten voor onderhoudswerkzaamheden in mei!

We willen je informeren over een belangrijke verandering met betrekking tot je …

Etna vulkaan spuwt ringen

Linguaglossa | De majestueuze Etna vulkaan, gelegen op oosten van het prachtige …

Excursie Etna Nord 3000m weer van start!

Linguaglossa | Dit jaar is er in verhouding weinig sneeuw gevallen op …

Meer nieuws