Brand vliegveld Catania 17 juli 2023

Catania 17 juli 2023 | Angst op het internationale vliegveld Vincenzo Bellini in Catania (Fontanarossa) vannacht. Rond 23.29 uur kwam de eerste melding binnen van een brand in het onderste gedeelte van de luchthaventerminal. Inmiddels is de brand geblust, maar blijft het vliegveld tot 14.00 uur op 19 juli gesloten.

Update 19 juli 2023 – 19.00 uur:

Het vliegveld van Catania blijft nog zeker 5 dagen gesloten (Terminal A). Vanaf terminal C worden elk uur zo’n 2 vluchten gedaan. Dit wordt de komende dagen uitgebreid naar 4 vluchten per uur en dan naar 7 vluchten per uur.

Dus op dit moment is het laatste nieuws dat het vliegveld t/m 24 juli grotendeels gesloten is. Helaas weten wij ook niet hoe de treinen geregeld zijn vanaf het vliegveld naar andere vliegvelden. De informatie is heel moeilijk verkrijgbaar. Het advies blijft: overleg met je eigen maatschappij!

Update 19 juli 2023 – 12.34 uur:
Terminal A van het vliegveld Fontanarossa Catania blijft nog gesloten. Het is nog onduidelijk wanneer deze terminal wel weer geopend wordt. Terminal C is wel geopend, maar hier worden slechts enkele aankomsten en vertrekken georganiseerd.

Geruchten gaan dat het vliegveld in fases heropend wordt, maar dit gaat zeker nog enkele dagen duren. Er wordt zelfs gesproken over eind juli en begin augustus voordat alles weer helemaal operatief is.

Houd dus contact met je vliegtuigmaatschappij om te weten of jouw vlucht doorgaat. De kans is groot dat je op een andere vliegveld gaat landen en dan een transfer krijgt naar Catania met een bus. Houd hier rekening mee. Dit betekent vanaf Palermo zeker een busrit van 3,5 uur en vanaf Trapani van ongeveer 4,5 uur.

De oorzaak van de brand is ook nog niet bekend. Hier wordt de komende dagen meer onderzoek naar gedaan. De gedachten gaan naar het airco systeem, maar er zijn ook geruchten dat het automatische brandblussysteem niet werkte.

Mocht jouw vlucht nu vertrekken vanaf een andere luchthaven, houd dan rekening met de transfer tijd! De Sac heeft (gratis) transferbussen vanaf het vliegveld van Catania ingezet naar o.a. Comiso, Palermo en Trapani.

Update 17.30 uur – 17/07/2023:
Er wordt geprobeerd om een deel van het vliegveld weer te openen en 2 vliegtuigen per uur te laten vertrekken vanaf Terminal C, aangezien de brand enkel in een klein deel van Terminal A geweest is. Daarnaast worden andere vliegvelden betrokken en is het mogelijk dat je vlucht vanaf een ander vliegveld vertrekt. Er worden hiervoor bussen ingezet.

Het advies blijft om NIET naar het vliegveld te komen en om contact op te nemen met je vliegtuigmaatschappij om te horen wat er met jouw vlucht gebeurt!

Update 15.23 uur – 17/07/2023:
De brand is waarschijnlijk ontstaan in de airconditioning van het vliegveld. Trein vervoer van Palermo naar Catania is gratis.

De brand

Vele brandweerwagens kwamen ter plaatse om de brand te blussen. Er zijn verschillende teams ter plaatse gekomen, zoals ook die van het hoofdkwartier van de commandopost Etna. Er zijn geen meldingen van ernstige verwondingen gemeld, enkel een aantal mensen die bedwelmd waren door de rook.

Ook al is de brand inmiddels geblust, er blijft een dikke deken van rook hangen in de luchthaventerminal. Hier vinden dan ook nog steeds controle- en schoonmaakwerkzaamheden plaats.

Nadat de brand geblust was, werd deze operatie omschreven als “delicaat en veeleisend”. Het is nog niet bekend hoe de brand ontstaan is.

Getuige: “iedereen rende, duwde en huilde”
Door de brand zijn direct tientallen vluchten geannuleerd. Een aantal vluchten zijn omgeleid en geland op de vliegvelden van Palermo en Trapani. Daarnaast ook veel ongemakken voor de passagiers die het vliegveld in allerijl moesten verlaten tijdens de brand.

“Op een gegeven moment begon iedereen weg te rennen en te schreeuwen. Iedereen rende, duwde en huilde.” vertelt een aanwezige op het vliegveld die werd gecontacteerd door de nieuwssite Newsicilia.it. “Mijn eerste gedachte was dat iemand naar buiten was gekomen met een pistool. Toen werd er geroepen ‘naar buiten, naar buiten, naar buiten’. We gingen allemaal naar buiten en al snel bedekte een zwarte rookwolk het gebouw, waarna de lichten uitgingen.”

Een andere getuige vertelde: “Ze lieten ons in het vliegtuig wachten tot we van boord gingen. Vanuit de ramen zagen we de vlammen, maar we waren niet bang, omdat de bemanning ons waarschuwde voor het probleem. Wel was er veel verwarring”. (getuigenis van een vrouw uit Palermo, uit Mikonos)

Vliegveld gesloten, vluchten geannuleerd

Het management van de luchthaven maakte eerder bekend dat de luchthaven vanwege de brand tot 8.00 uur vandaag gesloten zou zijn. In een latere verklaring staat dat de vluchtoperaties tot woensdag 19 juli 14.00 uur zijn opgeschort.

Inmiddels staat deze melding ook op de website van het vliegveld zelf. De vraag aan passagiers is om absoluut niet naar het vliegveld te komen, maar om de eigen vliegtuigmaatschappij te contacteren.

Bron: Corriere.it & Livesicilia.it & Aeroporto Catania
Onderwerpen binnen dit artikel


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.