Etna vulkaan

De Etna vulkaan

De Etna is de op één na actiefste vulkaan van Europa. De vulkaan ligt aan de oostzijde op het Italiaanse eiland Sicilië in de provincie Catania en is maar liefst 3403 meter hoog. Sinds 21 juni 2013 staat de Etna op de Werelderfgoedlijst.

Etna kenmerken

  • Hoogste top: 3403 meter
  • Oppervlakte: 1570 m2 (dat is 3x het eiland Malta!)
  • Diameter: 45 km
  • Hoogst bereikbare punt op dit moment: 2900/3000 meter

Op de plek van de vulkaan komen twee platen van de aardkost samen: de Afrikaanse Plaat en de Eurazische Plaat.

Hoogste punt van de Etna

In eerste instantie was de Zuidoostkrater het hoogste punt van de Etna vulkaan met 3290 meter. Echter wordt de Etna door de diverse uitbarstingen steeds hoger. Sinds 2011 is de vulkaan al met bijna 200 meter gegroeid. Tot voor kort lag het hoogste punt op de rand van de Noordoostkrater op een hoogte van 3329,6 meter, maar sinds de zomer van 2024 is het hoogste punt 3403 meter op de rand van de Voragine krater. Lees hier meer over de huidige Etna kraters.

Etna beklimming top

Mongibello & Muntagna

Door de lokale bevolking wordt de vulkaan ook wel Mongibello genoemd. Dit is een samenvoeging van het Italiaanse woord ‘monte’ en het Arabische woord ‘gebel’. Beide woorden betekenen ‘berg’.

Daarnaast zien de lokale mensen de Etna niet als vulkaan, maar als berg. Zij noemen haar dan ook “A Muntagna”. Dit is Siciliaans voor ‘montagna’ wat de Italiaanse vertaling voor ‘berg’ is.

Een uitbarsting van de vulkaan wordt door de lokale bevolking dan ook gezien als iets normaals. Zodra de uitbarsting voorbij is gaat alles weer gewoon door. Je kunt het vergelijken met een sneeuwbui voor ons in Nederland. Het is echter vaak de media die een uitbarsting veel groter/erger maakt of doet voorkomen dan het is.

Wat voor type vulkaan is de Etna?

De Etna vulkaan bestaat uit twee types. Tot een hoogte van 2700 meter is de Etna een schildvulkaan. De top is een stratovulkaan. Het verschil tussen de beide type vulkanen is de vloeibaarheid van het magma.

Lavastroom Etna vulkaan

Bij de schildvulkaan is het magma dun en vloeibaar waardoor het eenvoudig door het aardoppervlak kan doordringen. Bij de stratovulkaan is het magma dikker. Wanneer de stratovulkaan uitbarst betekent dit dat de druk in de magmahaard eerst enorm moet oplopen. Wanneer deze dan uitbarst kun je flinke lavafonteinen zien.

De lava uit de schildvulkaan zorgt voor minder steile hellingen, omdat deze lava snel wegloopt doordat deze dun en vloeibaar is. De lava van een uitbarsting van de stratovulkaan loopt minder snel weg doordat deze zo dik is en zorgt dan dus ook voor steilere hellingen.

Hoe actief is de Etna vulkaan?

De Etna vulkaan is één van de actiefste vulkanen van de wereld en op de vulkaan Stromboli na, is de Etna de actiefste vulkaan van Europa. Sinds 2006 is er elk jaar nog een uitbarsting geweest. Lees hier meer over de diverse uitbarstingen van de Etna.

Momenteel zijn er vier actieve hoofdkraters:

  • De Noordoostkrater, ontstaan in 1911;
  • Voragine, ontstaan in 1950;
  • Bocca Nuova, ontstaan in 1968;
  • De Zuidoostkrater, ontstaan in 1971.

Je kunt de verschillende kraters met een gids via diverse excursies bezoeken. Het bezoeken van de actieve topkraters kan alleen onder begeleiding van een professionele vulkaangids. En dit kan weer alleen als de activiteit (en de bijbehorende restricties) dit toelaten. Dit zijn de excursies naar de actieve topkraters:

De topkraters via Etna Zuid zijn al sinds juli 2021 verboden en gesloten. Via deze kant naar de top gaan is echt levensgevaarlijk, omdat je daar echt recht onder de kratermond door moet lopen. Gebeurt er dan wat, dat sta je echt in de vuurlinie en wordt je bedolven onder de lava. Via Etna Nord kon je sinds de zomer van 2023 weer naar de top. Echter is ook deze nu sinds juli 2024 weer afgesloten wegens de verhoogde activiteit. Hier kun je meer lezen over de actuele uitbarstingen van de Etna.

Lees hier meer informatie over de verschillende kraters van de Etna.

Wil je de kraters bezoeken? Bekijk dan het overzicht van Etna excursies, je mag het Etna gebied officieel namelijk enkel onder begeleiding van een gids betreden!

Top krater Etna vulkaan trekking

 

Nieuws

Eindelijk regen op Sicilië, maar wat te doen met regen?

Wat te doen met regen op Sicilië? Je leest het hier! Sinds 3 …

Wanneer barst de Etna weer uit?

Dit is momenteel een van de meest gestelde vragen. Naast de vraag …

Etna vulkaan én Stromboli tegelijk in uitbarsting

Etna en Stromboli in Eruptie: Spannende Ontwikkelingen en Beperkingen ---> Laatste updates onderaan!! 4 …

Meer nieuws