Etna vulkaan

De Etna is de op één na actiefste vulkaan van Europa. De vulkaan ligt aan de oostzijde op het Italiaanse eiland Sicilië in de provincie Catania en is maar liefst 3329,6 meter hoog. Sinds 21 juni 2013 staat de Etna op de Werelderfgoedlijst.

Etna kenmerken

  • Hoogste top: 3329,6 meter
  • Oppervlakte: 1570 m2
  • Diameter: 45 km
  • Hoogst bereikbare punt: 3000 meter

Op de plek van de vulkaan komen twee platen van de aardkost samen: de Afrikaanse Plaat en de Eurazische Plaat.

Hoogste punt van de Etna

In eerste instantie was de Zuidoostkrater het hoogste punt van de Etna vulkaan met 3290 meter. Echter wordt de Etna door de diverse uitbarstingen steeds hoger. Sinds 2011 is de vulkaan al met bijna 200 meter gegroeid. Momenteel ligt het hoogste punt op de rand van de Noordoostkrater op een hoogte van 3329,6 meter. Lees hier meer over de huidige Etna kraters.

Etna beklimming top

Mongibello & Muntagna

Door de lokale bevolking wordt de vulkaan ook wel Mongibello genoemd. Dit is een samenvoeging van het Italiaanse woord ‘monte’ en het Arabische woord ‘gebel’. Beide woorden betekenen ‘berg’.

Daarnaast zien de lokale mensen de Etna niet als vulkaan, maar als berg. Zij noemen haar dan ook “A Muntagna”. Dit is Siciliaans voor ‘montagna’ wat de Italiaanse vertaling voor ‘berg’ is.

Wat voor type vulkaan is de Etna?

De Etna vulkaan bestaat uit twee types. Tot een hoogte van 2700 meter is de Etna een schildvulkaan. De top is een stratovulkaan. Het verschil tussen de beide type vulkanen is de vloeibaarheid van het magma.

Lavastroom Etna vulkaan

Bij de schildvulkaan is het magma dun en vloeibaar waardoor het eenvoudig door het aardoppervlak kan doordringen. Bij de stratovulkaan is het magma dikker. Wanneer de stratovulkaan uitbarst betekent dit dat de druk in de magmahaard eerst enorm moet oplopen. Wanneer deze dan uitbarst kun je flinke lavafonteinen zien.

De lava uit de schildvulkaan zorgt voor minder steile hellingen, omdat deze lava snel wegloopt doordat deze dun en vloeibaar is. De lava van een uitbarsting van de stratovulkaan loopt minder snel weg doordat deze zo dik is en zorgt dan dus ook voor steilere hellingen.

Hoe actief is de Etna vulkaan?

De Etna vulkaan is één van de actiefste vulkanen van de wereld en op de vulkaan Stromboli na, is de Etna de actiefste vulkaan van Europa. Sinds 2006 is er elk jaar nog een uitbarsting geweest. Lees hier meer over de diverse uitbarstingen van de Etna.

Momenteel zijn er vijf actieve hoofdkraters:

  • De Noordoostkrater, ontstaan in 1911;
  • Voragine, ontstaan in 1950;
  • Bocca Nuova, ontstaan in 1968;
  • De Zuidoostkrater, ontstaan in 1971;
  • De nieuwe Zuidoostkrater, ontstaan in 2007.

Je kunt de verschillende kraters met een gids via diverse excursies bezoeken. Lees hier meer informatie over de verschillende kraters van de Etna.

Wil je de kraters bezoeken? Bekijk dan het overzicht van Etna excursies, je mag het Etna gebied officieel namelijk enkel onder begeleiding van een gids betreden!

Top krater Etna vulkaan trekking

 

Nieuws

Etna vulkaan én Stromboli tegelijk in uitbarsting

Etna en Stromboli in Eruptie: Spannende Ontwikkelingen en Beperkingen ---> Laatste updates onderaan!! 4 …

Nieuwe Stombolische Activiteit bij Centrale Topkrater van de Etna

25 juni 2024 | De Etna vulkaan, een van de meest actieve …

Aeroporto di Catania tijdelijk gesloten voor onderhoudswerkzaamheden in mei!

We willen je informeren over een belangrijke verandering met betrekking tot je …

Meer nieuws