Etna uitbarstingen

De Etna is al jaren een actieve vulkaan en bijna elk jaar zijn er dan ook wel uitbarstingen. De een is groter en meer noemenswaardig dan de andere. Dit zijn de meest actuele, de meest noemenswaardige en de grootste uitbarstingen:

Elk jaar nieuwe uitbarstingen

De Etna vulkaan barst elk jaar opnieuw uit. Dit komt doordat het een zeer actieve vulkaan is. Lees hieronder de meest gestelde vragen rond een uitbarsting van de Etna vulkaan.

Kun je de Etna vulkaan bezoeken bij een uitbarsting?

Wanneer er sprake is van een uitbarsting kun je de vulkaan nog wel gewoon bezoeken, maar is de top (of het gebied waar de uitbarsting is) afgesloten. In zo’n geval is een excursie naar de top van de Etna vulkaan niet mogelijk, maar er worden dan wel altijd alternatieve excursies op de Etna aangeboden.

Etna vulkaan uitbarsting

Is de Etna vulkaan gevaarlijk?

Ja en nee. De vulkaan is actief en kan dus altijd uitbarsten wat dus gevaar kan opleveren. Echter barst de Etna vulkaan eigenlijk nooit zomaar uit. De vulkaan wordt strak gemonitord door vulkanologen. Daarnaast wordt een uitbarsting vaak vooraf gegaan door een aardbeving. Zo’n aardbeving is gevaarlijker dan de uitbarsting zelf.

Een uitbarsting is pas gevaarlijk wanneer deze laag op de vulkaan is, dichtbij de bewoonde wereld. Of wanneer een uitbarsting erg heftig is en er veel lava gespuwd wordt. Het is overigens niet zo dat dit dan direct gevaar oplevert. De lava uit de Etna vulkaan loopt vrij traag zodat je altijd tijd genoeg hebt om jezelf in veiligheid te brengen.

Wanneer kan ik lava van de Etna vulkaan zien?

Je kunt alleen lava zien op de Etna vulkaan wanneer er een uitbarsting is, echter zul je dit enkel vanaf een afstand mogen bewonderen. Het is nooit toegestaan om in de buurt van een uitbarsting te komen, omdat dit veel te risicovol is.

Wel worden er tijdens uitbarstingen veelal speciale Etna excursies georganiseerd om de uitbarsting van zo dichtbij mogelijk (wat nog veilig is) te zien. Je ziet dan de lava nog altijd van een afstand, maar wel van zo dichtbij mogelijk. Overigens is het al bijzonder om de lava gewoon uit de Etna vulkaan te zien spuiten van een afstand. Bij helder weer kun je zo’n uitbarsting zelfs vanuit Taormina waarnemen!

Nieuws

Sicilië in de winter: 5 tips wat te doen!

5 tips voor Sicilië in de winter! Ga je in de winter naar …

Etna vulkaan al 6 maanden extreem actief

Linguaglossa | De Etna vulkaan is sinds het begin van dit jaar …

Etna vulkaan weer uitgebarsten, Sicilië kleurt rood!

Linguaglossa | De Etna is al een aantal weken onrustig. Regelmatig spuwt …

Meer nieuws