Etna uitbarstingen nu en door de jaren heen
De Etna is al jaren een actieve vulkaan en bijna elk jaar zijn er dan ook wel uitbarstingen. De een is groter en meer noemenswaardig dan de andere. Zodra er weer een paroxisme is (in 2021 waren er meer dan 50!), maakt de media dit vaak enorm groot, maar voor ons op Sicilië is het heel normaal en vooral een mooi spektakel, zoals een sneeuwbui in Nederland.
Actuele uitbarstingen: restricties Etna vulkaan
De Etna vulkaan barst elk jaar opnieuw uit. Dit komt doordat het een zeer actieve vulkaan is. In 2021 zijn er meer dan 50 uitbarstingen van de vulkaan geweest. Dit worden ook wel paroxismen genoemd. Als gevolg hiervan is de topkrater op 3300 meter hoogte al sinds juli 2021 gesloten via Etna Zuid. Via Etna Nord was de topkrater sinds begin 2024 weer geopend. Echter, gezien de recente activiteit begin juli 2024 is de limiet weer ingesteld op 2900m/3000m hoogte. Dit geldt voor zowel Etna Nord als Etna Zuid!
Lees hieronder de FAQ rond een uitbarsting van de Etna vulkaan!
FAQ Etna uitbarstingen
1. Wanneer barst de Etna vulkaan weer uit?
Dit is momenteel een van de meest gestelde vragen. Naast de vraag of je lava kunt zien en of het misschien ook gevaarlijk is. Daarom hebben we hier een speciale pagina met informatie over gemaakt. Lees hier alles over: “wanneer barst de Etna vulkaan weer uit“?
2. Kun je de Etna vulkaan bezoeken bij een uitbarsting?
Wanneer er sprake is van een uitbarsting kun je de vulkaan nog wel gewoon bezoeken, maar is de top (of het gebied waar de uitbarsting is) afgesloten. In zo’n geval is een excursie naar de top van de Etna vulkaan niet mogelijk, maar er worden dan wel altijd alternatieve excursies op de Etna aangeboden. Je moet goed beseffen dat het Etna gebied enorm groot is (3x het eiland Malta!). Daarom gaan veel excursies en bezoeken dus ook gewoon door als er sprake is van activiteit op de top.
Door de huidige restricties is een excursie naar de top niet mogelijk en niet toegestaan. Let op dat er soms aanbieders zijn die dit aanbieden. Zij zullen je dan lastminute (of ter plaatse) vertellen dat je excursie aangepast wordt wegens de restricties. Je betaalt dan vaak teveel voor het alternatief! Ook zijn er soms gidsen die toch illegaal omhoog gaan. Let op dat dit echt levensgevaarlijk is, vooral bij Etna Zuid, daar loop je namelijk recht onder de actieve topkrater door als je daar omhoog moet. Mocht de vulkaan dan uitbarsten, dan wordt je gegarandeerd bedolven onder de lava.
Dit is de alternatieve excursie die nu aangeboden wordt, welke echt fantastisch is: trekking Etna kraters 2920 m. Met deze excursie bezoek je het rift van Etna Nord, een ‘ketting’ aan oude kraters met prachtige uitzichten.
3. Is de Etna vulkaan gevaarlijk?
Ja en nee. De vulkaan is actief en kan dus altijd uitbarsten wat dus gevaar kan opleveren. Echter barst de Etna vulkaan eigenlijk nooit zomaar uit. De vulkaan wordt strak gemonitord door vulkanologen. Daarnaast wordt een uitbarsting vaak vooraf gegaan door een aardbeving. Zo’n aardbeving is gevaarlijker dan de uitbarsting zelf.
Een uitbarsting is pas gevaarlijk wanneer deze laag op de vulkaan is, dichtbij de bewoonde wereld. Of wanneer een uitbarsting erg heftig is en er veel lava gespuwd wordt. Het is overigens niet zo dat dit dan direct gevaar oplevert. De lava uit de Etna vulkaan loopt vrij traag zodat je altijd tijd genoeg hebt om jezelf in veiligheid te brengen.
Waar je wel op moet letten tijdens een uitbarsting is de rook van de vulkaan. In deze rook zitten vaak ook lavastenen die door de vulkaan uitgespuwd worden. Deze lavastenen vallen soms kilometers verderop naar beneden. De grootte van de stenen kan verschillen. Soms is het lava as en soms zijn de stenen zo groot als hagelstenen. Het advies is dan ook om nooit onder de rook van een uitbarsting te gaan staan of rijden.
In het geval van verhoogde activiteit gelden er vaak extra restricties. Zoals dat je boven de 2500m altijd met een vulkaangids moet zijn. Dit raden wij overigens sowieso altijd aan. Een vulkaangids staat namelijk in direct contact met de autoriteiten en weet dus precies wanneer er gevaar dreigt. Daarnaast weet hij/zij natuurlijk waar je het beste naartoe kunt in zo’n situatie. Maar een vulkaangids is er niet enkel voor je veiligheid. Hij/zij heeft hiervoor gestudeerd en kan je dan ook van alles vertellen over de vulkaan en haar geschiedenis. Dit maakt je bezoek nog completer!
4. Wanneer kan ik lava van de Etna vulkaan zien?
Je kunt alleen lava zien op de Etna vulkaan wanneer er een uitbarsting is, echter zul je dit enkel vanaf een afstand mogen bewonderen. Het is nooit toegestaan om in de buurt van een uitbarsting te komen, omdat dit veel te risicovol is.
Wel worden er tijdens uitbarstingen veelal speciale Etna excursies georganiseerd om de uitbarsting van zo dichtbij mogelijk (wat nog veilig is) te zien. Je ziet dan de lava nog altijd van een afstand, maar wel van zo dichtbij mogelijk. Overigens is het al bijzonder om de lava gewoon uit de Etna vulkaan te zien spuiten van een afstand. Bij helder weer kun je zo’n uitbarsting zelfs vanuit Taormina waarnemen!
Overdag is het lastig om ‘lava’ te zien overigens. Dit komt omdat de lava zo heet is, dat het een grijze kleur krijgt. Daarnaast zie vaak vooral rook. In de avond (met zonsondergang) is het ideale moment om activiteit van de Etna vulkaan te bekijken. Ons advies is dan ook altijd de excursie met zonsondergang op de Etna doen!
5. Is de Etna vulkaan actief?
Ja, de Etna vulkaan is een actieve vulkaan. Dit betekent dat de vulkaan dus altijd kan uitbarsten. Dit wordt echter strak in de gaten gehouden door de autoriteiten. In 2021 is de vulkaan meer dan 50x uitgebarsten. Gelukkig hebben deze uitbarstingen niet voor grote problemen gezorgd. Wel is door deze extreme activiteit de maximale toegestane hoogte aangepast. Zo zijn de topkraters via Etna zuid al sinds juli 2021 gesloten en gelden er restricties voor het beklimmen van de vulkaan.
Tot 2500 meter mag je zonder vulkaangids lopen. Boven de 2500 meter mag je officieel enkel onder begeleiding van een vulkaangids de Etna vulkaan beklimmen. Zowel bij Etna Nord als bij Etna Zuid kun je momenteel tot 2900m hoogte. Etna Zuid is de zijde met de kabelbaan en daardoor ook direct erg toeristisch. Etna Nord is meer natuurlijk en robuust én veel minder toeristisch! Dit komt doordat Etna Nord pas sinds een paar jaar weer is opgestart nadat ze in 2002 helemaal bedolven was onder de lava.
Etna Zuid
Etna kabelbaan + 4×4 bus 2900 meter
✔ Kabelbaan én 4×4 bus
✔ Veel souvenirwinkels
✔ Massa toerisme
✔ Voor 45 minuten vulkaangids
Etna Nord
Etna Nord 2900 meter met 4×4 bus
Etna Nord 2900 meter met sunset
✔ Alleen 4×4 bus
✔ Robuust en natuurlijk: groen en lava
✔ Meer ‘onontdekt’ en ‘ongerept’
✔ 2,5 uur Vulkaangids
6. Wanneer was de laatste uitbarsting van de Etna vulkaan?
De laatste uitbarstingen van de Etna vulkaan zijn van begin juli 2024. Op 15 juli spoot de Voragine krater, ook wel de centrale krater genoemd, lavafonteinen van meer dan 6000 m hoog. Grote aswolken waren te zien en de lava-as viel van Acicastello tot aan Viagrande neer. Er was een kleine lavastroom aan de zijde van Bronte op een hoogte van 3000m die inmiddels alweer stil is komen te liggen. Na 15 juli is de activiteit regelmatig hoog met soms kleine explosies in de top of wat lava activiteit van kleine fonteinen. Het is wachten op de volgende ‘grotere’ uitbarsting momenteel.
Wél kun je de huidige activiteit bewonderen tijdens de diverse excursies. De laatste dagen hoor je af en toe ferme knallen (gasbubbels die knappen – wat enorm weerkaatst wordt). En ook regelmatig spugen de kraters een puf lava-as uit. Stel de Etna besluit je ook wat lava te laten zien, zorg dan dat je deelneemt aan de Etna zonsonderondergang excursie. Daarmee zie je dit het beste! (Hieronder 2 foto’s van deze uitbarstingen van begin juli 2024!
7. Richt zo’n uitbarsting wel eens schade aan?
Dit zijn de meest actuele, de meest noemenswaardige en de grootste uitbarstingen die wél schade aangebracht hebben:
8. Wanneer was de laatste grote uitbarsting van de Etna vulkaan?
De laatste grote uitbarsting van de Etna vulkaan was op 10 februari 2022. De vulkaan spuwde de lava meer dan 8 km hoog de lucht in en er waren 3 actieve lavastromen. Dit wordt ook wel een paroxisme genoemd. Een paroxisme een een bovengemiddelde uitbarsting van de vulkaan.
Tijdens deze uitbarsting van 10 februari bereikte de lavafontein een hoogte van meer dan 8000 meter. In de aswolk waren ook bliksemschichten te zien. Een deel van de zuidoostelijke krater is tijdens deze uitbarsting ingestort. Waarschijnlijk als gevolg van de opening van een scheur in de zijkant van de vulkaan.
De eerste actieve lavastroom ontstond om 20.40 uur en de tweede om 21.19 uur. Deze beide lavastromen waren enkele 100 meters lang en liepen richting de Valle del Bove. De derde lavastroom ontstond rond 21.26 uur en ging naar het zuiden en was ook slechts enkele 100 meters lang. Dezelfde avond is de uitbarsting nog gestopt.