Etna uitbarstingen

De Etna is al jaren een actieve vulkaan en bijna elk jaar zijn er dan ook wel uitbarstingen. De een is groter en meer noemenswaardig dan de andere. Dit zijn de meest actuele, de meest noemenswaardige en de grootste uitbarstingen:

Elk jaar nieuwe uitbarstingen

De Etna vulkaan barst elk jaar opnieuw uit. Dit komt doordat het een zeer actieve vulkaan is. In 2021 zijn er meer dan 50 uitbarstingen van de vulkaan geweest. Dit worden ook wel paroxysmes genoemd. Als gevolg hiervan is de topkrater op 3300 meter hoogte al sinds juli 2021 gesloten. Er gelden restricties wegens de activiteit van de vulkaan. Zo is de maximale toegestane hoogte bij Etna Zuid 2750 meter en bij Etna Noord 2900 meter.

Lees hieronder de meestgestelde vragen rond een uitbarsting van de Etna vulkaan.

Kun je de Etna vulkaan bezoeken bij een uitbarsting?

Wanneer er sprake is van een uitbarsting kun je de vulkaan nog wel gewoon bezoeken, maar is de top (of het gebied waar de uitbarsting is) afgesloten. In zo’n geval is een excursie naar de top van de Etna vulkaan niet mogelijk, maar er worden dan wel altijd alternatieve excursies op de Etna aangeboden. Door de huidige restricties is een excursie naar de top niet mogelijk en niet toegestaan. Dit is de alternatieve excursie die nu aangeboden wordt: trekking Etna kraters 2920 m.

Etna vulkaan uitbarsting

Is de Etna vulkaan gevaarlijk?

Ja en nee. De vulkaan is actief en kan dus altijd uitbarsten wat dus gevaar kan opleveren. Echter barst de Etna vulkaan eigenlijk nooit zomaar uit. De vulkaan wordt strak gemonitord door vulkanologen. Daarnaast wordt een uitbarsting vaak vooraf gegaan door een aardbeving. Zo’n aardbeving is gevaarlijker dan de uitbarsting zelf.

Een uitbarsting is pas gevaarlijk wanneer deze laag op de vulkaan is, dichtbij de bewoonde wereld. Of wanneer een uitbarsting erg heftig is en er veel lava gespuwd wordt. Het is overigens niet zo dat dit dan direct gevaar oplevert. De lava uit de Etna vulkaan loopt vrij traag zodat je altijd tijd genoeg hebt om jezelf in veiligheid te brengen.

Waar je wel op moet letten tijdens een uitbarsting is de rook van de vulkaan. In deze rook zitten vaak ook lavastenen die door de vulkaan uitgespuwd worden. Deze lavastenen vallen soms kilometers verderop naar beneden. De grootte van de stenen kan verschillen. Soms is het lava as en soms zijn de stenen zo groot als hagelstenen. Het advies is dan ook om nooit onder de rook van een uitbarsting te gaan staan of rijden.

Lava stenen regen op het asfalt
Uitbarsting Etna quad tour

Wanneer kan ik lava van de Etna vulkaan zien?

Je kunt alleen lava zien op de Etna vulkaan wanneer er een uitbarsting is, echter zul je dit enkel vanaf een afstand mogen bewonderen. Het is nooit toegestaan om in de buurt van een uitbarsting te komen, omdat dit veel te risicovol is.

Wel worden er tijdens uitbarstingen veelal speciale Etna excursies georganiseerd om de uitbarsting van zo dichtbij mogelijk (wat nog veilig is) te zien. Je ziet dan de lava nog altijd van een afstand, maar wel van zo dichtbij mogelijk. Overigens is het al bijzonder om de lava gewoon uit de Etna vulkaan te zien spuiten van een afstand. Bij helder weer kun je zo’n uitbarsting zelfs vanuit Taormina waarnemen!

Is de Etna vulkaan actief?

Ja, de Etna vulkaan is een actieve vulkaan. Dit betekent dat de vulkaan dus altijd kan uitbarsten. Dit wordt echter strak in de gaten gehouden door de autoriteiten. In 2021 is de vulkaan meer dan 50x uitgebarsten. Gelukkig hebben deze uitbarstingen niet voor grote problemen gezorgd. Wel is door deze extreme activiteit de maximale toegestane hoogte aangepast. Zo zijn de topkraters al sinds juli 2021 gesloten en gelden er restricties voor het beklimmen van de vulkaan.

Tot 2500 meter mag je zonder vulkaangids lopen. Boven de 2500 meter mag je officieel enkel onder begeleiding van een vulkaangids de Etna vulkaan beklimmen. Bij Etna Zuid is de maximale toegestane hoogte 2750 meter en bij Etna Nord 2900 meter. Het verschil in hoogte komt doordat de Zuid-oost krater momenteel de meest actieve en dus ook de meest gevaarlijke krater is. Daarom mag je bij Etna Zuid minder hoog dan bij Etna Nord.

Silvestri krater Kabelbaan Etna
4x4 Bus Etna Nord excursie

Wanneer was de laatste uitbarsting van de Etna vulkaan?

De laatste uitbarsting van de Etna vulkaan was op 10 februari 2022. De vulkaan spuwde de lava meer dan 8 km hoog de lucht in en er waren 3 actieve lavastromen. Dit wordt ook wel een paroxysme genoemd. Een paroxysme een een bovengemiddelde uitbarsting van de vulkaan.

Tijdens deze uitbarsting van 10 februari bereikte de lavafontein een hoogte van meer dan 8000 meter. In de aswolk waren ook bliksemschichten te zien. Een deel van de zuidoostelijke krater is tijdens deze uitbarsting ingestort. Waarschijnlijk als gevolg van de opening van een scheur in de zijkant van de vulkaan.

De eerste actieve lavastroom ontstond om 20.40 uur en de tweede om 21.19 uur. Deze beide lavastromen waren enkele 100 meters lang en liepen richting de Valle del Bove. De derde lavastroom ontstond rond 21.26 uur en ging naar het zuiden en was ook slechts enkele 100 meters lang. Dezelfde avond is de uitbarsting nog gestopt.

Nieuws

Alertheidniveau Etna vulkaan verhoogd

Etna | Sinds 18 mei is de activiteit van een van de …

Magische zonsondergang na slecht weer

Etna Nord | Het voor- en najaar op Sicilië wordt soms gekenmerkt …

4x4 Bus Etna Nord in TOP GEAR!

De Etna vulkaan op met de Torsus Praetorian, dat kan bij Etna …

Meer nieuws