Wandeling Monti Sartorius

De Monti Sartorius liggen aan de noordoostzijde van de Etna vulkaan. Deze ‘bergen’ bestaan uit 7 oude kraters, die dateren uit 1865. De Monti Sartorius liggen op een hoogte van 1667 meter.

Etna Sicilië team op Monte Sartorius

 

De wandeling naar de Monti Sartorius

De wandeling naar de Monti Sartorius, om de 7 kraters te zien, is prachtig om te wandelen en ook zeer geschikt voor de minder geoefende wandelaar en kleine kinderen.

  • Duur: 1,5 uur
  • Lengte: 3,5 km
  • Hoogteverschil: 100 meter

Parkeren en startpunt

De wandeling start langs de weg (strada Mareneve), in de gemeente Sant’Alfio, vlakbij Rifugio Citelli. Je kunt zowel vanuit Giarre naar Sant’Alfio rijden, als vanuit Linguaglossa. De wandeling start in een bocht, waar het pad met een houten slagboom wordt afgesloten. Hier staat ook een bord langs de weg. De auto kun je hier tegenover langs de weg, in de berm, ergens parkeren.

De wandeling naar de Monti Sartorius kraters

Vanaf de houten slagboom volg je het pad. Je loopt over een pad van zeer fijn lavagesteente. Dit fijne gesteente is met de uitbarsting in 2013 hier neergekomen. Het pad wordt met houten paaltjes aangegeven en deze route kun je volgen.

Het eerste stuk loop je door een berkenbos. Dit is het hoogst gelegen berkenbos van heel Europa. De berken hebben normaal een grijzige kleur, maar de berken op de etna zijn bijna wit en heel glad! Je komt uit op een splitsing, waar je rechtsaf gaat. Je loopt nu een bijna open Etna landschap in, waarbij je direct prachtige uitzichten hebt op een aantal van de 7 kraters van de Monti Sartorius.

Splitsing wandeling Monti Sartorius

Blijf het pad volgen, waarbij je naar de eerste krater loopt. Hier gaat het pad vrij stijl omhoog voor zo’n 50 meter. Kleine kinderen moeten hier even geholpen worden. Eenmaal boven kun je genieten van een mooi uitzicht op de oude krater.

Je kunt de kratermond rondlopen en aan de andere kant weer afdalen. Je komt dan uit bij een aantal rotsen, waar je een groot gat naar beneden ziet (let op: zeer diep en dus gevaarlijk!). Dit is een van de oorspronkelijke krater monden.

Lopen over de kratermond van de Monti Sartorius

Krater gat Monti Sartorius

Je kunt vanaf hier de andere kraters gaan verkennen. Er zijn diverse paden die je kunt volgen. Ook de tegenoverliggende krater (kijkend naar de top van de Etna), is de moeite waard om te beklimmen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het achterliggende landschap.

Anniek en Alessandro bij de Monti Sartorius

Uiteindelijk loop je weer terug naar het hoofdpad. De wandeling loopt dus als het ware in een cirkel langs verschillende kraters, waarbij enkel het beginpad hetzelfde is.

Alessandro en ik hebben deze wandeling gelopen in juni 2018.

Nieuws

Aeroporto di Catania tijdelijk gesloten voor onderhoudswerkzaamheden in mei!

We willen je informeren over een belangrijke verandering met betrekking tot je …

Etna vulkaan spuwt ringen

Linguaglossa | De majestueuze Etna vulkaan, gelegen op oosten van het prachtige …

Excursie Etna Nord 3000m weer van start!

Linguaglossa | Dit jaar is er in verhouding weinig sneeuw gevallen op …

Meer nieuws