Etna Sud, Etna zuid

De Etna vulkaan heeft twee zijden: Etna Sud (de zuidkant) en Etna Nord (de noordzijde). De beide kanten verschillen behoorlijk van elkaar. Zo is Etna Sud echt op de toeristen ingericht en is Etna Nord juist nog heel robuust en niét toeristisch. De zuidzijde van de Etna vulkaan is het meest bekend. Dit komt doordat hier de kabelbaan is waarmee je richting de top van de vulkaan kunt.

Met de kabelbaan naar de top van de Etna vulkaan

De kabelbaan brengt je van 1923 meter tot een hoogte van 2500 meter. Wil je verder naar de top, dan kan dit met 4×4 off-road bussen tot een hoogte van 2920 meter. De top zelf bevindt zich op een hoogte van 3300 meter. Dit betekent dat je de laatste 300 meter altijd moet lopen. Hier doe je ongeveer 1 uur en 20 minuten over. Deze excursie naar de top kan overigens enkel onder begeleiding van een vulkaangids. Alleen is niet toegestaan.

Kabelbaan Etna Sud - Nicolosi

De Etna vulkaan ontdekken betekent niet dat je persé naar de top van de vulkaan moet. Dit is namelijk ook lang niet altijd mogelijk. Zo is de topkrater gesloten wanneer er sprake is van verhoogde activiteit en ook in de winter wanneer er sneeuw ligt. Daarnaast is de omliggende natuur op de Etna vulkaan net zo mooi en bijzonder, dan niet nog mooier!

Wandelingen Etna Zuid

Wil (of kun) je niet naar de top van de vulkaan, maar wil je wel naar Etna Sud? Dan kun je hier naar de Silvestri kraters lopen. Een kleine krater ligt direct naast het restaurant. Wil je naar de grote krater (direct tegenover het restaurant), dan moet je 20 minuten omhoog lopen. Dit is zeker de moeite waard, want vanaf deze kratermond heb je een mooi uitzicht over het Etna landschap en kun je tot aan zee kijken!

Silvestri krater Etna Sud

Silvestri krater wandelpad naar beneden vanaf de grote krater

Vergeet niet dat het op de Etna veel kouder is dan bijvoorbeeld aan zee. De temperatuur kan zo 10 graden (of meer) verschillen. Daarnaast ben je daar op een open vlakte en is er veelal wind. Je kunt eventueel ter plaatse een jas huren. Ook bergschoenen zijn te huur bij de houten huisjes. Schijnt de zon? Vergeet je dan niet in te smeren, je kunt flink verbranden op deze hoogte!

Overnachten op de Etna vulkaan

Als je op de vulkaan wilt overnachten, kies dan voor Rifugio Sapienza. Deze Rifugio heeft moderne kamers met privé badkamer en ligt op slechts 10 meter van de kabelbaan. Je kunt hier vanaf ongeveer € 67,00 per nacht slapen (laagseizoen).

Winkelen & souvenirs

Wil je niet wandelen? Dan kun je natuurlijk ook gewoon souvenirs shoppen in een van de vele souvenirwinkeltjes bij Etna Sud. Je kunt hier t-shirts & truien kopen van Sicilië, diverse beelden van lava, glaasjes, likeur, koekjes, chocolade en natuurlijk magneten. Wil je een goedkoop, maar mooi souvenir? Ga dan zelf een stukje de vulkaan op en kies een mooie lavasteen uit. Gratis, echt en zelf gevonden!

Parkeren Etna Sud

Er zijn veel parkeerplaatsen op Etna Zuid. Let op dat het hier betaald parkeren is. In de zomer en in de weekenden is het hier erg druk. Wil je de Etna vulkaan dan gaan verkennen, zorg dan dat je er vroeg bent. Heb je de keuze, kies dan voor een doordeweekse dag om de vulkaan te bezoeken.

Weg Etna Sud - parkeren Etna Zuid

Nieuws

Etna vulkaan én Stromboli tegelijk in uitbarsting

Etna en Stromboli in Eruptie: Spannende Ontwikkelingen en Beperkingen ---> Laatste updates onderaan!! 4 …

Nieuwe Stombolische Activiteit bij Centrale Topkrater van de Etna

25 juni 2024 | De Etna vulkaan, een van de meest actieve …

Aeroporto di Catania tijdelijk gesloten voor onderhoudswerkzaamheden in mei!

We willen je informeren over een belangrijke verandering met betrekking tot je …

Meer nieuws