Kabelbaan Etna Zuid

Kabelbaan Etna Zuid informatie & tips

De kabelbaan Etna zuid, aan de zuidzijde van de Etna, is een van de meest bekende trekpleisters van de vulkaan. Op deze pagina lees je alles over de kabelbaan en de excursies die hier mogelijk zijn!

Locatie Etna Kabelbaan

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de Etna vulkaan een oppervlakte van meer dan 50 m² heeft. Er zijn 2 kanten waar je met de auto de vulkaan omhoog kunt:

 • Etna Noord
 • Etna Zuid

De Etna kabelbaan bevindt zich bij Etna Zuid, de meer toeristische zijde van de vulkaan. Soms is er verwarring over Etna Nord, maar bij Etna Noord is er enkel een skilift die ook enkel open is als de skipistes geopend zijn. Heb je het dus over de Etna kabelbaan, dan heb je het over Etna Zuid (zie foto rode kabelbaan).

Silvestri krater Kabelbaan Etna
Seggiovia Etna Noord skilift Etna vulkaan

Adres kabelbaan Etna Zuid

Funivia dell’Etna
Piazzale Rifugio Sapienza
95030 Nicolosi (CT)

Algemene informatie over de Etna kabelbaan

De kabelbaan vertrekt vanaf 1923 meter hoogte, naast Rifugio Sapienza. Je kunt hier bij de ticketoffice een ticket kopen voor enkel de kabelbaan heen en terug tot 2500 meter hoogte, of voor de complete excursie van kabelbaan en 4×4 bus tot bijna 3000 meter hoogte. Er bestaat géén online verkoop van de kabelbaan tickets, maar je kunt wel een ‘skip-the-line’ ticket boeken wat je al snel minimaal 30 minuten in een rij staan bespaart!

 • Startpunt kabelbaan: 1923 m hoogte – Rifugio Sapienza
 • Eindpunt Kabelbaan: 2500m hoogte – Etna Zuid

De kabelbaan heeft gesloten cabines waar maximaal 6 personen tegelijk in kunnen. Ook honden en fietsen mogen mee naar boven (gratis). In ongeveer 12 tot maximaal 15 minuten ben je op 2500 meter hoogte.

 • Maximaal aantal personen per wagon: 6
 • Duur kabelbaan: 12 – 15 minuten
 • Totale stijging: 576,35 meter
 • Snelheid: 4 meter per seconde

Ben je met meer dan 6 personen dan is dat natuurlijk geen probleem. Je moet je dan gewoon verdelen over meerdere cabines.

Instappen Etna kabelbaan Rifugio Sapienza 1923m
Kabelbaan Etna vulkaan Etna Zuid top krater

Invalide wagon Etna kabelbaan

Er is één wagon geschikt voor mensen in een rolstoel. Maar let op dat deze niet altijd beschikbaar is. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je je eigenlijk eenmaal op 2500 meter hoogte bijna niet kunt verplaatsen. De scherpe lava en de stijgingen maken dit zo goed als onmogelijk.

Openingstijden kabelbaan Etna

De Etna kabelbaan is elke dag van het jaar open. Bij harde wind en/of hevige regen en/of kans op onweer kan de kabelbaan echter sluiten. Dit zijn de algemene openingstijden van de Etna kabelbaan.

Winter dienstregeling Etna kabelbaan

 • Open: 08.30 uur
 • Sluiting: 16.00 uur
 • Laatste afdaling met de kabelbaan: 15.50 uur
 • Laatste complete excursie met kabelbaan + 4×4 bus: 13.30 – 14.00 uur ongeveer

Zomerdienstregeling Etna kabelbaan (hoogseizoen)

 • Open: 08.30 uur
 • Sluiting: 17.45 uur
 • Laatste afdaling met de kabelbaan: 17.30 uur
 • Laatste complete excursie met kabelbaan + 4×4 bus: 15.00 – 15.30 uur ongeveer

In het hoogseizoen vertrekken 4×4 bussen elke 5 minuten of als ze vol zijn. In het laagseizoen vertrekken 4×4 bussen elke 30/40 minuten of eerder als ze vol zijn.

Kabelbaan Etna prijs

Er zijn 3 verschillende kabelbaan excursies mogelijk. Daarvan is een versie enkel mogelijk met voldoende sneeuw op de vulkaan.

1. Alleen de kabelbaan omhoog en weer terug – 2500 meter (retour)
Je stapt op 1923 meter hoogte in de kabelbaan en na ongeveer 12/15 minuten stap je op 2500 meter hoogte weer uit. Let op dat dit ook direct de maximale hoogte is waarop je officieel zonder begeleiding van een vulkaangids mag lopen. Op 2500 meter hoogte vind je een bar en heb je uitzicht op Rifugio Sapienza, de oude lavastromen in de richting van Catania en zee.

 • Prijs volwassenen: € 50,00 per persoon
 • Prijs kinderen 5-10 jaar: € 30,00 per kind
 • Prijs kinderen 0-4 jaar: gratis

Klik hier om een skip-the-line ticket te boeken: Etna kabelbaan 2500 meter hoogte – skip the line

2. Kabelbaan naar 2500m + 4×4 bus naar 2920m hoogte (retour)
Dit wordt ook wel de complete excursie geboekt en dat is niet voor niets. Je gaat ook hier eerst met de kabelbaan omhoog. Eenmaal uit de kabelbaan stap je buiten over in de 4×4 offroad bussen die je naar bijna 3000 meter hoogte brengen. Hier stap je uit de bus en ontmoet je de geautoriseerde vulkaangids. Met deze gids ga je een kleine wandeling van ongeveer 45 minuten rond de Barbagallo krater doen op 2920 meter hoogte. Na deze wandeling keer je terug naar de bus, die je weer terug brengt naar 2500 meter hoogte waar je de kabelbaan weer naar beneden neemt.

Prijs volwassenen: € 78,00 per persoon
Prijs kinderen 5-10 jaar: € 50,00 per kind
Prijs kinderen 0-4 jaar: gratis

Klik hier om een skip-the-line ticket te boeken: Etna kabelbaan + 4×4 bus 2920m excursie – skip the line

3. Kabelbaan naar 2500m + sneeuwbus naar 2920m hoogte (retour) – ALLEEN MET SNEEUW!
Deze excursie is enkel in de wintermaanden mogelijk én enkel wanneer er voldoende sneeuw ligt. Als deze excursie mogelijk is, dan betekent dit dat de excursie hierboven (nummer 2) niet mogelijk is. In principe is deze excursie dezelfde als de excursie hierboven, maar in plaats van met de 4×4 offroad bus, ga je nu met een sneeuwbus met rupsbanden naar boven.

Prijs volwassenen: € 95,00 per persoon
Prijs kinderen 5-10 jaar: € 55,00 per kind
Prijs kinderen 0-4 jaar: gratis

Klik hier om een skip-the-line ticket te boeken: Etna kabelbaan + sneeuwbus – skip the line

Kabelbaan Etna Silvestri kraters
Sneeuwbus Etna Zuid excursie winter
Etna zuid kabelbaan 3000m Barbagallo krater

Met de Etna kabelbaan naar de top van de Etna vulkaan

Let op dat dit een pure marketingtruc is. De top van de Etna vulkaan bevindt zich op 3347 meter hoogte. De kabelbaan gaat slechts tot 2500 meter hoogte. Met de excursies die hierboven genoemd zijn, ga je tot maximaal 2920 meter hoogte. Dit is ook de officiële limiet waarop je met de huidige activiteit van de vulkaan mag komen. Je kunt en mag wel naar de top van de vulkaan, maar dan enkel via de noordzijde! Dit zijn de excursies naar de top van de Etna vulkaan:

Top Etna vulkaan met 4×4 bus (heen en terug)

Top Etna vulkaan met 4×4 bus (alleen heen, terug lopen)

Mocht de staat van de activiteit veranderen naar “groen” (deze is nu geel), dan is de excursie naar de top ook weer mogelijk via Etna Zuid. Let wel dat de wandeling naar de top via Etna Zuid zwaarder is dan de excursie via Etna Nord!

FAQ Kabelbaan Etna

1. Moet ik de kabelbaan vooraf reserveren?
Nee, dit moet niet, maar ik raad het je wel echt aan. Ten eerste is reserveren helemaal gratis en compleet vrijblijvend. Je kunt dus altijd gratis annuleren. Maar een groot voordeel van wél reserveren is dat je zo de rij bij de kassa voorbij kunt. Op drukke dagen scheelt dit vaak minimaal 30 minuten (in de brandende zon) wachten! Daarnaast ontvang je van mij als je reserveert heel veel extra uitleg en tips, zodat je het beste uit jouw Etna dag haalt! Ook gewoon gratis!

2. Het weer is niet super, moet ik wel omhoog gaan?
Wist je dat je met de kabelbaan ook boven de wolken uit kunt komen? Dit is natuurlijk niet altijd zo, soms is het gewoon slecht weer en zie je ook op 2500 meter hoogte weinig. Maar niet altijd! Wil je weten hoe het weer en uitzicht op 2500 meter hoogte is? Kijk dan even op de webcam van de Funivia dell’Etna. Kom je daarna wel weer terug om hier je skip-the-line ticket te boeken? 😉

3. Wat kan ik doen op 2500 meter hoogte als ik alleen de kabelbaan wil nemen?
Officieel mag je zonder geautoriseerde vulkaangids niet hoger dan 2500 meter bij Etna Zuid op dit moment. Dit betekent dat je in principe eenmaal uit de kabelbaan dus enkel naar beneden mag lopen. Echter is er een mooie krater vlakbij de Etna kabelbaan, op 2560 meter hoogte. Dit is de krater: Cratere del Laghetto. In ongeveer 30/40 minuutjes lopen sta jij op de rand van deze krater. Maar zoals aangegeven, dit is volledige eigen verantwoordelijkheid! P.s. als je via mij je skip-the-line ticket voor de kabelbaan reserveert, staat er in de mail ook hoe je bij deze krater komt.

Piano del Lago krater 2001 - Etna Zuid
Silvestri krater Kabelbaan Etna

4. Welke excursie adviseer jij?
Kinderen vinden vaak de kabelbaan al een beleving. Dus met kinderen raad ik het sowieso aan om de kabelbaan te nemen. Daarnaast moet iedereen ook naar zijn/ haar eigen portemonnee kijken. Maar als ik moest kiezen, dan adviseer ik zeker de Etna kabelbaan + 4×4 bus excursie naar 2920 meter. Bij deze excursie heb je namelijk een vulkaangids die je op dingen wijst, die je anders echt mist. Daarnaast loop je met gids over een oude kratermond én heb je vanaf 2920 meter hoogte echt prachtige uitzichten op valleien, oude lava stromen, oude kraters én de actieve top kraters.

5. Waarom zou ik een skip-the-line ticket via Etnasicilie.nl moeten boeken?
Ten eerste word ik niet betaald voor het geven van al deze informatie. Ik doe dit uit liefde voor het gebied en om jullie de beste ervaring op de Etna vulkaan te bieden. Persoonlijk vind ik het hier op Sicilië vaak lastig om de juiste, eerlijke, informatie te krijgen en daar wil ik verandering in brengen.

Als je via mij je ticket boekt (dit is dus gratis), dan ontvang je van mij een voucher. Naast deze voucher ontvang je overigens ook nog meer gratis handige tips! Deze voucher laat je op de dag van de excursie bij de kassa zien. Je voucher is immers jouw skip-the-line ticket! De Etna kabelbaan registreert dan dat ik jou gestuurd heb. Voor iedere persoon die met mijn voucher een van de Etna kabelbaan excursies doet, ontvang ik van hun een kleine vergoeding. Met deze vergoeding kan ik ervoor zorgen dat ik hier heel veel gratis en actuele informatie blijf delen.

Reserveren kost jou helemaal niets. Je mag altijd gratis annuleren. Je betaalt nooit iets vooruit. En je ontvangt gratis extra tips en advies over de route, parkeren en mooie uitzichtpunten.

Heb ik jou geholpen met de informatie op deze pagina? Ik zou het fijn vinden als je dan via mij een reservering maakt! <3

Nieuws

Etna vulkaan én Stromboli tegelijk in uitbarsting

Etna en Stromboli in Eruptie: Spannende Ontwikkelingen en Beperkingen ---> Laatste updates onderaan!! 4 …

Nieuwe Stombolische Activiteit bij Centrale Topkrater van de Etna

25 juni 2024 | De Etna vulkaan, een van de meest actieve …

Aeroporto di Catania tijdelijk gesloten voor onderhoudswerkzaamheden in mei!

We willen je informeren over een belangrijke verandering met betrekking tot je …

Meer nieuws