Weer Etna vulkaan

Niets is zo veranderlijk als het weer bij de Etna vulkaan. Of nou ja, bijna niets… Hieronder lees je meer over het weer op de vulkaan, zodat jij precies weet wat je kunt verwachten.

Hoog ijzergehalte van invloed op het weer

Door de hoogte van de actieve vulkaan en het hoge ijzergehalte in de lava zijn er een soort van magnetische velden op de vulkaan. Dit zorgt ervoor dat het weer soms zomaar kan omslaan. Maar dit betekent ook dat voorspellingen niet echt betrouwbaar zijn. Je kunt het beste altijd 1 dag van tevoren kijken naar de voorspellingen. Dan heb je het beste beeld.

Onweer

Dit hoge ijzergehalte is overigens ook de reden dat er zomaar onweer kan ontstaan. Dit is vooral het gevaar wanneer het hard regent. Ga daarom nooit met harde regen de vulkaan op en al helemaal nooit zonder officiële gids!

Weer Etna 16 - 43 uur
weer Etna 15 - 27 uur
Etna uitbarsting in de avond

Hoe is het weer op de Etna vulkaan?

Let op dat het hele gebied van de Etna vulkaan meer dan 50 km² beslaat. Dit betekent dus ook dat het heel goed slecht weer bij Etna Zuid en goed weer bij Etna Nord kan zijn! Hierbij wat tips, zodat jij beter het weer kunt bekijken op de Etna vulkaan:

Weer Etna Zuid – Rifugio Sapienza

Ga je naar Etna Zuid, Rifugio Sapienza? Zorg dan dat je via Google zoekt naar:

  • weer Rifugio Sapienza
  • weer Nicolosi

Hiermee krijg je de beste weergave van de voorspellingen en temperatuur bij Nicolosi en op 1900 meter hoogte bij Etna Zuid.

Rifugio Sapienza - Etna Sud

Weer Etna Nord – Piano Provenzana

Ga je naar Etna Nord, Piano Provenzana? Zorg dan dat je via Google zoekt naar:

  • weer Piano Provenzana
  • weer Linguaglossa

Hiermee krijg je de beste weergave van de voorspellingen en temperatuur bij Linguaglossa en op 1800 meter hoogte bij Piano Provenzana, vanwaar de excursies starten.

Wind op de Etna vulkaan

Zoals aangegeven is het vaak de wind die het fris/ koud maakt op de vulkaan. Via deze app kun je de voorspelling van de wind zien bij Etna Nord (Piano Provenzana) en Etna Zuid (Rifugio Sapienza).

Piano Provenzana lava

Dit is de wind voorspelling op de top van de Etna vulkaan.

Hoe koud is het op de top van de Etna?

Hoe hoger je komt, hoe kouder het wordt normaalgesproken. Daarnaast staat er ook vaak meer wind hoger op de vulkaan. Deze wind maakt het dan vaak fris en kan vervelend zijn voor de oren. Zorg dus voor een muts (hoodie) of sjaal bijvoorbeeld.

Als het op Piano Provenzana (Etna Nord) zo’n 15 graden is, dan zal het op 2900 meter hoogte minimaal 10 graden kouder zijn.

Als het bij Rifugio Sapienza (Etna Zuid) zo’n 15 graden is, dan is het op 2900 meter hoogte ook minimaal 10 graden kouder.

Ga je helemaal naar de top (dat is nu enkel mogelijk via Etna Nord wegens de restricties), houd dan zeker rekening met temperaturen bij het 0-punt. Ook zul je sneeuw en ijs onderweg tegen kunnen komen!

Zomer op de Etna vulkaan

Houd er rekening mee dat er géén schaduw is op de Etna vulkaan. Dit betekent dus dat je continue in de zon loopt. In de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen. Ook is de zon fel en brand deze sterker zo hoog op de vulkaan. Denk dus zeker altijd aan een zonnebril, pet en zonnebrand in de zomer.

Een heel goede optie is om de Etna vulkaan in de zomer aan het einde van de middag/ begin van de avond te bezoeken. Dat kan met de Etna excursie met zonsondergang. Dit is echt een aanrader!

Zonsondergang Etna na regen onweer

Winter op de Etna vulkaan

In de winter valt er sneeuw. En er kan heel veel sneeuw vallen. Dat is wel gebleken in februari 2023 toen er in 1 dag meer dan 3 meter sneeuw gevallen is! Je kunt in de winter (mits voldoende sneeuw), ook skiën op de vulkaan. Dit kan de laatste jaren eigenlijk enkel bij Etna Nord – Piano Provenzana. Je vindt hier 4 skiliften. Het is dus een klein, maar zeker uniek skigebied. Want zeg nou zelf, waar ter wereld kun je op een actieve vulkaan skiën met uitzicht op zee?!

Krater 1809 Etna Nord
Skilift Piano Provenzana skien Etna

Nieuws

Aeroporto di Catania tijdelijk gesloten voor onderhoudswerkzaamheden in mei!

We willen je informeren over een belangrijke verandering met betrekking tot je …

Etna vulkaan spuwt ringen

Linguaglossa | De majestueuze Etna vulkaan, gelegen op oosten van het prachtige …

Excursie Etna Nord 3000m weer van start!

Linguaglossa | Dit jaar is er in verhouding weinig sneeuw gevallen op …

Meer nieuws