Etna Nord 2900 meter met off-road bus

4,9 / 5bekijk alle beoordelingen
 • 100% tevredenheid garantie
 • Dé Sicilië specialist
 • Géén vooruitbetaling
Start tour:
Dagelijks vanaf 10.30 uur
Duur tour:
2,5 uur
Kosten:
€ 66,00 p.p. (kinderen < 12jaar € 48,00)
Excursie aanvragen

Wil jij een excursie van kwaliteit? Wil jij zo hoog mogelijk op de actieve Etna vulkaan? Dít is de excursie waarbij je met relatief weinig inspanning, zo hoog mogelijk komt, zoveel mogelijk te zien krijgt en een super begeleiding van de vulkaangids! Dit is de perfecte combinatie voor het ontdekken van de vulkaan, de lava en oude kraters.

Wat zie je tijdens de excursie:

De excursie naar 2900 meter Etna Nord start vanaf Piano Provenzana, Etna Nord. Met comfortabele 4×4 bussen rijd je via de onverharde lava weg de vulkaan op naar het astrofysich observatorium dat zich op 2805 meter hoogte bevindt.

Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten op oude kraters, het contrast tussen de natuur en de lava en mooie uitzichten op zee. Zo rijd je zo goed als langs de krater van 1809!

4x4 Bus Etna Nord excursie
Kraters 2002 trekking vanaf de 4x4 bus - Etna Nord
Afdaling 4x4 bus op de Etna vulkaan

Eenmaal aangekomen op 2805 meter ga je een kleine trekking doen tot een hoogte van 2865 meter. Vanaf dit panoramische uitkijkpunt kijk je uit op de beroemde Valle del Bove, onder de actieve Noord-oost krater. De vulkaangids zal je hier het een en ander vertellen over de vulkaan. Je maakt hier een korte trekking van ongeveer 20/ 30 minuten in totaal waarbij je voldoende tijd hebt voor vragen en foto’s.

Etna vulkaan krater 1809 4x4 bus
Rokende top krater Etna vulkaan
Etna Nord top krater 2900 meter

Daarna ga je terug naar de 4×4 bus en daal je af naar 2100 meter hoogte. Hier maak je een tweede stop waarna een korte trekking van zo’n 20 minuten volgt over de rand van de krater van de uitbarsting van 2002. Na deze fantastische stop keer je terug naar de bus en brengt de bus je terug naar Piano Provenzana waar je de auto geparkeerd hebt.

Kratermond 2002 Etna
Uitzicht natuur lava Etna Vulkaan

Gidsen & talen

De wandeling wordt begeleid door professioneel opgeleide vulkaangidsen. Deze gidsen spreken Italiaans, Engels en/of Frans en zullen je tijdens de wandeling het een en ander over de vulkaan en kraters vertellen. Geef bij je aanvraag aan welke taal jouw voorkeur heeft, zodat wij hier qua indeling kunnen proberen rekening mee te houden.

We zorgen er altijd voor dat er een gids bij is die sowieso Engels spreekt!

Excursie specificaties

 • Totale duur: 2,5 uur ongeveer
 • Hoogte startpunt: 1800 meter
 • Hoogste punt: 2865 meter
 • Moeilijkheidsgraad: Goed te doen voor iedereen

Vertrektijden*
De excursie is elke dag mogelijk (onder voorbehoud van het weer). De standaard vertrektijd is 10.30 uur in de ochtend. Indien er voldoende aanmeldingen zijn, is de volgende vertrektijd rond 13.30 uur.

Daarnaast is er ook de optie om de excursie met zonsondergang te doen. De vertrektijd ligt dan tussen 17.00 en 18.00 uur. Meer over deze excursie kun je hier lezen: Etna Nord met zonsondergang.

* Je dient altijd 20/30 minuten van te voren aanwezig te zijn. Zo heb je naast voldoende tijd om te parkeren en te betalen voor de excursie, ook tijd om te wennen aan de hoogte voordat je verder omhoog gaat.

Prijs
De excursie kost € 69,00 per persoon zonder reservering. MAAR boek jij via ons, dan krijg je € 3,00 per persoon korting en betaal je maar € 66,00 per persoon. Daarnaast heb je met jouw reservering gegarandeerd plek én krijg je gratis extra advies en tips (in het Nederlands).

Kinderen betalen zonder reservering € 50,00 per kind (4-12 jaar). Maar met reservering via Etnasicilie.nl betalen kinderen € 48,00 per kind. Kinderen van 0-3 jaar zijn gratis, mits ze bij de ouders/ verzorgers op schoot zitten.

Je hoeft NIETS vooraf te betalen. Wij werken volledig op basis van vertrouwen. Je kunt dus gewoon op de dag zelf betalen! Wij sturen je natuurlijk wél een bevestiging van je reservering met voucher, zodat jij (en de organisatie) weet dat jij gereserveerd hebt én onze speciale prijs betaalt!

Dit betekent ook dat je dus altijd gratis kunt annuleren en/of verplaatsen.

Inclusief:

4×4 Bus van Piano Provenzana naar 2900m
Tot aan het Observatorium Pizzi Deneri
Panoramisch uitzichtspunt op 2950m
Korte trekking van 20/30 minuten op 2900m hoogte
4×4 Bus van 2900m naar 2100m
Trekking 20/30 minuten over de kratermond van 2002
4×4 Bus van 2100m naar Piano Provenzana
Complete begeleiding gedurende de gehele excursie van een vulkaangids

Exlusief

X Eten en drinken
X Jas huur (€ 5,00)
X Schoenen huur (€ 5,00) – goede sportschoenen zijn voldoende
X Parkeerplaats Piano Provenzana (€ 3,00 per auto per dag)
X Fooi voor de chauffeur en gids (niet verplicht)

De excursie is elke dag mogelijk op reservering. De eerste bus vertrekt in principe rond 10.30 uur waarbij vol=vol geldt. De tijden hierna gaan op basis van het aantal personen, waarbij ze wachten tot de bus vol zit.

Bus 4x4 Etna Nord sneeuw top
Etna vulkaan sneeuw 2900m

Je kunt de auto op Piano Provenzana parkeren. Dit is betaald parkeren. Een parkeerwachter rijdt hier rond. Ook kun je een parkeerticket kopen bij de ticket-office van de excursie.

Vereisten

Deze excursie is in principe heel goed te doen voor iedereen. Kinderen vanaf 2 jaar lopen de excursie ook mee, evenals mensen met lichte loopproblemen. Je kunt altijd onderweg bepalen om niet verder te lopen, of om dichtbij de bus te blijven. Zo heb je zelf de vrijheid.

De excursie is niet geschikt voor:

 • Mensen met hart- en/of longproblemen
 • Zwangeren (ook niet als je nog maar net zwanger bent)
 • Kinderen van 0 tot 9 maanden (i.v.m. de oortjes)
 • Mensen met zware lichamelijke beperkingen

Kleding tips

Schoenen
Het advies is om bergschoenen te dragen. Je loopt namelijk wel op oneffen terrein en lava kan scherp zijn. Daarnaast loop je soms op los ‘lava-zand’, wat ervoor kan zorgen dat het in je schoenen komt. Hoge schoenen, of in ieder geval hoge sokken zijn dan fijn om je enkels te beschermen.

Veel mensen doen de excursie overigens gewoon op goede sportschoenen. Dit is prima te doen. Houd er wel rekening mee dat ze stoffig worden!

Wil je liever wel bergschoenen, dan kun je deze ter plaatse huren in een van de souvenir winkeltjes. Dit kost € 5,00 per paar. Denk zelf om goede sokken!

Kleding
Draag altijd kleding in laagjes. Het kan op 2900 meter hoogte namelijk echt een stuk frisser zijn. Dit komt vooral door de bijzondere wind op de Etna vulkaan. Persoonlijk vind ik de wind vervelend aan mijn oren. Daarom adviseer ik vaak een hoodie of jas met capuchon of sjaal of muts mee te nemen.

Je kunt ook een jas huren op Piano Provenzana in een van de souvenir winkeltjes. De kosten hiervoor bedragen € 5,00 per jas. Het is ook mogelijk om deze alvast via ons te huren, zodat wij zorgen dat ze voor je klaar liggen en je precies weet waar je heen moet! (Geef je maat door!)

Tip: draag kleurrijke kleding, dan valt mooier op op foto’s met de zwarte lava en blauwe lucht! (denk aan geel & rood)

Overig
Verder raden we een zonnebril en pet aan. De zon kan heel fel zijn en hoe hoger, hoe sneller je verbrand. P.s. denk dus ook om zonnebrand! Je telefoon loopt overigens ook sneller leeg hoog op de vulkaan. Denk dus aan een lader voor eenmaal terug in de auto, of neem een powerbank mee.

Krater 2002 vanaf 2300m Etna Vulkaan
Oude kraters Etna vulkaan Etna Nord
Biglietteria Piano Provenzana excursie Etna Nord

Weer

Niets is zo veranderlijk op Sicilië als het weer. Vooral rondom de Etna vulkaan. Dit komt doordat de vulkaan magnetische velden heeft waardoor de wind vaak verandert. Houd er dus rekening mee dat de vooruitzichten continu kunnen veranderen. Het beste kun je 1 dan van tevoren kijken ongeveer. Zoek dan op Google op: “Weer Piano Provenzana”, dan heb je een idee van het weer op 1800 meter hoogte.

Ook met ‘minder mooi weer’ kan de excursie doorgaan. Je hebt dan misschien wel iets minder zicht, maar dit kan het ook weer spannender en specialer maken. Met lichte regen gaat de excursie ook door. Wel kan het zijn dat de excursie ingekort of aangepast moet worden. De veiligheid van de deelnemers en gidsen staat namelijk altijd voorop!

Met onweer (en/of kan op onweer) zal de excursie eerder onderbroken worden en kan het voorkomen dat je de bus niet uit mag. Dit komt omdat de lava (vooral bij de kraters van 2002) vol met ijzer zit. Dit trekt bliksem aan. (Gedeeltelijke) teruggave van geld is helaas niet mogelijk. Maar zoals aangegeven, kun je zelf altijd annuleren en/of verplaatsen, dit is gratis!

Excursie aanvragen

Talen die door de gidsen worden gesproken

 • Engels
 • Frans
 • Italiaans

Beoordelingen

Gemiddelde beoordeling
4,9 / 5
Beoordelingsoverzicht
De excursie
4,9 / 5
Service Etna Sicilië
5,0 / 5
Prijs/kwaliteit
4,8 / 5
“Etna, een fantastische trip op hoogte”

Op meerdere apps en sites al mogelijkheden gevonden om de Etna te bekijken, maar de site etnasicilie.nl vonden we een beter en helder overzicht geven van de diverse mogelijkheden die er zijn. Na overleg hadden we deze optie, met onze groep van zes. Werkelijk een super gave trip omhoog! Ondanks de bewolking op een zekere hoogte was er regelmatig een fantastisch uitzicht en het was ook onwijs gaaf dat er juist een dikke laag sneeuw nog lag op het allerhoogste gedeelte. Een goede gids gaf op meerdere plekken een goed uitleg of aanvullende info. Echt een aanrader! En nog bedankt voor de extra toelichting per mail !

9 mei 2023 – Johan uit Nederland
“Een prachtige tour.”

Ik heb contact gezocht met Anniek omdat ik ondanks mijn beperking bij het lopen de Etna wilde bezoeken met ons gezin. Anniek heeft de tip gegeven Etna noord te doen, omdat voor mij toegankelijker zou zijn. We zijn met het hele gezin met de 4x4 bus naar 2900 meter gereden. Vandaar uit door de sneeuw naar het uitkijkpunt gelopen. Er was een gezellige gids in de bus die goed op mij lette en het hele gezelschap op de terugweg trakteerde op prachtige Italiaanse liedjes. Bij de stop bij de 2002 krater kon ik een stukje meelopen en terug toen het me wat te zwaar werd. De bus stond op me te wachten voordat hij doorreed voor de anderen. Fantastisch. Kortom de Etna is voor ons een prachtige ervaring geweest. Top geregeld door Anniek.

5 mei 2023 – Nel Reus uit Nederland
“Prachtige mooi excursie ”

We wilden graag de Etna bekijken. En kwamen bij de website van etnasicilie.nl Aniek heeft alles tot in de puntjes voor ons geregeld. Ook toen we besloten(vanwege het weer) op een andere dage te gaan. Heeft Aniek alles snel omgeboekt. Top gedaan!!

5 mei 2023 – Olaf uit Nederland
“Geweldige en uitgebreide service van Anniek”

Soms kom je op de website dingen tegen waar je twijfels over hebt omdat het té goed lijkt om waar te zijn. Dit is er één van. Wij waren heel erg zoekende hoe we het bezoek aan de Etna het beste konden aanpakken met kinderen. Na meerdere websites te hebben geraadpleegd (waar we nog steeds niet uitkwamen ) las ik over Anniek van Etnasicilie.nl . Ik heb contact met haar opgenomen en wat een verademing! Haar advies is inderdaad gratis, zeer uitgebreid en volstrekt helder. We hebben gelijk via haar geboekt en vandaag hebben we de Etna bezocht zonder bijkomstige kosten. Bij haar konden we ook heel gemakkelijk schuiven van data, zij regelde alles. Als je dus zoekt naar een betrouwbaar persoon die gratis advies geeft over je aankomend bezoek, neem dan contact op met Anniek van etnasicilie.nl. Anniek nogmaals BEDANKT!

29 april 2023 – Paula uit Nederland
“Wat een mooie ervaring !”

Vanaf Piano Provenzana met een off-road bus de Etna op. Prachtige vergezichten en prachtige natuur. Onze gids kon zeer enthousiast vertellen en liet ons kennismaken met het observatorium en de mooie kraters. Echt de moeite waard !

21 november 2022 – Annette uit Nederland
“Mooie afwisselende excursie”

Leuke afwisselende excursie voor ons als gezin. (Kinderen tussen 11-17 jaar) Stoere bus, mooie uitzichten, (korte)wandeltochten. En dat met een aardige gids die zelf in de buurt woont en heel veel weet en vertelt. Aardrijkskunde in je vakkenpakket (dochter) wordt met deze excursie levendig!

26 oktober 2022 – Mirjam uit Nederland
“Etna Noord”

We wilden tijdens de vakantie graag de Etna op maar hadden in ons gezelschap iemand die minder goed loopt. We kwamen in contact met Anniek (toevalig via een wijnexcursie, zie andere review) en die heeft ons fantastisch geadviseerd! We gingen de Etna op met een grote 4x4 bus en hadden twee kleine wandelingen. Een op de top van Etna Noord en een bij de eruptie van 2002. Prachtige tochtjes. Ik kan een heel verhaal opschrijven maar je moet het gewoon doen. Anniek bedankt voor al jouw moeite en snelle reacties!

24 september 2022 – Sander uit Nederland
“Geweldig!”

Wij hebben de excursie met de bus gedaan waarbij je ook 2 keer een korte wandeling maakt. Super mooie omgeving met geweldig uitzicht. Zeer leuke excursie, mede door toelichting van de gids.

15 september 2022 – Sascha uit Nederland
“Etna Noord ”

Wat een geweldige trip naar 2900m Adembenemend , je voelt je klein als mens. De natuur is krachtig. Neem de tijd daarboven om te herbronnen. Gewoon de max! Doen!

25 augustus 2022 – Ann uit België
“Ondanks het onzekere weer toch een unieke beleving via Etna Nord”

Dankzij de duidelijke en inspirerende uitleg van Anniek kozen we om de Etna excursie via Etna Nord in de ochtend te doen en optioneel de kabellift via Etna Zuid voor de latere namiddag gereserveerd. De inschrijving en vouchers waren perfect door Anniek geregeld. Om 10 u 30 zijn we met de speciale trucks de Etna letterlijk "opgeklommen". De Engelstalige uitleg was perfect en ook de wandelingen aan het observatorium en rond de krater van 2002 waren leerrijk over de "onvoorspelbaarheid" van de vulkaan. Het slechte weer (veel mist en ook intense regenbuien) heeft ons de namiddagtocht doen afgelasten; iets wat Anniek volledig voor ons uit handen heeft genomen. Gewoon een topervaring voor een redelijke prijs naar een "echte" krater, niks in vergelijking met deze op de Canarische eilanden die we allemaal reeds bezochten.

16 augustus 2022 – Dirk uit Nederland
“Fantastische ervaring”

Goed verzorgde tocht met leuke en vlotte gids en met een fantastische bestemming!

15 augustus 2022 – Harm Jan uit Nederland
“Fijne ervaring, geweldige uitzichten met een bijzondere pluim voor Anniek die alles fantastisch georganiseerd heeft.”

Anniek Bakker heeft onze trip 48 uur op voorhand schitterend georganiseerd. Een combinatie van enkele mensen die deze trip maakten en anderen die naar de top gingen. We gingen samen naar 2900 m en daar splitsten we op. We hadden een mooi zicht op het hoogste punt van de Etna en gingen nadien naar de kraters van 2002. Heel mooi, kort wandelingetje en nadien met de minibus terug naar het vertrekpunt. Anniek had ons nog enkele tips gegeven, zodat we onze tijd nog konden opvullen terwijl de anderen aan de afdaling van de Etna bezig waren, waarvoor onze welgemeende dank. Dikke pluim voor Anniek Bakker!!

27 juli 2022 – Ann uit Nederland
“Mooie tocht naar 2900 meter op j juli 2022”

Al eerder op de Etna geweest, aar aan de zuidkant en niet zo hoog en ook niet off-road. Deze tour was een belevenis. Het weer was uitstekend. Helaas geen vloeibare lavastromen :-) Onze gids, Giordano gaf veel uitleg met persoonlijke aandacht in prima Engels. Het was een verademing om deze tocht via Anniek Bakker te regelen. Heel vriendelijk, snel en adequaat. Pet je af hiervoor. (ook wel een anders meegemaakt).

11 juli 2022 – Ton en Carla uit Nederland
“Anniek heeft beide keren alles perfect en snel geregeld zelfs toen we de avond voor de excursie naar Etna Nord nog boekten heeft ze toch nog geregeld dat we mee konden. Top! ”

We hebben bij Etna Sud de excursie met kabelbaan+off road bus gedaan en bij Etna Nord met de off road bus + gids/vulcanoloog gedaan.Allebei fantastische ervaringen en totaal verschillend. Waar je aan de zuidkant eenmaal weer beneden alle kanten op kunt wandelen en kraters kunt bekijken wordt er aan de noordkant heel veel verteld door de vulcanoloog, echt heel interessant en zeer de moeite waard. Prachtige uitzichten op de rokende Etna.

25 juni 2022 – Corrie uit Nederland
“Etna Noord”

Via internet gevonden en gebeld met Anniek, zij is Nederlandse. Bellen, mailen of whatsapp is dus geen probleem. Anniek stuurde mij uitgebreide informatie over een tocht naar de top van de Etna Noord en over de Alcantara kloof. Vooral de juiste links van Google Maps daarbij waren heel handig . Beide excursies gedaan. En waren uitstekend bevallen. Top

20 juni 2022 – Rwin uit Nederland
“Excursie Etna Nord 1/6/2022”

Excursie geboekt via Anniek. Inschrijven, binnen het 1/2 uur een mailtje met de mogelijkheden. Toegestemd en vrij snel een mail met de boekingspapieren en route beschrijving. Etna Nord is een aanrader omdat je tot 2850 meter komt met zicht op de top met rook en momenteel lavastromen. De zeer ervaren en goed Engels sprekende gids gaf aan dat je vanaf de zuidkant momenteel geen lavastromen kunt zien. Geen kabelbaan maar wel een enerverende tocht met de bus naar boven. Het was niet koud maar het waait er wel erg hard. Kortom een aanrader.

2 juni 2022 – Martin en Ria uit Nederland
“Actieve Etna van dichtbij”

Met de bus naar boven, daar klein stukje gelopen, en toen heel goed zicht op de actieve etna. Rook en stenen zag je duidelijk uit de Etna komen. Met avond/nacht was het wellicht nog mooier geweest, dan zie je ook echt de rode gloed. (daarom 4 ipv 5 sterren) Anniek van Etnasicilie had deze (en een andere tour) goed voor ons geregeld, ze denkt echt mee welke excursie het beste is. Tour zelf was ook goed georganiseerd.

1 juni 2022 – Hans uit Nederland
“Geweldige dag op de Etna”

Op 18 mei een hele mooie excursie gedaan naar de Etna. De avond ervoor last minute geboekt via Anniek die alles zo fantastisch voor ons heeft geregeld, echt heel klantvriendelijk! De excursie onder zeer deskundige begeleiding van Vincenzo naar de aktieve vulkaan was een geweldige ervaring om nooit meer te vergeten. Ik raad deze excursie aan iedereen aan!

19 mei 2022 – Marnix uit Nederland
“Een onvergetelijke ontmoeting met de Etna”

De excursie was interessant, fantastische ervaring om over de Etna te rijden. De vriendelijke gids wist veel te vertellen. Het was onvergetelijk te zien hoe indrukwekkend de Etna is.

5 mei 2022 – Ali uit Nederland
“Just do it”

Wat waren wij blij dat Anniek ons op de late avond nog een berichtje stuurde dat het gelukt was om de volgende dag een toer Etna Nord te mogen doen. Wat een onvergetelijke adembenemende trip. De verwoestende impact van de Etna worden duidelijk zichtbaar en naast het observatorium ruik je de zwavellucht naast een permanente rookpluim van de Etna. Dit hadden we voor geen goud willen missen. Ben je in de buurt: gewoon doen. En nogmaals dank Anniek voor je snelle hulp en fijne contact via e-mail en whatsapp.

3 augustus 2021 – Remko uit Nederland
€ 66,00 p.p. (kinderen € 48,00)
Etna Nord 2900 meter met off-road bus

Excursie aanvragen

We nemen binnen 1 uur contact met je op!

Geen vooruitbetaling
De betaling vindt plaats op de dag van de excursie.

Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden voor de behandeling van mijn persoonsgegevens

Advies nodig of vragen? Ik help je graag met het kiezen van de juiste excursie!

Elke dag bereikbaar van 09.00 uur - 21.00 uur
(ook op zondag!)

Anniek:

(+31) 06-23370594
anniek@etnasicilie.nl

ANVR

Gecertificeerd reisleider