Klimaat Sicilië

Klimaat en temperatuur Sicilië

Sicilië heeft een Mediterraans klimaat en dat betekent warme, droge zomers. ’s Winters is de temperatuur mild, maar valt er weer meer neerslag. Hieronder zie je een tabel met de maximum, minimum en gemiddelde temperaturen op het eiland.

Klimaat Sicilië - weer tabel Sicilië

Het weer en de temperaturen zijn wel heel erg afhankelijk van waar je op het eiland verblijft. Zo is het op de Etna vulkaan altijd een stuk frisser dan aan zee!

Zomer op Sicilië

In de zomer kun je genieten van een heerlijk warm klimaat op het Zuid-Italiaanse eiland. De gemiddelde temperatuur op Sicilië ligt in juli en augustus rond de 30°C, maar kijk niet raar op naar uitschieters richting de 40°C! Deze uitschieters ontstaan door de ‘Sirocco’, de hete woestijnwind, die vanuit Noord-Afrika overwaait naar Sicilië.

De zee heeft in de zomer een temperatuur van ongeveer 25°C en is daarmee heerlijk om in te zwemmen of om even wat verfrissing te zoeken op een warme zomerse dag.

Juli is gemiddeld de maand met de minste neerslag (1 dag per maand), gevolgd door juni en augustus met 2 dagen per maand. En je hebt in de zomermaanden maar liefst 11 zonuren per dag. Dit maakt Sicilië dan ook een fantastische bestemming voor een zonvakantie.

Klimaat Sicilië in de zomer

De zomer is samen met het voor- en najaar de perfecte tijd van het jaar voor een zonvakantie naar Sicilië. Van april t/m oktober zul je ook zo goed als alle excursies kunnen doen en kun je dus optimaal van je tijd op het eiland genieten.

Wil jij in de het voor-, najaar of de zomer naar Sicilië? Bekijk hier accommodaties voor de diverse regio’s op Sicilië:

Winter op Sicilië

’s Winters is de temperatuur mild, maar valt er in verhouding wel meer neerslag. Afhankelijk van waar je op Sicilië op vakantie gaat, kan je zelfs sneeuw krijgen. Zo is de Etna vulkaan in de winter bedekt met een laag sneeuw en kun je hier (met voldoende sneeuw) zelfs op skiën!

In het naseizoen kun je vaak nog prima in zee zwemmen, omdat deze maar langzaam afkoelt. In de winter is de watertemperatuur zo’n 15 graden in januari.

Klimaat Sicilië in de winter

Wil je in de winter naar Sicilië op vakantie dan kun je kiezen voor een wintersportvakantie, door naar de Etna te gaan, of voor een nazomer zonvakantie. De zee is waarschijnlijk te koud om in te zwemmen, maar soms kun je nog heerlijk genieten van een dag aan zee. Vervelen doe jij je zeker niet in de winter, breng een bezoek aan Noto, Siracusa en Taormina.

Temperatuur Sicilië & de Etna vulkaan

De temperatuur in Sicilië kan erg verschillen. Zo kunnen de temperaturen in de zomer oplopen tot boven de 40 graden. Maar zo kan er in de winter sneeuw op de Etna vulkaan liggen zodat je hier kunt skiën.

In de zomer is het op Sicilië vaak erg warm en kun je gemakkelijk denken aan temperaturen tussen de 25 en 40 graden. In het voor- en najaar kan de temperatuur erg verschillen, maar vaak kun je op dit Italiaanse eiland al snel zonder jas lopen.

Houd er wel rekening mee dat als het regent, dit vaak geen Nederlandse buien zijn. Het kan dan echt met bakken uit de lucht komen.

Temperatuur Etna vulkaan

De top van de Etna vulkaan ligt op 3300 meter hoogte. Op 1800 meter hoogte heb je Piano Provenzana aan de noordzijde van de vulkaan en Rifugio Sapienza aan de zuidzijde van de vulkaan op 1900 meter hoogte. Hoe hoger je komt richting de vulkaan, hoe kouder het wordt.

In de zomer is het op 1800 / 1900 meter vaak rond de 20 a 25 graden. Ga je een excursie doen, hoger op de vulkaan, dan is het advies altijd om een trui of jas mee te nemen. Hoe hoger je komt, hoe kouder het is en vaak staat er ook meer wind wat het erg fris kan maken.

Veel toeristen gaan de Etna op in korte broek. Dit kan als het echt warm is, maar de vulkaangidsen zul je nooit in korte broek zien bijvoorbeeld. Een lange broek geeft meer bescherming tegen de zon.

Nieuws

Etna vulkaan spuwt ringen

Linguaglossa | De majestueuze Etna vulkaan, gelegen op oosten van het prachtige …

Excursie Etna Nord 3000m weer van start!

Linguaglossa | Dit jaar is er in verhouding weinig sneeuw gevallen op …

Brand vliegveld Catania, vliegveld gesloten tot 19 juli

Catania 17 juli 2023 | Angst op het internationale vliegveld Vincenzo Bellini …

Meer nieuws