Etna Nord – Piano Provenzana

De Etna Vulkaan is veel groter dan veel mensen denken. Het hele gebied betreft dan ook meerdere kilometers en is er een noord- en een zuidzijde van de vulkaan. Wil je van Etna Nord naar Etna Sud rijden, dan ben je zo 50 minuten onderweg. De beide kanten van de vulkaan zijn compleet verschillend. Natuurlijk zie je overal de versteende lava, maar er is een groot verschil qua natuur & toerisme.

Via Linguaglossa kun je naar de noordzijde van de Etna vulkaan rijden. Het is ongeveer 15 km omhoog rijden waar je zo’n 25 minuten over doet. De weg is goed begaanbaar en er zijn geen grote afgronden langs de weg. Je komt uiteindelijk uit op Piano Provenzana. Dit is het hoogste punt waarop je met de auto kunt komen aan de noordzijde van de vulkaan. Je bent dan op een hoogte van zo’n 1800 meter.

Excursies Etna Nord

● Etna kraters van 2002

Vanaf Piano Provenzana (betaald parkeren) begint de excursie naar de kraters van 2002.Je kunt hier zelf naartoe lopen, maar je kunt er ook voor kiezen om hier met een vulkaangids naartoe te gaan (reserveren noodzakelijk). Het voordeel van met de vulkaangids gaan, is dat hij je een andere heen- en terugweg laat lopen. Zo zie je veel meer van de Etna vulkaan en krijg je tevens een interessante uitleg erbij.  Naast de kraters laat hij je bijvoorbeeld ook oude scheuren in de lava zien en diepe gaten. Als je zelf gaat lopen kom je dit niet tegen.

Etna kraters 2002 wandeling

● De Etna ontdekken per quad

Wil je de Etna vulkaan op een echt avontuurlijke manier ontdekken? Ga dan op excursie per quad (reserveren noodzakelijk). Dit kan vanaf Rifugio Ragabo, op ongeveer 20 minuten omhoog rijden vanaf Linguaglossa.

● Naar de top van de vulkaan via Etna Nord

Eerder was het ook mogelijk om vanaf Etna Nord naar de top van de vulkaan te gaan. Helaas is de weg om politieke redenen momenteel gesloten. Je kunt hierdoor enkel te voet naar de top vanaf Etna Nord (4,5 uur omhoog lopen). Dit is echter extreem zwaar en wordt eigenlijk door niemand gedaan. Wil je naar de top van de vulkaan, dan is de enige mogelijkheid de excursie via Etna Sud met de kabelbaan.

Wandelingen Etna Nord

● Wandelen in het Ragabo bos

Als je vanuit Linguaglossa omhoog rijdt naar Etna Nord, kom je langs het Ragabo bos. Dit bos is prachtig om doorheen te wandelen. Je loopt over oude lavaweggetjes en komt verborgen lavastromen tegen. Je kunt hiervoor je auto parkeren bij Rifugio Ragabo (gratis parkeren), op ongeveer 20 minuten omhoog rijden vanaf Linguaglossa.

Wandelen Ragabo Bos

● Wandelen bij de Monti Sartorius

Wanneer je niet richting Piano Provenzana rijdt, maar rechtdoor gaat richting Rifugio Citelli, kom je uit bij de Monti Sartorius. Hier kun je ook zelf gaan wandelen en de 7 oude kraters zien. Het startpunt bevindt zich in een bocht en valt dus niet direct op. Je kunt de auto langs de kant van de weg zetten.

Wandelpad Monti Sartorius

● Wandeling kraters 2002

Je kunt ook zelf naar de kraters van 2002 wandelen. Parkeer hiervoor de auto op Piano Provenzana (betaald parkeren). De weg begint aan de rechterzijde, achter de slagboom. Volg de weg omhoog richting de kraters van 2002. Wil je optimaal genieten van deze wandeling? Zorg dan dat je met de vulkaangids op pad gaat.

Verschil Etna Nord en Etna Sud

Zoals eerder al aangegeven zijn de beide zijden van de Etna vulkaan enorm verschillend. Waar Etna Sud extreem toeristisch is, is Etna Nord juist heel rustig. Hier kom je géén stroom toeristen tegen. Naast het verschil in toerisme, is ook de natuur heel anders. Etna Nord is enorm rustiek en hier proef je dan ook nog de echte natuur.

Wil jij de Etna vulkaan, de lava en de natuur leren kennen? Dan moet je dus zeker bij Etna Nord zijn. Hier zie je de zwarte lava afsteken bij oude naaldbomen en de nieuwe begroeiing tussen de lava, want lava is namelijk enorm vruchtbaar!

Wil je naar de top van de vulkaan, dan kan dit dus momenteel enkel via Etna Sud. De excursie naar de top is echter niet altijd mogelijk. Is er sprake van verhoogde activiteit, dan is de topkrater gesloten. Ook in de winter (met sneeuw) is het niet mogelijk om naar de top te gaan. Een goed alternatief is dan de wandeling of excursie naar de kraters van 2002 bij Etna Nord, of bezoek de Silvestri krater bij Etna Sud.

Nieuws

Etna vulkaan weer uitgebarsten, Sicilië kleurt rood!

Linguaglossa | De Etna is al een aantal weken onrustig. Regelmatig spuwt …

Prince Charming tv opnames Sicilië

Vanavond (16 december 2020) komt de allereerste aflevering van Prince Charming op …

Etna Nord kandidaat Giro d'Italia 2021

Linguaglossa | Na het grote succes van de Giro d'Italia 2020, met …

Meer nieuws