Etna Nord – Piano Provenzana

De Etna Vulkaan is veel groter dan veel mensen denken. Het hele gebied betreft dan ook meerdere kilometers en is er een noord- en een zuidzijde van de vulkaan. Wil je van Etna Nord naar Etna Sud rijden, dan ben je zo 50 minuten onderweg. De beide kanten van de vulkaan zijn compleet verschillend. Natuurlijk zie je overal de versteende lava, maar er is een groot verschil qua natuur & toerisme.

Via Linguaglossa kun je naar de noordzijde van de Etna vulkaan rijden. Het is ongeveer 15 km omhoog rijden waar je zo’n 25 minuten over doet. De weg is goed begaanbaar en er zijn geen grote afgronden langs de weg. Je komt uiteindelijk uit op Piano Provenzana. Dit is het hoogste punt waarop je met de auto kunt komen aan de noordzijde van de vulkaan. Je bent dan op een hoogte van zo’n 1800 meter.

Excursies Etna Nord

● Etna kraters van 2002

Vanaf Piano Provenzana (betaald parkeren) begint de excursie naar de kraters van 2002. Je kunt hier zelf naartoe lopen, maar je kunt er ook voor kiezen om hier met een vulkaangids naartoe te gaan (reserveren noodzakelijk). Het voordeel van met de vulkaangids gaan, is dat hij je een andere heen- en terugweg laat lopen. Zo zie je veel meer van de Etna vulkaan en krijg je tevens een interessante uitleg erbij.  Naast de kraters laat hij je bijvoorbeeld ook oude scheuren in de lava zien en diepe gaten. Als je zelf gaat lopen kom je dit niet tegen.

Etna kraters 2002 wandeling

● De Etna ontdekken per quad

Wil je de Etna vulkaan op een echt avontuurlijke manier ontdekken? Ga dan op excursie per quad (reserveren noodzakelijk). Dit kan vanaf Rifugio Ragabo, op ongeveer 20 minuten omhoog rijden vanaf Linguaglossa.

● Naar de top van de vulkaan via Etna Nord

Momenteel is de topkrater gesloten wegens verhoogde activiteit. De maximale toegestane hoogte is nu 2900 meter bij Etna Nord. Met 4×4 off-road bussen kun je naar 2900 meter hoogte voor een leuke excursie naar het Osservatorio. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de top, Valle del Bove en kijk je zelfs tot aan Taormina met mooi weer!

Wandelingen Etna Nord

● Wandelen in het Ragabo bos

Als je vanuit Linguaglossa omhoog rijdt naar Etna Nord, kom je langs het Ragabo bos. Dit bos is prachtig om doorheen te wandelen. Je loopt over oude lavaweggetjes en komt verborgen lavastromen tegen. Je kunt hiervoor je auto parkeren bij Rifugio Ragabo (gratis parkeren), op ongeveer 20 minuten omhoog rijden vanaf Linguaglossa.

Wandelen Ragabo Bos

● Wandelen bij de Monti Sartorius

Wanneer je niet richting Piano Provenzana rijdt, maar rechtdoor gaat richting Rifugio Citelli, kom je uit bij de Monti Sartorius. Hier kun je ook zelf gaan wandelen en de 7 oude kraters zien. Het startpunt bevindt zich in een bocht en valt dus niet direct op. Je kunt de auto langs de kant van de weg zetten.

Wandelpad Monti Sartorius

● Wandeling kraters 2002

Je kunt ook zelf naar de kraters van 2002 wandelen. Parkeer hiervoor de auto op Piano Provenzana (betaald parkeren). De weg begint aan de rechterzijde, achter de slagboom. Volg de weg omhoog richting de kraters van 2002. Wil je optimaal genieten van deze wandeling? Zorg dan dat je met de vulkaangids op pad gaat.

Verschil Etna Nord en Etna Sud

Zoals eerder al aangegeven zijn de beide zijden van de Etna vulkaan enorm verschillend. Waar Etna Sud extreem toeristisch is, is Etna Nord juist heel rustig. Hier kom je géén stroom toeristen tegen. Naast het verschil in toerisme, is ook de natuur heel anders. Etna Nord is enorm rustiek en hier proef je dan ook nog de echte natuur.

Wil jij de Etna vulkaan, de lava en de natuur leren kennen? Dan moet je dus zeker bij Etna Nord zijn. Hier zie je de zwarte lava afsteken bij oude naaldbomen en de nieuwe begroeiing tussen de lava, want lava is namelijk enorm vruchtbaar!

Wegens de activiteit van de vulkaan kun je momenteel bij Etna Nord tot 2900 meter hoogte en bij Etna Sud tot 2750 meter hoogte. Naar de topkraters is dus niet mogelijk op dit moment. Sinds 16 februari 2021 is de vulkaan al meer dan 50 keer uitgebarsten. De verwachting is dus ook dat de topkrater nog wel een poos gesloten blijft.

Ook in de winter is de topkrater gesloten. Er ligt dan sneeuw namelijk. Een goed alternatief is dan de wandeling of excursie naar de kraters van 2002 bij Etna Nord, of bezoek de Silvestri krater bij Etna Sud.

Nieuws

Brand vliegveld Catania, vliegveld gesloten tot 19 juli

Catania 17 juli 2023 | Angst op het internationale vliegveld Vincenzo Bellini …

5x de Hitte ontvluchten op Sicilië

Sicilië | Na 1,5 maand regen, is er nu een periode van …

Alertheidniveau Etna vulkaan verhoogd

Etna | Sinds 18 mei is de activiteit van een van de …

Meer nieuws