Etna uitbarsting 2002

De uitbarsting van 2002 duurde 3 maanden lang. De uitbarsting van de vulkaan begon op 27 oktober 2002 en eindigde op 29 januari 2003. Deze uitbarsting is een van de meest explosieve uitbarstingen van de afgelopen 100 jaar geweest en wordt ook wel “l’eruzione perfetta” (de perfecte uitbarsting) genoemd.

De uitbarsting staat in verband met de aardbeving van Santa Venerina die grote schade aanrichtte aan de oostzijde van de vulkaan.

Start van de uitbarsting

Aan de uitbarsting van 2002 ging een aardbeving in de nacht van 26 op 27 oktober vooraf. Door deze aardbeving storten twee huizen, een restaurant en een hotel in aan de noordzijde van de Etna. Enkele uren na de aardbeving barstte de Etna zowel aan de noord- als zuidzijde uit.

Het verloop van de uitbarsting

As gaat kilometers hoog de lucht in en de lava bereikt Piano Provenzana (1800m hoog). Hier worden souvenirswinkeltjes en twee hotels bedolven onder de lava. De uitbarsting aan de noordzijde van de Etna eindigt op 7 november en heeft gelukkig geen bedreiging gevormd voor de onderliggende dorpen, zoals Linguaglossa.

De uitstoot van as blijft onverminderd doorgaan en bereikt zelfs Libië en de Griekse eilanden. Het vliegveld Catania en het vliegveld in Reggio Calabria moeten hierdoor sluiten. Kleine brandende asdeeltjes zorgen voor bosbranden op de Etna.

Er worden twee kraters gevormd, een op 2750 meter hoogte en een op 2800 meter hoogte. De rifugio Torre del Filosofo wordt voor altijd bedolven onder tonnen vulkanisch materiaal. De uitbarsting verdeelt zich in twee lavastromen. Een daalt af richting de botanische tuin van Nuova Gussonea aan de zuid-westzijde en de andere daalt af richting rifugio Sapienza. De rifugio weerstaat het vuur, maar een informatiecentrum in Nicolosi en een bar worden wel door de lava getroffen.

Einde van de uitbarsting van 2002

De uitbarsting eindigt op 29 januari 2013. In totaal heeft de uitbarsting gezorgd voor ongeveer 160 miljoen kubieke meter aan vulkanisch materiaal. Het toeristische centrum aan de noordzijde van de Etna, op Piano Provenzana, is volledig verwoest. Daarnaast is enkele hectaren van het Ragabo bos afgebrand.

Lava van de uitbarsting van 2002 bekijken?

Het is mogelijk om de lava van deze verwoestende uitbarsting van 2002 te bekijken. Je kunt de gevolgen van de uitbarsting nog goed zien bij Piano Provenzana. Als je hier een stukje het pad omhoog loopt, zie je de resten van een restaurant en een hotel tussen de lava.

Ook kun je een Etna excursie per quad doen van een halve dag. Je bezoekt dan o.a. deze lava uitbarsting van 2002 waarbij de gids je o.a. de restanten van het restaurant en het hotel laat zien.

Nieuws

Etna vulkaan én Stromboli tegelijk in uitbarsting

Etna en Stromboli in Eruptie: Spannende Ontwikkelingen en Beperkingen ---> Laatste updates onderaan!! 4 …

Nieuwe Stombolische Activiteit bij Centrale Topkrater van de Etna

25 juni 2024 | De Etna vulkaan, een van de meest actieve …

Aeroporto di Catania tijdelijk gesloten voor onderhoudswerkzaamheden in mei!

We willen je informeren over een belangrijke verandering met betrekking tot je …

Meer nieuws