Coronavirus Sicilie

Wat moet je weten over het coronavirus als je naar Sicilië op vakantie gaat? Hier lees je de laatste richtlijnen en tips waar jij rekening mee moet houden. Maar in het algemeen gelden op Sicilië dezelfde regels als in de rest van Italië: houd afstand (minimaal 1 meter) en vermijd drukke plaatsen. Gebruik in het openbaar altijd een mondkapje.

Laatste update: 16 december 2020

Sicilië zone ‘geel’

Sinds 27 november is Sicilië code ‘geel’ voor Italië. Italië heeft elke regio een kleurcode gegeven met bijbehorende restricties. Geen enkele regio is groen. Kleurcode rood betekent dat de regio in een lockdown zit.

De kleurcode wordt bepaald aan de hand van het aantal coronabesmettingen, het aantal personen/ inwoners en de capaciteit van de ziekenhuizen.

De besmettingsgraad op Sicilië is vele malen lager dan bijvoorbeeld in Lazio (Rome) die ook code geel heeft. Desondanks heeft Sicilië ervoor gekozen om extra voorzorgsmaatregelen te treffen, om zo haar inwoners te beschermen en is het eiland zo van 6 t/m 26 november code ‘oranje’ geweest.

Kerstperiode

Voor de kerstperiode gelden er in heel Italië specifieke regels en dus ook op Sicilië.

Zo is het op 25 en 26 december en 1 januari niet toegestaan om je woonplaats te verlaten. Daarnaast geldt er met oud en nieuw de avondklok van 22.00 uur tot 07.00 uur de volgende ochtend.

Skipistes zijn gesloten t/m 6 januari.

Op feestdagen en de dag voor een feestdag zijn winkelcentra gesloten. Enkel supermarktenen noodzakelijke winkels mogen dan geopend zijn.

Quarantaine

Als je tussen 21 december en 6 januari naar Italië op vakantie komt, moet je verplicht in quarantaine. Kom je tussen 7 en 15 januari naar Italië, ook dan moet je in quarantaine wanneer je tussen 21 december en 6 januari in het buitenland verbleven bent om toeristische redenen.

Registratie als je naar Sicilië op vakantie gaat

Er een speciaal register voor mensen die niet op Sicilië wonen of een verblijf hebben (residenza). Dit kan via de website “siciliasicura“. Voordat je op vakantie gaat naar Sicilië ben je verplicht om je hier te registeren.

Vliegen naar Sicilië

Als je naar Sicilië vliegt vanuit Nederland of België moet je bij aankomst verplicht een coronatest ondergaan. Deze test kan gratis op het vliegveld gedaan worden. Wil je niet wachten, dan kun je ook zelf een testuitslag meenemen. Deze mag dan niet ouders zijn dan 72 uur.

Op het vliegveld in Catania wordt de test snel uitgevoerd en ontvang je binnen 1 uur na de test (vaak al na 30 minuten) de uitslag. Bij een negatieve uitslag (geen corona), ben je vrij om Sicilië te betreden. Bij een positieve uitslag (wel corona), moet je in quarantaine. Let op dat dit waarschijnlijk op eigen kosten is en je dit zelf verder moet regelen!

Avondklok

Vanaf 22.00 uur tot 05.00 uur geldt een avondklok. Dat betekent dat je niet meer naar buiten mag tussen deze tijd als dit niet strikt noodzakelijk is. Uitzonderingen zijn gezondheidsredenen en/of werk.

Mondmasker op Sicilië

Het is in heel Italië verplicht om altijd een mondmasker bij je te hebben. Het mondmasker moet verplicht gedragen worden als je buiten bent, maar ook wanneer je een winkel naar binnen wilt. Het masker dient neus en mond te bedekken. Je moet het masker ook dragen wanneer je buiten bent met mensen uit je eigen gezin.

Overigens mag je naast een mondmasker ook een sjaal of iets anders gebruiken om je mond en neus te bedekken. Kinderen tot 6 jaar hoeven geen mondkapje te gebruiken. (Ouder dan 6 jaar dus wel)

Restaurants op Sicilië & coronavirus

Momenteel zijn op Sicilië alle bars, café’s en restaurants enkel overdag geopend. Je kunt dus alleen voor de lunch uit eten gaan. Er geldt de restrictie van maximaal 4 personen aan één tafel.

Daarnaast is afhalen (en bezorgen) wel mogelijk.

Excursies Sicilië & coronavirus

Sommige excursies zijn mogelijk, maar enkel rekening houdend met de gelde richtlijnen. Informeer vroegtijdig of de door jou gewenste excursie in deze periode mogelijk is.

Winkelen Sicilië & coronavirus

Afhankelijk van de grootte van een winkel, mogen er maar een x aantal personen naar binnen. Dit betekent dat het kan voorkomen dat je even moet wachten voordat je een winkel in kunt.

Daarnaast is het verplicht om een mondmasker te dragen wanneer je een winkel in gaat. Winkels zelf hebben vaak desinfectiemiddel staan waarmee je je handen kunt reinigen.

Openbaarvervoer Sicilië & coronavirus

Het openbaarvervoer rijdt gewoon volgens de normale dienstregeling. Echter is de capaciteit gereduceerd tot 50%. Dit betekent dat er dus minder mensen in een trein en of bus mogen momenteel.

En ook hier geldt dat het dragen van een mondmasker verplicht is.

 

Heb jij een specifieke vraag? Reageer hieronder en wij zullen jouw vraag z.s.m. beantwoorden!
Onderwerpen binnen dit artikel


Reacties op dit bericht

    1. Je moet op dit moment altijd een mondkapje bij je hebben. Maar als je op het strand ligt, met je eigen gezin/huishouden, hoef je deze niet op. Overigens wordt het mondkapje op Sicilië inmiddels door bijna niemand meer gedragen… enkel nog als je een winkel/restaurant in gaat. In Lombardije zijn de regels strenger.

    1. Hallo Leen,
      Dat durf ik je niet te zeggen. Het is een website geïnitieerd door de overheid. Je zult dat bij de website zelf moeten navragen of hun privacy verklaring moeten doornemen hiervoor.
      Groeten, Anniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *