Coronavirus Sicilie

Wat moet je weten over het coronavirus als je naar Sicilië op vakantie gaat? Hier lees je de laatste richtlijnen en tips waar jij rekening mee moet houden. Maar in het algemeen gelden op Sicilië dezelfde regels als in de rest van Italië: houd afstand (minimaal 1 meter) en vermijd drukke plaatsen. Gebruik in het openbaar altijd een mondkapje.

Laatste update: 8 november 2020

Sicilië zone ‘oranje’

Sinds 6 november is Sicilië code ‘oranje’ voor Italië. Italië heeft elke regio een kleurcode gegeven met bijbehorende restricties. Geen enkele regio is groen. Kleurcode rood betekent dat de regio in een lockdown zit.

De kleurcode wordt bepaald aan de hand van het aantal coronabesmettingen, het aantal personen/ inwoners en de capaciteit van de ziekenhuizen.

De besmettingsgraad op Sicilië is vele malen lager dan bijvoorbeeld in Lazio (Rome) die code geel heeft. Echter heeft Sicilië ervoor gekozen om extra voorzorgsmaatregelen te treffen, om zo haar inwoners te beschermen.

Registratie als je naar Sicilië op vakantie gaat

Er een speciaal register voor mensen die niet op Sicilië wonen of een verblijf hebben (residenza). Dit kan via de website “siciliasicura“. Voordat je op vakantie gaat naar Sicilië ben je verplicht om je hier te registeren.

Vliegen naar Sicilië

Als je naar Sicilië vliegt vanuit Nederland of België moet je bij aankomst verplicht een coronatest ondergaan. Deze test kan gratis op het vliegveld gedaan worden. Wil je niet wachten, dan kun je ook zelf een testuitslag meenemen. Deze mag dan niet ouders zijn dan 72 uur.

Op het vliegveld in Catania wordt de test snel uitgevoerd en ontvang je binnen 1 uur na de test (vaak al na 30 minuten) de uitslag. Bij een negatieve uitslag (geen corona), ben je vrij om Sicilië te betreden. Bij een positieve uitslag (wel corona), moet je in quarantaine. Let op dat dit waarschijnlijk op eigen kosten is en je dit zelf verder moet regelen!

Avondklok

Vanaf 22.00 uur tot 05.00 uur geldt een avondklok. Dat betekent dat je niet meer naar buiten mag tussen deze tijd als dit niet strikt noodzakelijk is. Uitzonderingen zijn gezondheidsredenen en/of werk.

Gedeeltelijke lockdown

Sicilië zit momenteel in een gedeeltelijke lockdown. Ook wel een soft-lockdown genoemd. De inwoners mogen nog naar buiten, maar enkel in hun eigen gemeente/ woonplaats.

Wil je naar een andere woonplaats/ gemeente, dan moet je een formulier bij je hebben waarop je verklaart waarom jij naar de andere locatie moet. Dit moet een geldige reden zijn m.b.t. werk, gezondheid of iets van levensbelang.

Mondmasker op Sicilië

Het is in heel Italië verplicht om altijd een mondmasker bij je te hebben. Het mondmasker moet verplicht gedragen worden als je buiten bent, maar ook wanneer je een winkel naar binnen wilt. Het masker dient neus en mond te bedekken. Je moet het masker ook dragen wanneer je buiten bent met mensen uit je eigen gezin.

Overigens mag je naast een mondmasker ook een sjaal of iets anders gebruiken om je mond en neus te bedekken. Kinderen tot 6 jaar hoeven geen mondkapje te gebruiken. (Ouder dan 6 jaar dus wel)

Restaurants op Sicilië & coronavirus

Momenteel zijn op Sicilië alle bars, café’s en restaurants gesloten. Het is dus niet mogelijk om uit eten te gaan. Enkel afhalen en of bezorgen is toegestaan. Hierdoor hebben vele restaurants besloten om te sluiten. Houd hier dus rekening mee.

Excursies Sicilië & coronavirus

Doordat Sicilië code oranje gekregen heeft van Italië, is het momenteel niet toegestaan om buiten je eigen gemeente te komen wanneer dit niet noodzakelijk is voor je gezondheid, werk of iets anders van levensbelang.

Dit betekent ook dat de meeste excursies nu niet meer mogelijk zijn en de organisaties gesloten zijn.

Winkelen Sicilië & coronavirus

Winkelcentra zijn in het weekend vanaf 14.00 uur gesloten. Wel zijn apotheken en supermarkten geopend als zij zich in een winkelcentrum bevinden. Horeca in winkelcentra mogen enkel geopend zijn voor afhalen en/of bezorgen. Ook op de dagen voor feestdagen en feestdagen zijn de winkelcentra gesloten.

Afhankelijk van de grootte van een winkel, mogen er maar een x aantal personen naar binnen. Dit betekent dat het kan voorkomen dat je even moet wachten voordat je een winkel in kunt.

Daarnaast is het verplicht om een mondmasker te dragen wanneer je een winkel in gaat. Winkels zelf hebben vaak desinfectiemiddel staan waarmee je je handen kunt reinigen.

Openbaarvervoer Sicilië & coronavirus

Het openbaarvervoer rijdt gewoon volgens de normale dienstregeling. Echter is de capaciteit gereduceerd tot 50%. Dit betekent dat er dus minder mensen in een trein en of bus mogen momenteel.

En ook hier geldt dat het dragen van een mondmasker verplicht is.

 

Heb jij een specifieke vraag? Reageer hieronder en wij zullen jouw vraag z.s.m. beantwoorden!
Onderwerpen binnen dit artikel


Reacties op dit bericht

    1. Je moet op dit moment altijd een mondkapje bij je hebben. Maar als je op het strand ligt, met je eigen gezin/huishouden, hoef je deze niet op. Overigens wordt het mondkapje op Sicilië inmiddels door bijna niemand meer gedragen… enkel nog als je een winkel/restaurant in gaat. In Lombardije zijn de regels strenger.

    1. Hallo Leen,
      Dat durf ik je niet te zeggen. Het is een website geïnitieerd door de overheid. Je zult dat bij de website zelf moeten navragen of hun privacy verklaring moeten doornemen hiervoor.
      Groeten, Anniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *