Coronavirus Sicilie

Wat moet je weten over het coronavirus als je naar Sicilië op vakantie gaat? Hier lees je de laatste richtlijnen en tips waar jij rekening mee moet houden. Maar in het algemeen gelden op Sicilië dezelfde regels als in de rest van Italië: houd afstand (minimaal 1 meter) en vermijd drukke plaatsen.

Laatste update: 23 juli 2021

Sicilië zone ‘geel’

Sinds 22 juli is Sicilië code ‘geel’ voor Italië. Italië heeft elke regio een kleurcode gegeven met bijbehorende restricties. De kleurcode wordt bepaald aan de hand van het aantal coronabesmettingen, het aantal personen/ inwoners en de capaciteit van de ziekenhuizen.

Registratie als je naar Sicilië op vakantie gaat

Er een speciaal register voor mensen die niet op Sicilië wonen of een verblijf hebben (residenza). Dit kan via de website “siciliasicura“. Voordat je op vakantie gaat naar Sicilië ben je verplicht om je hier te registeren.

Vliegen naar Sicilië

Als je naar Sicilië vliegt vanuit Nederland of België moet je bij aankomst een coronatest ondergaan. Deze test kan gratis op het vliegveld gedaan worden en is voor iedereen verplicht, ook als je zelf al een negatieve test hebt en/of gevaccineerd bent.

Op het vliegveld in Catania wordt de test snel uitgevoerd en ontvang je binnen 1 uur na de test (vaak al na 30 minuten) de uitslag. Bij een negatieve uitslag (geen corona), ben je vrij om Sicilië te betreden. Bij een positieve uitslag (wel corona), moet je in quarantaine. Je wordt dan naar een corona hotel gebracht, of naar je woonadres. Let op dat dit waarschijnlijk op eigen kosten is en je dit zelf verder moet regelen!

Mondmasker op Sicilië

Het is in heel Italië verplicht om altijd een mondmasker bij je te hebben. Het mondmasker moet verplicht gedragen worden als je niet minimaal 1 meter afstand kunt houden van anderen. Ook moet je het mondmasker dragen in winkels en andere overdekte plekken. Het masker dient neus en mond te bedekken.

Overigens mag je naast een mondmasker ook een sjaal of iets anders gebruiken om je mond en neus te bedekken. Kinderen tot 6 jaar hoeven geen mondkapje te gebruiken. (Ouder dan 6 jaar dus wel)

Restaurants op Sicilië & coronavirus

In Italië zijn de regels aangescherpt. Dit betekent dat je enkel binnen in een restaurant mag zitten wanneer je minimaal 1 vaccinatie gehad hebt, of een negatieve test die niet ouder is dan 48 uur. Deze regels gaan in op 6 augustus a.s.

Er is geen test of vaccinatie nodig als je iets wilt afhalen, staand een koffie drinkt aan de bar, of op het terras wilt eten of drinken.

Excursies Sicilië & coronavirus

In principe zijn alle excursie momenteel gewoon mogelijk. Houd wel altijd rekening met de geldende restricties. Bekijk hier alle excursies.

Winkelen Sicilië & coronavirus

Afhankelijk van de grootte van een winkel, mogen er maar een x aantal personen naar binnen. Dit betekent dat het kan voorkomen dat je even moet wachten voordat je een winkel in kunt.

Daarnaast is het verplicht om een mondmasker te dragen wanneer je een winkel in gaat. Winkels zelf hebben vaak desinfectiemiddel staan waarmee je je handen kunt reinigen.

Openbaarvervoer Sicilië & coronavirus

Het openbaarvervoer rijdt gewoon volgens de normale dienstregeling. Echter is de capaciteit gereduceerd. Dit betekent dat er dus minder mensen in een trein en of bus mogen momenteel.

En ook hier geldt dat het dragen van een mondmasker verplicht is.

 

Heb jij een specifieke vraag? Reageer hieronder en wij zullen jouw vraag z.s.m. beantwoorden!
Onderwerpen binnen dit artikel


Reacties op dit bericht

  1. Je moet op dit moment altijd een mondkapje bij je hebben. Maar als je op het strand ligt, met je eigen gezin/huishouden, hoef je deze niet op. Overigens wordt het mondkapje op Sicilië inmiddels door bijna niemand meer gedragen… enkel nog als je een winkel/restaurant in gaat. In Lombardije zijn de regels strenger.

 1. Ik vertrek op19 september voor 2 weken naar sicilie
  als ik mijn gegevens invul op siciliacura en verzend waar komt het dan terecht

  1. Hallo Leen,
   Dat durf ik je niet te zeggen. Het is een website geïnitieerd door de overheid. Je zult dat bij de website zelf moeten navragen of hun privacy verklaring moeten doornemen hiervoor.
   Groeten, Anniek

 2. Wij gaan vanaf Livorno met de boot naar Sicilie, we zijn beide gevacineerd. Maar waar moet je dan die extra PCR test laten doen?

  1. Hallo Renske,
   Als je beiden gevaccineerd bent hoef je op dit moment geen extra test te doen, alleen bij aankomst op Sicilië. Waarschijnlijk hebben ze daar dan een drive-in locatie ingericht waar je heen kunt. Wel moet je jouw vaccinatie bewijs hebben natuurlijk!

 3. Hoi,
  Wij gaan (wel pas) in de zomer naar Sicilië. We pakken de boot van Genova naar Palermo. Wordt iedereen bij binnenkomst getest? We gaan niet met het vliegtuig om dat te voorkomen (heb gehoord dat als rij achter je besmet is je zelf ook in quarantaine moet). Ik vroeg me af hoe dat op de ferry’s gaat.

  1. Hoi Nancy,
   Dat wat je gehoord hebt, zijn spookverhalen hoor. Ik vlieg zelf regelmatig van Schiphol naar Catania en je krijgt inderdaad nog een sneltest op de luchthaven bij aankomst (je moet er zelf naartoe lopen). Maar het is niet zo dat ze het hele vliegtuig tegelijk testen zeg maar. Het kan dus goed zijn dat als ik test, mijn buurman al geweest is en onderweg naar zijn vakantieadres is. Ik denk ook niet dat je daarna eventueel ‘opgezocht’ wordt.
   Van nu tot de zomer zal er nog heel veel veranderen, dus ik kan je helaas niet zeggen wat er in de zomer zal zijn qua controle. Ik verwacht dat het testen bij binnenkomst helemaal geschrapt wordt. Toen ik de laatste keer (november 2021) de boot nam vanaf Calabria naar Sicilië zijn wij niet gecontroleerd of gevraagd voor een test. Hier zijn de regels ook al versoepeld inmiddels. Als je de booster hebt en/of zelf corona gehad (korter dan 3 maand geleden) en je bent in contact geweest met een positief persoon, hoef je niet meer in quarantaine, maar moet je alleen een FFP2 masker dragen voor 5 dagen en je laten testen bij klachten. Kortom ik zou me nu niet zo druk maken om het vervoer en het testen… ik verwacht dat het allemaal nog soepeler gaat zijn deze zomer. Geniet vooral van de vakantie en reis! Een tip voor de boot: zet je gsm uit! Het dataverkeer kost namelijk heel erg veel op de boot omdat het als buiten de EU gezien wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.