Giro d'Italia 2020 - Etna Nord

Linguaglossa | Na het grote succes van de Giro d’Italia 2020, met de aankomst op 1800 meter hoogte op Piano Provenzana, is Etna Nord ook in 2021 kandidaat voor de Giro. Deze keer ligt de aanvraag voor een aankomst op 2900 meter hoogte op de Etna vulkaan.

Aankomst op 2900 meter hoogte op de Etna vulkaan

De burgermeester van Linguaglossa, Salvatore Puglisi, heeft een officiële aanvraag ingediend bij de RCS voor de Giro d’Italia 2021. Samen met wielertechnici en onderzoekers van het vulkanologisch instituut heeft hij een uniek voorstel gedaan: ze willen de aankomst van de Giro d’Italia laten plaatsvinden op een hoogte van 2900 meter bij het vulkanische observatorium Pizzi Deneri.

Route al getest in 2019

Vanuit een technisch-sportief oogpunt wordt het idee sterk ondersteund door Fabio La Ferla, een gepassioneerd ingenieur en kenner van de Etna vulkaan. De route is in 2019 al getest door enkele internationale atleten, zoals: Damino Caruso, Francesco Romano, Gianpaolo Caruso, Pierpaolo Ficara en Silvia Valsecchi.

Resultaat testrit

De respons op deze test was zeer positief en uitnodigend. Alle atleten gaven na het rijden van de rit wel aan vermoeid te zijn als gevolg van het rijden over de goed, maar onverharde weg en door de stukken waarop de hellingsgraad meer dan 24%.

Giro d'Italia Etna Nord

Daarnaast vertelden ze met veel enthousiasme over de fantastische aankomst op 2900 meter in een maanlandschap met panoramisch uitzicht over de kust van Sicilië en Calabrië na de 9 km lange klim. Ze noemen het een unieke route, waarbij het halen van de finish onder de rook van een actieve vulkaan iets unieks en magnifieks is.

Overmacht? Ook het noodplan is al klaar!

Vanuit organisatorisch oogpunt heeft ingenieur La Ferla samen met vulkanoloog Marco Neri alle details bestudeerd. Ze hebben alle vulkanische risico’s berekend die tijdens het event, de Giro d’Italia 2021, zouden kunnen voorkomen.  En ze hebben al een noodoplossing klaar in geval van overmacht, zoals slechte weersomstandigheden die bij de laatste 9 km van de beklimming van de heuvel zouden kunnen voorkomen.

Laten we duimen!

Als de aanvraag doorgaat, dan zal dit de hoogte aankomst in de geschiedenis van de Giro d’Italia worden op een onverharde weg op de meest actieve vulkaan van Europa: onze Etna vulkaan!

Natuurlijk zullen er grote organisatorische verplichtingen zijn, maar het zal ook zeker een fantastische reclame zijn voor de Etna Nord en Linguaglossa voor de gehele wereld.

Wij hopen dat het lukt!
Onderwerpen binnen dit artikel


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.