Pasen – Pasqua in het Italiaans – is op Sicilië méér dan alleen een feestdag. Het is een kleurrijke mix van religie, traditie, familie én eten, diepgeworteld in de Siciliaanse cultuur. Wie rond Pasen op het eiland is, kan rekenen op indrukwekkende processies, geurige bakkerijen vol lekkernijen, en pleinen waar het leven zich afspeelt in de lentezon.
Heilige week in Siciliaanse sferen
De week voor Pasen – La Settimana Santa – is op veel plekken op Sicilië een belevenis. In plaatsen zoals Enna, Trapani en Caltanissetta trekken indrukwekkende processies door de straten, waar eeuwenoude beelden van Maria en Jezus onder gezang en tromgeroffel worden meegedragen. In Enna bijvoorbeeld, lopen honderden confraters in witte kappen in stilte door de stad tijdens la Processione degli Incappucciati – een bijzonder en bijna mystiek gezicht.
In kleinere dorpen rond de Etna, zoals Adrano of Biancavilla, wordt Pasen nog gevierd zoals vroeger: met een mix van religieuze toewijding, dorpsgevoel en Siciliaanse gastvrijheid. Vaak hoor je dan iemand zeggen:
“A Pasqua ogni cristianu torna a casa” – Met Pasen komt iedere Siciliaan thuis.
Pasen op z’n Siciliaans: van broodlammetjes tot cannoli
Naast het religieuze aspect is Pasen vooral ook een culinair feest. Siciliaanse gezinnen halen alles uit de kast voor een feestelijke pranzo di Pasqua (Paaslunch), met lamsvlees (agnello), artisjokken en gevulde eieren. En natuurlijk ontbreken de zoetigheden niet!
Typisch voor Sicilië is het agnello pasquale di pasta reale – een snoezig lamsfiguurtje van marsepein met een rood vlaggetje in z’n pootje. Je vindt ze in bijna elke pasticceria. Net als cassata siciliana, cuddura cu l’ova (zoet brood met een gekookt ei erin) en natuurlijk: i cannoli.
Een Siciliaanse uitdrukking zegt dan ook:
“Pasqua senza cannolu è comu na jurnata senza suli” – Pasen zonder cannolo is als een dag zonder zon.


Maandag: tijd voor picknick!
Na de overvloedige lunch op zondag trekken veel Sicilianen er op Pasquetta (Paasmaandag) op uit. Familie en vrienden verzamelen zich in het bos, op het strand of ergens in de heuvels, met barbecues, tafelkleden en manden vol eten. Rond de Etna zijn plekken zoals Piano Provenzana of Rifugio Citelli geliefd voor een picknick met uitzicht op de vulkaan.
Tip van locals: neem een bolletje ricotta salata mee en wat vers brood van de bakker. Simpel, maar goddelijk.
Pasen beleven op Sicilië?
Als je de kans hebt om Pasen op Sicilië mee te maken, aarzel dan niet. Of je nu door de smalle straatjes van Enna loopt tijdens de processie, een verse cannolo eet bij een dorpsbakker of samen met Sicilianen picknickt in de natuur – je beleeft een feest dat alle zintuigen prikkelt.
Let op dat op Paaszondag veel winkels, slagers en bakkers dicht zijn. Dit betekent dat je je boodschappen dus een dag van tevoren moet doen. Op paasmaandag zijn ze vaak alleen in de ochtend geopend.
Sommige Etna excursie bedrijven zijn ook dicht op Paaszondag, of hebben aangepaste openingstijden. Houd hier dus ook rekening mee. En ga je op Paasmaandag de weg op, houd dan rekening met veel verkeer!
Voor de kinderen: chocolade-eieren met een verrassing
Wie rond Pasen in een Italiaanse supermarkt loopt, ziet het meteen: rijen en rijen kleurrijk verpakte uova di Pasqua – grote chocolade-eieren, vaak bijna net zo groot als een voetbal. Elk kind in Italië krijgt er minstens één (maar meestal meer), vaak van ouders, grootouders, peetouders en ooms of tantes. En het draait niet alleen om de chocola: ín elk ei zit een verrassing verstopt, van speelgoed tot sieraden of voetbalgadgets.
Sommige ouders kiezen zelfs een ei van het favoriete merk of tekenfilmfiguur van hun kind. De keuze is reusachtig – van Disney tot Juventus.
“A Pasqua i picciriddi aspettano l’ovu chiù di Babbu Natali!”
(Met Pasen wachten de kleintjes op hun ei nog meer dan op de kerstman!)
Ook voor reizigers met kinderen is dit een leuke traditie om mee te maken. Koop een ei bij een lokale pasticceria of supermarkt en laat je verrassen door wat erin zit – grote kans dat je kinderen het hoogtepunt van de vakantie vinden!