Stromboli vulkaan - Sicilië

Stromboli | Op woensdagmiddag 3 juli barste de Stromboli vulkaan plotseling uit. Door het grote geweld ontstond er vrijwel direct paniek onder de inwoners en de toeristen die op dat moment op het eiland waren.

Een van de meest actieve vulkanen ter wereld

De uitbarsting gebeurde erg plotseling. Er gingen kleine aardbevingen aan vooraf, maar deze waren niet hoger dan 2 op de schaal van richter. Normaal gesproken niet noemenswaardig. Maar we moeten niet vergeten dat Stromboli een van de meest actieve vulkanen ter wereld is!

Echter is een uitbarsting zoals deze erg zeldzaam. De laatste keer dat de Stromboli vulkaan zo uitbarstte was in maart 2007 en april 2003. De kans dat zoiets gebeurt is dus echt heel zeldzaam.

Grote paniek

Door de plotselinge uitbarsting ontstond er grote paniek onder de inwoners en toeristen. Mensen sprongen in zee en wilden de eerste de beste boot nemen naar het vaste land van Sicilië. De kustwacht bracht mensen die niet meer op het eiland wilden blijven naar het naastgelegen Lipari.

Door de uitbarsting is één persoon overleden. Het gaat om een Italiaan uit Milazzo (Sicilië) die als toerist, samen met een Braziliaanse vriend, de vulkaan bezocht. Zij liepen op een oud bergpad op z’n 400 meter hoogte op de vulkaan, waar je nog zonder gids mag lopen. Hij werd geraakt door de stenen die door de uitbarsting rondvlogen en kreeg last van de rook. Zijn vriend is lichtgewond geraakt.

Over Stromboli

Stromboli is een van de meest actieve vulkanen ter wereld. Het gelijknamige eiland ligt op ongeveer 100 km van de kust van Sicilië. Op het eiland wonen zo’n 500 mensen, maar gedurende het hoogseizoen is het eiland een grote trekpleister voor toeristen. Het beklimmen van de vulkaan mag enkel onder begeleiding van een professionele en gediplomeerde vulkaangids.

Stromboli vulkaan - Sicilië

Huidige situatie

Er zijn nog diverse branden op Stromboli die nog geblust worden door de brandweer. De vulkaan is nog altijd actief en dat betekent dat het niet mogelijk is om een excursie naar de top van de vulkaan te doen.

Wel worden er diverse excursies per boot georganiseerd waarbij je het spektakel van een afstand kunt zien.

Zodra de situatie weer tot rust gekomen is, zullen er weer excursies op de Stromboli vulkaan zijn. Is het gevaarlijk? Zo’n situatie als deze is dus echt enorm zeldzaam, maar het is en blijft een actieve vulkaan… dus altijd opletten en het advies van de vulkaangidsen opvolgen!
Onderwerpen binnen dit artikel


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.