Isole Eolie – Eolische Eilanden

Isole Eolie – Eolische Eilanden

De Eolische Eilanden, of de Eolische Archipel, bestaat uit zeven vulkanische eilanden in de Tyrreense Zee. De eilanden liggen ten noorden van Sicilië, en worden beschouwd als een van de mooiste eilanden in de Middellandse Zee.

Het meest bekende eiland is Stromboli, dankzij haar zeer actieve vulkaan. De andere zes eilanden zijn Lipari, Salina, Vulcano, Alicudi, Filicudi en Panarea. Alle eilanden hebben een rijke geschiedenis, vol met Griekse, Romeinse en Arabische invloeden.

De Eolische Archipel ontdekken

Er zijn veel manieren om de eilanden te verkennen, of je nu op zoek bent naar rust en ontspanning, of actief wil genieten van de lokale sporten en watersporten. Er zijn meer dan 20 stranden op de eilanden, waaronder de kleurrijke zwarte zandstranden en de prachtige zeegrotten. De eilanden zijn ook een paradijs voor wandelaars, met heerlijke wandelpaden die je langs kleine dorpjes, olijfboomgaarden en lavavelden voeren.

Verder staan de Eolische Eilanden ook bekend om hun dramatische kustlijn, met zwarte lavastranden en kleurrijke zeegrotten. Het is een paradijs voor zonaanbidders, duikers en wandelaars, met veel mogelijkheden voor het verkennen van de prachtige natuur en het verkennen van de culturele schatten.

Wandelen Panarea zee Eolische eilanden
Strombolicchio Isole Eolie

Uit welke eilanden bestaan de Eolische Eilanden?

De Eolische eilanden bestaan uit 7 eilanden: Lipari, Salina, Vulcano, Alicudi, Filicudi, Stromboli en Panarea. De hele Eolische archipel heeft bijzondere natuurlijke kenmerken. De zee is schoon en wemelt van de vis, er zijn vele spectaculaire grotten en hoge kliffen, met daartussen rotsen of in andere gevallen stranden met fijn zwart zand, om nog maar te zwijgen van de solfataren en puimsteenbergen.

Panarea

Panarea is het meest kleine eiland van de zeven. Het eiland is vooral populair bij jongeren en bij beroemdheden. Het eiland wordt gekenmerkt door de witte huisjes met blauwe elementen.

Vulcano

Het eiland Vulcano is de perfecte bestemming voor thermale kuren, omdat er zwavelrijk water uit de grond stroomt. Vulcano ligt op slechts 750 meter afstand van Lipari en telt niet meer dan 1000 inwoners. De economie van het eiland is voornamelijk gebaseerd op toerisme. Echter is ook de wijnproductie van het eiland zeer bijzonder, dankzij de bijzondere bodem van het eiland.

Lipari

Lipari is het grootste eiland van de Eolische eilanden. Het eiland heeft de bijnaam “Montagna Bianca (Witte berg)” omdat het grotendeels uit puimsteen bestaat, dat als het in het water wordt gegooid niet zinkt.

Salina

Het eiland Salina is vooral beroemd om de plaatselijke productie van Malvasia, een zoete wijnlikeur.

Stromboli

Stromboli is ook zeer karakteristiek, vooral om het feit dat het eiland een vulkaan is, waarvan de activiteit een van de hevigste ter wereld is. De vulkaan is zo’n 926m hoog en dankzij de aanhoudende explosies is er bijna elk uur een uitbarsting. De periodes van inactiviteit zijn zeldzaam, de vulkaan ‘slaapt’ hooguit enkele maanden.

Alicudi en Filicudi

De eilanden Alicudi en Filicudi zijn de oudste en meest ongerepte eilanden. De eilanden worden gekenmerkt door rust en sereniteit.

Waar liggen de Eolische eilanden?

De Eolische eilanden liggen ongeveer 30 kilometer ten noordwesten van Sicilië. Vulcano is het eiland dat het meest dichtbij ligt vanaf Milazzo en Stromboli het meest ver weg.

Vulkaan Stromboli Eolische Eilanden strand
Chiesa San Pietro Panarea
Uitzicht vanaf boot excursie Eolische eilanden

Hoe de Eolische Eilanden bezoeken?

De beste manier om de Eolische eilanden vanuit Milazzo te bezoeken als je op Sicilië bent. Er zijn meerdere veerdiensten die dagelijks naar de Eolische eilanden vertrekken vanuit Milazzo. De meeste veerboten vertrekken vanuit het havengebied van Milazzo, maar er zijn ook veerdiensten die vanuit de stad vertrekken.

Naast de veerdiensten zijn er ook dagexcursies die vanuit Milazzo vertrekken en een aantal van de Eolische eilanden aandoen. Bepaal eerst zelf goed welke eilanden jij wilt bezoeken en hoeveel tijd je hiervoor hebt. Op basis daarvan kun je dan kijken naar de best passende veerdienst, ferry of excursie naar de Eolische eilanden.

Een andere optie is de eilanden bezoeken per helikopter.

Met de auto naar de Eolische eilanden

De auto kun je beter thuis laten als je de Eolische Eilanden wilt bezoeken, of parkeren op een van de bewaakte parkeergarages in Milazzo. Auto’s zijn namelijk enkelijk toegestaan op Lipari, Vulcano, Salina en Filicudi, maar vaak worden de straten hier afgesloten of zijn er restricties.

Veerboten naar de Eolische eilanden

Dit zijn de veerdiensten naar de Eolische eilanden. Naast deze veerdiensten zijn er ook organisaties die dagexcursies aanbieden.

  • Vanaf Napels: Alilauro, Snav en Siremar
  • Vanaf Milazzo: Ngi, Siremar en Ustica Lines
  • Vanaf Messina en Palermo: Alilauro

Vanaf waar kun je de Eolische eilanden bezoeken?

Vanaf Sicilië kun je de Eolische eilanden het best bezoeken vanaf Milazzo. Maar er worden ook dagexcursies georganiseerd vanuit Cefalù. Soms lijkt het alsof er ook excursies vanuit Catania en/of Taormina georganiseerd worden naar de Eolische eilanden, maar vaak betekent dit gewoon een transfer met een bus naar Milazzo en vanaf daar de ferry naar een van de eilanden. Let hier goed op!

Het is ook mogelijk om Stromboli vanaf Napels te bezoeken met een ferry. Of vanaf Tropea in Calabria met een dagexcursie.

Nieuws

Etna vulkaan én Stromboli tegelijk in uitbarsting

Etna en Stromboli in Eruptie: Spannende Ontwikkelingen en Beperkingen ---> Laatste updates onderaan!! 4 …

Nieuwe Stombolische Activiteit bij Centrale Topkrater van de Etna

25 juni 2024 | De Etna vulkaan, een van de meest actieve …

Aeroporto di Catania tijdelijk gesloten voor onderhoudswerkzaamheden in mei!

We willen je informeren over een belangrijke verandering met betrekking tot je …

Meer nieuws