Pantalica

Pantalica, een natuurlijk paradijs!

Een paradijs ontdekken waar geschiedenis en natuur samenkomt? Breng dan sowieso een bezoek aan de Riserva Naturale di Pantalica tijdens je vakantie op Sicilië. Dit natuurgebied, de necropolis van Pantalica, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en ligt op ongeveer 40 km van Siracusa en op zo’n 60 km van Catania.

Pantalica is erg groot. Er zijn dan ook meerdere locaties vanaf waar je dit prachtige natuurgebied kunt bezoeken. Zo kun je de necropolis van Pantalica bezoeken vanaf Sortino, Ferla en Cassaro. De rotsgraven liggen in het natuurgebied Valle dell’Anapo, waar de rivier Anapo doorheen stroomt.

Necropolis van Pantalica

Wandelen Necropoli di Pantalica

Pantalica is gratis toegankelijk en je kunt hier zelf wandelen. In het gebied zijn diverse wandelingen aangegeven en de wandelpaden zijn goed onderhouden. Tijdens de wandeling kun je ook de diverse rotsgraven (de necropoli) bezoeken.

Wel is er een informatiepunt bij de ingangen tot het UNESCO werelderfgoed. Hier wordt geregistreerd wie het natuurgebied betreedt en wordt je temperatuur gemeten (nu tijdens Covid). Let op dat het natuurgebied met regen gesloten is en ook de 2/3 opvolgende dagen! Dit in verband met mogelijke grondverschuivingen van de wandelpaden.

Wandeling van Sortino naar de Calcinara rivier

Alessandro en ik zijn op 1 november 2020 naar de Calcinara rivier gelopen vanaf Sortino. Dit is een redelijk eenvoudige wandeling die ook geschikt is voor families met kinderen. Wij hadden ons zoontje van 1 jaar mee op de nek in de Minimeis.

Specificaties wandeling

 • Duur heenweg: 20 minuten
 • Duur terugweg: 30 minuten
 • Lengte totale wandeling: 5 km
 • Hoogteverschil: 200 meter
 • Zwaarte: eenvoudig
 • Geschikt voor kleine kinderen: ja

Locatie & parkeren

Neem de afslag Sortino vanaf de E45 en volg de weg richting Sortino via de SP2, de SP60 en de SP28. Volg hier de borden ‘Pantalica’. Wij hebben de auto geparkeerd op deze locatie bij Sortino.

De weg loopt hier dood en je kunt de auto hier aan de kant van de weg parkeren. Het advies is om de auto direct te keren, zodat je terug weer makkelijk kunt wegrijden. Parkeren is gratis. Wel is het belangrijk dat je de auto goed aan de kant zet, zodat andere auto’s makkelijk kunnen passeren.

De wandeling

Je loopt hier via een rotspad naar beneden naar de Calcinara rivier. Dit is ongeveer 20 minuten lopen. Het pad is goed begaanbaar maar wel rotsachtig. Het pad is redelijk breed, maar niet overal afgezet. Aangezien er wel grote afgronden zijn, moet je hier wel op de kinderen letten. Onderweg kijk je uit op de vallei en zie je de rotsgraven in de rotsen. Er zijn wat schaduw plekken tijdens de route, maar houd er rekening mee dat je veel in de volle zon loopt!

Wandeling Pantalica

Als je bij de Calcinara rivier komt kun je verschillende kanten op. Als je rechtdoor gaat, steek je de rivier over en kun je weer omhoog lopen aan de andere kant van de vallei richting de Necropoli van Pantalica. Alessandro en ik hebben dit niet gedaan, omdat ons zoontje moest eten en slapen. Wij zijn bij de rivier gebleven, hebben daar wat rondgelopen en een eigen meegenomen broodje gegeten.

Calcinara rivier Pantalica

Je moet dezelfde weg als heenweg weer terug omhoog lopen. De terugweg duurt ongeveer 30 minuten.

Tips om mee te nemen naar de Necropolis di Pantalica

 • Goede loopschoenen
 • Bescherming voor de zon (pet/ sjaal)
 • Zonnebrand
 • Eten en drinken (er is geen eetgelegenheid!)
 • Handdoek & zwemkleding evt

Foto's

Nieuws

Aeroporto di Catania tijdelijk gesloten voor onderhoudswerkzaamheden in mei!

We willen je informeren over een belangrijke verandering met betrekking tot je …

Etna vulkaan spuwt ringen

Linguaglossa | De majestueuze Etna vulkaan, gelegen op oosten van het prachtige …

Excursie Etna Nord 3000m weer van start!

Linguaglossa | Dit jaar is er in verhouding weinig sneeuw gevallen op …

Meer nieuws