Siracusa

Siracusa ligt aan de oostkust van Sicilië. De stad ligt deels op het eiland Ortigia en deels op het vasteland. De stad is vooral bekend om haar bijzondere ligging en wordt ook wel het eiland op het eiland genoemd.

De Etna vulkaan ligt op ongeveer 1,5 a 2 uur rijden en Noto op zo’n 45 minuten rijden. Hiermee heeft Siracusa een mooie centrale ligging qua uitvalsbasis voor diverse excursies.

Bezienswaardigheden Siracusa & Ortigia

De meest bekende bezienswaardigheid van Siracusa is het eiland Ortigia. Een wandeling door dit oude gedeelte van de stad is prachtig en zeker de moeite waard.

Het eiland Ortigia

Het eiland Ortigia vertegenwoordigt het oude gedeelte van de stad Siracusa. Dit gedeelte van de stad is direct ook het meest aantrekkelijke stuk van de stad. Ortigia is enkel te voet toegankelijk. Parkeren op het eiland is alleen toegestaan voor bewoners. Wil je Ortigia met de auto bezoeken, parkeer dan aan de rand van het eiland. Hier zijn voldoende betaalde parkeerplaatsen (let op: in het hoogseizoen is het druk!).

Piazza del Duomo

Piazza del Duomo is het belangrijkste plein van Siracusa. De architectuur rondom het plein is prachtig met haar vele bijzondere gebouwen. Je kunt hier o.a. de kathedraal van Siracusa bezoeken. En ook het Benevento Paleis, het stadhuis, het Aartsbisschoppelijk Paleis en de kerk van Santa Lucia alla Badia is te bewonderen.

Piazza del Duomo Siracusa - Ortigia

De markt van Siracusa

Elke ochtend is er een markt in Siracusa. Ben jij liefhebber van markten, dan is deze markt zeker een die je moet bezoeken. Je vindt er naast diverse souvenirkraampjes, kraampjes met verse vis, vele kruiden en kraampjes met o.a. groenten en fruit en kazen en vleeswaren. Door de vele kleuren en de geuren is de markt een unieke belevenis.

Kruiden op de markt in Siracusa - Ortigia

De fontein van Aretusa

De fontein van Aretusa is een prachtige fontein aan de westzijde van Ortigia. De fontein is beroemd om haar mythologische oorsprong. Bezoek de fontein aan het einde van de middag. Dit is namelijk dé locatie om een fantastische zonsondergang te zien in Siracusa.

De haven van Siracusa

Vlakbij de markt van Siracusa vind je de haven. Hier kun je het echte Siciliaanse leven nog zien met de vissers die hier aanmeren en die je doen teruggaan in de tijd.

Haven Siracusa - Ortigia

Parco Archeologico della Neapolis in Siracusa

Naast Ortigia is ook het archeologische park van Neapolis in Siracusa een grote trekpleister van de stad. Dit park ligt aan de rand van de stad. Als je eenmaal in dit park bent, kun je de volgende bijzondere elementen bewonderen

Romeins Amfitheater

Dit Romeinse amfitheater is bijna volledig in de rots uitgehouwen en biedt plaats aan zo’n 20.000 mensen. Het theater werd vroeger gebruikt door gladiatoren en hun gevechten met wilde dieren.

Oor van Dionysus

Dit is een oude kalksteengroeve van meer dan 20 meter hoog. De naam dankt de ‘grot’ aan de vorm van de ingang van de groeve. Deze doet denken aan de binnenkant van een enorm oor. De legende gaat dat Dionysus, de tiran van Siracusa, daar was om te luisteren naar de gesprekken van de gevangenen. Als je de de ‘grot’ inloopt en je fluistert hier iets, let dan goed op, er is een enorme echo waardoor iedereen je kan horen!

Accommodaties Siracusa

Wil je Siracusa bezoeken? Deze stad is ook een perfecte uitvalsbasis voor een vakantie op Sicilië. Zo kun je vanuit hier een dag naar de Etna vulkaan, maar ook de prachtige stad Noto bezoeken. Bekijk hier leuke hotels & b&b in Siracusa.

Nieuws

Etna vulkaan én Stromboli tegelijk in uitbarsting

Etna en Stromboli in Eruptie: Spannende Ontwikkelingen en Beperkingen ---> Laatste updates onderaan!! 4 …

Nieuwe Stombolische Activiteit bij Centrale Topkrater van de Etna

25 juni 2024 | De Etna vulkaan, een van de meest actieve …

Aeroporto di Catania tijdelijk gesloten voor onderhoudswerkzaamheden in mei!

We willen je informeren over een belangrijke verandering met betrekking tot je …

Meer nieuws