Catania is de hoofdstad van de gelijknamige regio Catania. De stad heeft ongeveer 315.500 inwoners en ligt zo’n 30 km ten zuiden van de Etna vulkaan.
De beschermheilige van de stad is Sant’Agata. Ter ere van deze beschermheilige wordt er elk jaar van 3 tot 5 februari een groot feest georganiseerd: La Festa di Sant Agata. Dit feest is de grootste processie van heel Sicilië.
Geschiedenis Catania
De stad is gesticht door Griekse kolonisten in de 8e eeuw v. Chr. en werd de belangrijkste haven van het eiland.
Vulkaanuitbarsting van 1669
In 1669 werd een groot deel van de stad bedolven onder lava van de vulkaanuitbarsting. En in 1693 werd de stad grotendeels verwoest door een aardbeving. Hierna is de stad herbouwd in de Siciliaanse barok stijl, die je ook nu nog terugziet in het centrum van de stad. Het centrum staat nu op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Catania heeft ook wel als bijnaam ‘De zwarte dochter van de Etna’. Deze bijnaam is ontstaan doordat veel gebouwen herbouwd zijn met zwarte lavastenen.
Tweede wereldoorlog
Gedurende de Tweede Wereldoorlog is Catania vaak gebombardeerd door de geallieerden. Op 5 juni 1940 werden zo’n 100.000 inwoners van de stad geëvacueerd naar de omliggende dorpen. De Duitsers verlieten de stad op 5 augustus 1943.
Maffia
Na de oorlog kreeg Catania te maken met de maffia. De maffia is ontstaan op Sicilië en wordt ‘Cosa Nostra’ genoemd. Een andere bekende maffiabende is de Camorra welke actief is in Napels en omgeving. Er gaan de wildste verhalen rond over de maffia. Tegenwoordig houden zij zich voornamelijk bezig met drugshandel en de afvalverwerking.
Bezienswaardigheden Catania
Kathedraal Sant’Agata
De kathedraal van Sant’ Agata is de belangrijkste kerk van de stad. Ze is gewijd aan de maagd en martelaar Sant’ Agata, de beschermheilige van de stad. De kathedraal staat in het stadscentrum aan de zuidoostzijde. In juli 1926 is de kathedraal verheven tot kleine basiliek van Paus Pio XI.
Basiliek van Collegiata
Een van de meest bekende straten van Catania is de Via Etnea. Hier staat de Basilicata della Collegiata. Deze basiliek is ook wel bekend onder de naam ‘Santa Maria dell’Elemosina’. De basiliek is in de 18de eeuw herbouwd, nadat de aardbeving van 1693 grote delen van Catania verwoest had. De Collegiata is tevens in de kenmerkende barokke stijl gebouwd.
Via Etnea
De straat ‘Via Etnea’ is de vitrine van de stad Catania. Deze straat loopt dwars door Catania van het zuiden naar het noorden, van Piazza del Duomo tot Tondo Gioeni. Via Etnea is 3 km lang. In het verleden zag je de Etna Vulkaan aan het einde van de straat verschijnen. Deze is echter inmiddels wat verplaatst naar het oosten. Er wordt gezegd dat dit gebeurd is om het amfitheater (Teatro Antico) te beschermen.
Teatro Antico
Aan de westzijde van Piazza San Francesco, tussen Via Vittorio Emanuele II en Via Teatro Greco bevindt zich Teatro Antico. De zichtbare resten van dit theater stammen nog uit de Romeinse tijd.
Het theater is gebouwd met een mengsel van lavamateriaal en cementmortel. Het Teatro Antico heeft een halfronde vorm met een diameter van 87 meter. De tribune bood plaats aan zo’n 7.000 toeschouwers. De stoelen waren gemaakt van kalksteen, maar de stoelen op de eerste rij waren bedekt met marmer. Dit omdat deze gereserveerd waren voor de belangrijkste personages. Ook de plek waar het orkest stond was in marmer geplaveid.
Drankkiosken
Okee, niet direct een bezienswaardigheid, maar wel een plek waar je zeker langs moet als je in Catania bent! Drink een drankje bij een van de kiosken in Catania. Zomers worden hier heerlijke verfrissende drankjes geserveerd. De meeste bekende is ‘seltz al limone e sale’, of te wel ‘seltz met zout en citroen’. Dit drankje wordt gemaakt met vers geperst limoensap en is een perfecte dorstlesser!
Het symbool van Catania
De olifant is het symbool van Catania. Je vindt dit dier dan ook terug op de fontein op Piazza Duomo, tegenover de kathedraal van Sant’ Agata. Het is de mooiste fontein van de stad en deze werd gebouwd rond 1736.
De olifant is 3,61 meter hoog en gemaakt van graniet. Hij is verfraaid met hiërogliefen die verwijzen naar de godin Isis. Op de top staat een wereldbol, omringd door een kroon van palm- en olijfblaadjes. Bovenop staat een kruis. Ook is er een opschrift gewijd aan de beschermheilige Sant. Agata.
Transport in Catania
Vliegveld
Catania heeft één vliegveld: Fontanarossa. Vanuit Nederland kun je met 4 verschillende luchtvaartmaatschappijen naar Catania vliegen:
- KLM (vanaf Amsterdam)
- Transavia (vanaf Amsterdam)
- Easyjet (Vanaf Amsterdam)
- Ryanair (Vanaf Eindhoven)
Openbaarvervoer
In Catania heb je een treinstation, rijden diverse bussen en is er een metro. Daarnaast is er een grote haven. Hier komen ook de cruiseschepen aan, evenals de lijndienst tussen Napels en Catania. Wil je echter vanuit Catania de rest van Sicilië ontdekken, dan is het huren van een auto aangeraden.