Bronte

Bronte ligt aan de oostzijde van de Etna in het gebied van het Parco dell’Etna en het Parco dei Nebrodi. Ze heeft bijna 20.000 inwoners en is beroemd om haar pistachenoten.

Pistache, het groene goud

Bronte wordt ook wel de stad van het groene goud genoemd. Met het groene goud wordt de pistachenoot bedoeld. Nergens kan deze zo goed verbouwd worden, als op de vulkanische grond van de Etna in deze plaats. Deze pistachenoten hebben de beste smaak, structuur en kwaliteit van de hele wereld.

Inmiddels worden er vele gerechten gemaakt met deze noot. Zo wordt het gebruikt in zoetigheden zoals taart en ijs, maar ook in pasta’s en bij vlees- en visgerechten. Ook kun je de typisch Siciliaanse “arancini” en “cannoli” krijgen met pistachenootjes erin verwerkt. De variant van de Mortadella met pistache komt ook van origine uit Bronte.

Siciliaanse cannoli met pistache

Ongeveer 80% van de oogst van de pistachenoot wordt geëxporteerd. Slechts 20% blijft in het eigen land.

In het jaar 1000 werden de eerste pistachebomen door de Saracenen gepland. Inmiddels wordt 4000 hectare grond voor de teelt van pistache gebruikt. Nog altijd worden er nieuwe pistachebomen bij geplant, echter duurt het zo’n 10 jaar voordat een boom vruchten geeft. In Bronte wordt elke 2 jaar ongeveer 32 ton pistachenoten geproduceerd.

In Bronte wordt slechts 1% van alle pistachenoten ter wereld geproduceerd. Echter zijn dit wel de beste pistachenoten ter wereld! Inmiddels worden deze noten zelfs in New York verkocht!

Elk jaar is er eind september de Sagra del Pistacchio.

Geschiedenis Bronte

In 1651 werd Bronte gedeeltelijk verwoest door de uitbarsting van de Etna. De lavastromen van 1832 en 1843 kwamen tevens dichtbij het dorp, maar bereikten gelukkig niet de bewoonde wereld.

Nieuws

Etna vulkaan én Stromboli tegelijk in uitbarsting

Etna en Stromboli in Eruptie: Spannende Ontwikkelingen en Beperkingen ---> Laatste updates onderaan!! 4 …

Nieuwe Stombolische Activiteit bij Centrale Topkrater van de Etna

25 juni 2024 | De Etna vulkaan, een van de meest actieve …

Aeroporto di Catania tijdelijk gesloten voor onderhoudswerkzaamheden in mei!

We willen je informeren over een belangrijke verandering met betrekking tot je …

Meer nieuws