Cefalù

Cefalù ligt op ongeveer 70 km van Palermo en op 175 km van Catania. De stad, die direct aan de Middellandse zee ligt, is een gewilde bestemming voor toeristen.

Het is een prachtige en romantische stad om doorheen te dwalen met haar smalle straatjes, geplaveid met de kiezels van het strand en de kalksteen van de Rocca di Cefalù, en gezellige pleinen. Diverse restaurant hebben mooie terrassen met uitzicht op het blauwe water van de zee. Daarom is de stad ook opgenomen in de club van de mooiste steden van Italië: ‘I borghi più belli d’Italia.

Straatje Cefalù

De kathedraal van Cefalù

Op een van de pleinen domineert de Arabisch-Normandische kathedraal van Cefalu (Il duomo di Cefalu) met haar twee vierkante torens. Sinds 1941 is de Duomo van Cefalu een nationaal monument en sinds 2015 is de kathedraal ook uitgenomen op de UNESCO’s werelderfgoedlijst.

De kathedraal wordt gekenmerkt door de Byzantijnse goudkleurige mozaïeken met Christus Pantocrator in het midden en onder hem Maria. Hij wordt omringt door de vier aartsengelen en de twaalf apostelen. Het meest bijzondere aan Christus is dat hij je vanuit elke zijde aankijkt.

Kathedraal Cefalù van binnen

Het oude badhuis

Een andere bijzondere plek in de stad is het oude badhuis, ook wel ‘lavatoio medievale’ genoemd. Je vindt dit badhuis in de Via Vittorio Emanuele, bij het Palazzo Martini. Via de trap, gemaakt van lavastenen, kom je bij de open plaats waar je verschillende bekkens vindt waar het water van de rivier Cefalino door stroomt. Via 22 gietijzeren monden uit leeuwenkoppen loopt het water in de verschillende bekken.

In 1514 werd het badhuis afgebroken en gerestaureerd. In 1600 werd een deel van het badhuis overdekt. Aan de rechterzijde bij de ingang staat een oude legende geschreven:

“Qui scorre Cefalino, più salubre di qualunque altro fiume, più puro dell’argento, più freddo della neve”.

Wat betekent: ‘Hier loopt de Cefalino rivier, gezonder dan welke andere rivier ook, puurder dan zilver en kouder dan sneeuw’. De legende vertelt dat de rivier gevuld wordt met onophoudelijke tranen van een nimf die berouw had over haar doodstraf om het verraad van haar geliefde.

In 1991 is het badhuis verder gerestaureerd. Nu is het een unieke plaats waar jij het Middeleeuwse Siciliaanse leven kunt voelen en zien. Een must-visit als je in Cefalù bent!

Badhuis Cefalù

Het strand en de boulevard van Cefalù

Naast dat Cefalù een heerlijke stad is om doorheen te dwalen en om lekker uit eten te gaan, kun je hier ook genieten van de zon. Als je de weg volgt waar de kathedraal aan staat, dan kom je uiteindelijk uit in de straat die je naar de ‘Porto di Cefalù’ brengt (einde van de straat ga je dan links). Dit is de oude haven waar je de kenmerkende vissersbootjes ziet liggen op het strand tussen de vele badgasten. Breng je een bezoek aan deze prachtige stad, vergeet dan niet ook even een duik in het mooie blauwe water te nemen. Dus zwembroek en handdoek meenemen!

Cefalù strand

De Etna vulkaan bezoeken vanaf Cefalù

Wil je vanaf Cefalù de Etna vulkaan bezoeken (of andersom), houd dan rekening met een reistijd van minimaal 3,5 uur (ook al geeft Google Maps anders aan). Daarnaast stuurt Google Maps je via de bergen (kortste route), maar dit is niet een fijne route om te rijden. De wegen zijn hier wat minder goed begaanbaar en daarnaast zijn er veel bochten. Het advies is om via de snelweg van Messina te rijden.

Nieuws

Aeroporto di Catania tijdelijk gesloten voor onderhoudswerkzaamheden in mei!

We willen je informeren over een belangrijke verandering met betrekking tot je …

Etna vulkaan spuwt ringen

Linguaglossa | De majestueuze Etna vulkaan, gelegen op oosten van het prachtige …

Excursie Etna Nord 3000m weer van start!

Linguaglossa | Dit jaar is er in verhouding weinig sneeuw gevallen op …

Meer nieuws