Castelmola

Castelmola is de plaats op de punt van de berg achter Taormina. Als je aankomt rijden zie je beide bergpunten met de dorpjes liggen. Links ligt Castelmola en rechts (dicht aan zee) ligt Taormina.

De plaats is onderdeel van de mooiste dorpen van Italië en is dan ook zeker een bezoek waard. Vanaf het dorp heb je een mooi uitzicht op de Ionische zee en Taormina. Bij goed weer kun je zelfs tot aan Calabria kijken.

Ga je naar Taormina, zorg dan ook dat je zeker een halve dag naar Castelmola gaat. Bezoek het kasteel, dwaal door de kleine karakteristieke steegjes en breng een bezoek aan bar Turrisi.

Kasteel Castelmola

Op het hoogste punt van het dorp liggen de resten van een oud kasteel. Je komt hier door het pad omhoog te volgen vanaf het centrale plein, Piazza Sant’Antonino, van het dorp. Het kasteel is gratis te bezoeken en biedt mooie uitzichten over het dorp en op de Ionische zee.

Kasteel resten Castelmolo

Bar Turrisi in Castelmola

Bar Turrisi staat bekend om haar bijzondere en unieke interieur en inrichting. De gehele bar is namelijk ingericht met decoratie van penissen. De deurkruk is een penus, het menu heeft de vorm van een penus en zelfs de stoelpoten zijn in de vorm van het mannelijke geslacht.

Deurkruk Castelmolo Bar Turrisi

De bar zelf is niet heel bijzonder verder. Je kunt hier iets drinken en een aperitivo doen, maar het is vooral om de inrichting en decoratie dat men hierheen gaat. De bar bestaat uit 3 verdiepingen die via een hele smalle en stijle trap met elkaar verbonden zijn. Ben je slecht ter been, houd het dan zeker gewoon bij de eerste etage!

Bar Turrisi Castelmolo

Geschiedenis Castelmola

De geschiedenis van het dorp gaat terug naar de prehelleense periode. De naam van het dorp is afgeleid van een grote kei waarop het dorp ligt, die lijkt op een “mola”. Er wordt gezegd dat het Castelmola ooit de echte acropolis van Taormina was vanwege haar verheven ligging. Ook zijn de gebeurtenissen van de twee dorpen zo nauw met elkaar verbonden dat ze niet te onderscheiden zijn.

In 1078 veroverde Roger de Normandiër Taormina en na 7 maanden van belegering veroverde hij ook het fort van Mola. Hij bouwde een nieuw bewoond centrum rond het kasteel genaamd Mola. Ook liet hij de kleine kerk van Ss. Annunziata bouwen.

Toegangspoort Castelmolo

Het middeleeuwse uiterlijk van Castelmola is ongewijzigd gebleven tot 1928 waarna de toegang tot de stad, de fascinerende ingang van het dorp gewijzigd werd. Een trap uitgehouwen in de rots leidde naar de voet van het kasteel tot aan de eigenlijke toegangsdeur in het centrum. Zo werd de boog van binnenkomst, op de trap van kalksteen, behouden.

Steegjes Castelmola

Ondanks de veranderingen in de loop der tijd heeft Castelmola haar karakteristieke uitstraling weten te behouden. De mengelmoes van oud en nieuw en de kleine steegjes geven het dorp een magische charme waardoor het lijkt alsof de tijd hier gestopt is. In de kleine steegjes vind je diverse souvenirshops waar je een leuke herinnering aan het dorp kunt kopen.

Steegjes Castelmolo

Ligging Castelmola

  • 36 km vanaf Messina
  • 49 km vanaf Catania

Nieuws

Aeroporto di Catania tijdelijk gesloten voor onderhoudswerkzaamheden in mei!

We willen je informeren over een belangrijke verandering met betrekking tot je …

Etna vulkaan spuwt ringen

Linguaglossa | De majestueuze Etna vulkaan, gelegen op oosten van het prachtige …

Excursie Etna Nord 3000m weer van start!

Linguaglossa | Dit jaar is er in verhouding weinig sneeuw gevallen op …

Meer nieuws