Taormina

Taormina, de parel van Sicilië

Taormina is een van de meest bekende toeristische plekken op Sicilië. De plaats ligt in het noord oosten van het eiland in de regio Messina. Taormina is zo populair door haar prachtige ligging aan de Ionische zee, de mooi gebouwde stad en de diverse historische monumenten.

Uitzicht vanuit Taormina op zee

De stad ligt op een heuvelrug op zo’n 206 meter boven zee. Vanuit de stad kijk je uit op de zee, de mooie omliggende groene natuur en de Etna vulkaan.

Bezienswaardigheden in Taormina

In Taormina kun je eenvoudig een hele dag doorbrengen. Begin de dag met het ontdekken van de stad en haar prachtige bezienswaardigheden. niet enkel de kerken, maar ook het uitzicht en de gebouwen zijn een lust voor het oog. Je kunt de dag afsluiten met een middag genieten van de zon, de zee en het prachtige uitzicht bij Isola Bella.

  • Duomo di San Nicola
  • Teatro antico
  • Villa Comunale
  • Isola Bella
  • San Giuseppe kerk (zie onderstaande foto)
San Giuseppe kerk in Taormina

Sinds 2006 staat Taormina, samen met Isola Bella, bijgeschreven op de UNESCO lijst met genomineerde plaatsen.

De stad is ook decor geweest voor diverse films. Dit waren voornamelijk Italiaanse films. De bekendste film die hier opgenomen is, is “The Gotdfather: Part lll”.

Vakantie Taormina

Wil jij naar Taormina op vakantie? Je kunt dan kiezen voor een accommodatie in Taormina zelf. Zo kun je de stad zowel overdag als ‘s avonds bezoeken. Om de stad goed te ontdekken, en de bezienswaardigheden van de stad, zoals ook Isola Bella, ben je 2 dagen kwijt.

Heb jij maar 1 dag de tijd? Je kunt er dan voor kiezen om bijvoorbeeld in de ochtend Isola Bella te bezoeken en in de middag (en begin van de avond) de stad zelf. Tip: bezoek sowieso het Teatro Antico, vanwaar je een fantastisch uitzicht op de Etna vulkaan hebt!

Theater Taormina met de Etna

Aangezien overnachten in Taormina vrij prijzig is, kun je er ook voor kiezen om in de buurt te overnachten, zoals in Giardini Naxos aan zee. Vanuit hier kun je met de bus naar de stad.

Geschiedenis Taormina

Taormina is in 358 v.Chr. ontstaan en heette destijds Tauromenion. De plaats is gesticht door Griekse vluchtelingen die uit Naxos kwamen. Zo werd de stad een typische Griekse kolonie, te herkennen aan o.a. het theater. Later kwamen de Romeinen die alles restaureerden.

Na de val van Constantinopel werd de stad Siracusa minder belangrijk, waardoor Taormina de nieuwe hoofdstad van de oostzijde van Sicilië werd. Van de 9de t/m de 11ste eeuw waren de Arabieren op het eiland. Zij bezetten Taormina en vernielden grote delen van de stad.

De Normanen die hierna kwamen herstelden de stad weer en brachten het Christelijke geloof terug. Zo bouwden zij vele kloosters.

Events in Taormina

De stad is tevens het podium voor diverse evenementen waaronder het jaarlijkse film festival: Taormina Film Fest. In oktober staat kunst centraal op “Taormina Arte”. Voor dit event wordt half juni een uitreiking gehouden voor de Internationale Journalisten Award in het Teatro Greco. Het bekendste event is de G7 top die hier samen gekomen is op 26 en 27 mei 2017.

Bereikbaarheid Taormina

De stad is goed bereikbaar via de autosnelweg, de A18, die van Messina naar Catania gaat. Echter moet je er wel rekening mee houden dat je tol moet betalen wanneer je over de autosnelweg rijdt. Wil je niet over de snelweg rijden, dan kun je de provinciale weg (Strada statale) 114 nemen tussen Orientale Sicula Messina en Siracusa.

Daarnaast is er een treinstation vlakbij genaamd Taormina-Giardini, waar je met de trein vanuit Messina en Catania kunt komen. Er is een kabelbaan van Mazzarò-Taormina (onder de stad, vlakbij Isola Bella) naar het centrum van de stad.

Parkeren in Taormina

Er mogen geen auto’s rijden in het centrum van Taormina. Houd hier dus rekening mee met de bordjes: ZTL (Zona Traffico Limitato). Dit betekent ook vaak dat als je een huurauto hebt, je even moet overleggen waar je deze (in de buurt) kunt parkeren.

Ga je Taormina een dagje bezoeken, dan kun je het beste parkeren in een van de parkeergarages:

  • Porta Catania Parking (650 plaatsen) – je komt uit bij Corso Umberto
  • Lumbi parking (965 plaatsen) – gratis shuttle service naar het centrum van Taormina
  • Porta Pasquale Parking (75 plaatsen) – op 200 meter van Porta Messina
  • Mazzaro Parking (180 plaatsen) – vlakbij Isola Bella, met de kabelbaan kun je naar Taormina
  • CarPark Taormina parking – bij het treinstation van Giardini Naxos, vanaf hier moet je dan een bus nemen (betaald)

Zelf parkeer ik altijd in Porta Catania Parking. Maar kom je op een feestdag, of in het weekend, houd er dan rekening mee dat de parkeergarage vol kan zijn!

Nieuws

Etna vulkaan én Stromboli tegelijk in uitbarsting

Etna en Stromboli in Eruptie: Spannende Ontwikkelingen en Beperkingen ---> Laatste updates onderaan!! 4 …

Nieuwe Stombolische Activiteit bij Centrale Topkrater van de Etna

25 juni 2024 | De Etna vulkaan, een van de meest actieve …

Aeroporto di Catania tijdelijk gesloten voor onderhoudswerkzaamheden in mei!

We willen je informeren over een belangrijke verandering met betrekking tot je …

Meer nieuws