Ga je naar Sicilië op vakantie, dan moet je deze 9 typische Siciliaanse gerechten zeker een keer proeven! Zo proef je het echte Sicilië met heerlijk Siciliaans eten!
1. Granita met brioche
Granita is een soort ijs dat de Sicilianen zomers samen met een soort croissant eten als ontbijt. Het croissantje is niet zoals wij die in Nederland kennen, maar een zoet rond bolletje met daarop een klein extra bolletje. Dit ‘broodje’ eet je samen met je granita op. Heerlijk verfrissend en een goed begin van een hete dag op het warme Sicilië.
De granita kun je in vele smaken krijgen. De meest voorkomende smaken zijn: mandorla (amandel), limone (citroen), fragola (aardbei), caffé (koffie), pesca (perzik) en ciocolato (chocolade). Ga je naar een grote of speciale bar, dan kun je de granita in de meest bijzondere smaken krijgen. Zeker een must do tijdens je vakantie op Sicilië!
Overigens kun je de granita ook prima in de middag eten. En lig je op het strand, dan komen er vaak strandkarretjes langs waar je deze heerlijke verfrissing kunt kopen.
2. Arancino
De “Arancino” (meervoud = arancini) is een gefrituurde ‘bal’ van risotto, gevuld met ragù. Tenminste, dit is de originele versie. De arancino heeft een vorm van een prisma, een gevulde driehoek. Tegenwoordige zijn er ook ronde versies verkrijgbaar en verschilt ook de inhoud.
Ben je geen fan van de Italiaanse ragù? Kies dan voor een arancino alla norma, gevuld met aubergine. Of de arancino met pistache. Maar eerlijk is eerlijk, de versie met ragù blijft de beste!
De beste manier om deze Siciliaanse lekkernij te eten? Op de kop! Dat betekent dat je de punt naar beneden doet en bij het dikste stuk begint te happen. Zo zakt de rijst namelijk in het puntje, net zoals bij een ijscohoorn!
3. Pasta alla norma
Dit pastagerecht is typisch Siciliaans eten. Je kunt het met de lunch eten of als diner. Het is pasta gemaakt met een tomatensaus met daarin gefrituurde stukjes aubergine. Als topping kun je ricotta uit de oven erover raspen wat de pasta tot een heerlijk gerecht en compleet gerecht maakt.
Het originele recept wordt geserveerd met de Siciliaanse maccheroni. Deze hebben een compleet andere vorm dan de maccheroni die wij in Nederland kennen. Het is langwerpige pasta, gedraaid om een breinaald.
4. Caponata
Dit gerecht wordt vaak als antipasto geserveerd, of eventueel als bijgerecht. Het is een mix van groenten, vaak sowieso mét aubergine wat op smaak gebracht wordt met tomatensaus en diverse kruiden, met een zoet-zure eindsmaak tot gevolg. Zeker het proeven waard!
5. Cous cous
Okee, misschien niet typisch Siciliaans, maar ze maken het hier wel op geheel eigen wijze. Zo wordt de cous cous bijvoorbeeld een nacht geweekt in citroensap en sinaasappelsap. Hierdoor krijg je een super frisse en lichte cous cous! Vaak kun je zelf kiezen of je de cous cous met vis of groenten wenst.
6. Cannolo
De cannolo is het meest bekende ‘toetje’ uit Sicilië. Eigenlijk zou je elke lunch of diner met dit dessert moeten afsluiten. De cannolo is een krokant koekje in de vorm van een rol (lijkt op een nieuwjaarsrolletje, maar dan groter) gevuld met of ricotta kaas, of met crème. Je vindt ze tegenwoordig ook in miniversies waar je zowel gele crème hebt als chocoladecrème vulling.
Ook op het vliegveld kun je de cannolo nog kopen. Leuk om mee te nemen naar Nederland wanneer je terug vliegt uit Sicilië. Zeg er bij het bestellen dan bij: “Da portare via” (om mee te nemen), dan pakken ze het mooi voor je in, in een doosje!
7. Gefrituurde vis
Okee, dit is waarschijnlijk niet typisch Siciliaans, maar het is wel zeker iets wat je moet eten waneer je op vakantie op Sicilië bent. Je kunt dit natuurlijk gewoon in een restaurant bestellen, vaak is het een ‘anti-pasti’ met gefrituurde inktvisringen en gamba’s, of staat het gerecht bij de ‘secondi’ op de kaart.
Maar er zijn ook diverse plekken op Sicilië waar je heerlijke gefrituurde vis uit een puntzak kunt eten! Dit kan bijvoorbeeld op de vismarkt in Catania, maar ook in het gezellige dorpje Marzamemi aan zee. Als je je afvraagt hoe zo’n puntzak op z’n Italiaans heet…. ‘cono’ is het antwoord.
8. Pasta con le sarde
Dit is een pasta met een saus van sardientjes en venkel. Deze pasta wordt vooral veel in het voorjaar gegeten, wanneer de sardientjes vers zijn en venkel overal te vinden is. De pasta wordt zowel ‘vers’ gemaakt, als een versie uit de oven. Overigens worden de sardientjes in Catania en omstreken vaak vervangen door ansjovis. En in de regio bij Palermo wordt ook tomatensaus en pijnboompitten aan deze pasta toegevoegd.
Deze pasta is een van de beroemdste en meest gewaardeerde gerechten op Sicilië en dus zeker de moeite waard om te proeven!
9. Bistecca alla palermitana
Een heerlijk stuk vlees, vergelijkbaar met een schnitzel, maar dan gebakken op de grill én anders gemarineerd! De bistecca alla palermitana wordt ook wel de cotoletta alla palermitana genoemd en is vaak gemaakt met kalfsvlees. Het vlees wordt gemarineerd met olijfolie en daarna door de paneermeel gemengd met parmezaanse kaas gehaald. Daarna wordt het vlees gebakken op de grill en geserveerd met een schijfje citroen.
Naast deze 9 gerechten, zijn er natuurlijk nog tal van andere heerlijke gerechten die jij tijdens je vakantie op Sicilië kunt eten. Maar één ding is zeker, deze 9 gerechten zijn wel de toppers qua Siciliaans eten!