Laghetti di Avola

In de Riserva Naturale Orientata Cavagrande del Cassibile vind je de ‘Laghetti di Avola’. Deze meertjes bevinden zich onderin een kloof van de Monti Iblei. Cavagrande ligt op ongeveer een half uur rijden van Noto en op 2 uur rijden van de Etna vulkaan.

Laghetti di Avola - Cavagrande

Hoe kom je bij Cavagrande del Cassibile?

Volg de toeristische borden met ‘Cava Grande’. Je komt dan uit bij Belvedere, waar je de auto (betaald) kunt parkeren. Vanaf hier moet je te voet verder. Je kunt hier bij de bar wat te drinken en te eten kopen. Maak hier gebruik van indien je niets bij je hebt, eenmaal beneden in de kloof kun je niets meer krijgen! Ook is hier een toilet en zijn hier douches waar je tegen betaling gebruik van kunt maken.

De wandeling naar Laghetti di Avola

 • Duur heenweg: 40 minuten
 • Duur terugweg: 1,5 uur
 • Lengte wandeling: 2 km
 • Hoogteverschil: 300 meter
 • Zwaarte: zeer zwaar
 • Geschikt voor kleine kinderen: nee

De afdaling

De afdaling gaat over een zandpad met met rotsen en biedt weinig tot geen schaduw. Het pad is goed te lopen, maar er zit wel veel hoogteverschil in. Soms zijn er een soort treden in de rots uitgehakt. Je daalt zo’n 300 meter via haarspeldbochten . Het is ongeveer 40 minuten naar beneden afdalen tot je bij de Laghetti di Avola komt.

Wandelpad Laghetti di Avola - Cavagrande

Je kunt langs het water, over de rotsen lopen en ergens een plaats zoeken om te genieten van dit prachtige natuurlandschap. Om verkoeling te zoeken kun je je heerlijk onderdompelen in de watertjes. Let op dat deze rotsen erg glad kunnen zijn!

De terugweg

Als je weer terug naar de auto wilt, moet je dezelfde weg weer terug omhoog lopen.  Deze wandeling terug omhoog is enorm zwaar. Zorg dat je deze beproeving NIET op het heetst van de dag doet. Het advies is na 17.o0 uur, omdat het pad dan deels in de schaduw ligt (zomers). Daarnaast is het belangrijk om voldoende water bij je te hebben en regelmatig te rusten indien nodig.

Afhankelijk van je conditie en kracht duurt de terug weg ongeveer 1,5 uur.

Tips om mee te nemen naar Laghetti di Avola

 • Goede (gesloten) loopschoenen
 • Schoenen voor het lopen op de rotsen/zwemmen
 • Bescherming voor de zon (pet/ sjaal)
 • Zonnebrand
 • Veel water/drinken
 • Energiedrank of iets anders met suikers
 • Handdoek
 • Zwemkleding

Onze ervaring*

Uitdagende kloof met een prachtig landschap

Alessandro en ik hebben in juni 2017 deze wandeling samen met mijn moeder (57 jr) gelopen. ’s Ochtends vroeg waren mijn moeder en ik geland op vliegveld Catania en we gingen direct door voor dit ‘leuke’ uitstapje. Eenmaal daar waren wij beiden super enthousiast: mooie natuur en een uitdagende kloof.

De wandeling naar beneden was goed te doen. En eenmaal beneden hebben wij enorm genoten. De Laghetti di Avola zijn echt prachtig! We hebben onze handdoek neergelegd en daar de middag heerlijk van de zon, natuur en de meertjes genoten.

Later op de middag werd het steeds drukker en veel mensen liepen over de rotsen achter ons die wat nat waren. Natte rotsen zijn glad… hier vielen dan ook vele mensen (let dus goed op!). Wij zijn ons gaan verplaatsen naar hogerop en hebben daar in een soort mini-meertje gezwommen. Het gaf het idee alsof we in een lagune zwommen (en we waren hier helemaal alleen!).

Lagune Laghetti di Avola - Cavagrande

En toen moesten we weer omhoog…

En toen kwam het moment om weer omhoog te lopen. Alessandro is een echte berggeit, dus die liep ‘eenvoudig’ omhoog. Ik en mijn moeder hebben het enorm zwaar gehad. De zon stond nog deels op het pad, maar ook op de stukken met schaduw was het enorm zwaar. We hebben regelmatig water gedronken, maar ook over ons hoofd gegoten om af te koelen. Ik heb werkelijk de tranen in mijn ogen gehad, zo zwaar had ik het.

Cavagrande - Laghi di Avola

Pad naar de lagune - Laghetti di Avola

Eenmaal boven zijn we bij de bar gaan zitten om wat te drinken. Mijn moeder was hier geloof ik ongeveer 15 minuten van de wereld… zo moe! Haar benen en handen trilden enorm. Kortom: deze wandeling terug omhoog is echt een ‘hel’. Ik (en mijn moeder ook) hebben beiden gezegd: 1x en nooit weer…

Maar nu mijn spierpijn voorbij is en ik de foto’s zie en aan de momenten daar terugdenk, denk ik dat ik er stiekem nog wel weer een keer naartoe wil.

* Op sommige sites wordt vermeld dat je naam geregistreerd wordt wanneer je hier afdaalt, zodat ze weten of iedereen weer boven komt. Ook controleert deze persoon of je schoeisel goed is. Wij hebben geen controleur gezien. 

Alessandro & ik hebben de Laghetti di Avola in juli 2017 bezocht.

Nieuws

Aeroporto di Catania tijdelijk gesloten voor onderhoudswerkzaamheden in mei!

We willen je informeren over een belangrijke verandering met betrekking tot je …

Etna vulkaan spuwt ringen

Linguaglossa | De majestueuze Etna vulkaan, gelegen op oosten van het prachtige …

Excursie Etna Nord 3000m weer van start!

Linguaglossa | Dit jaar is er in verhouding weinig sneeuw gevallen op …

Meer nieuws