Megalieten van Argimusco

Ten noorden van de Etna, op de grens tussen de bergen van Nebrodi en Peloritani, vind je de megalieten van Argimusco. Op z’n Italiaans: “megaliti dell’Argimusco”.

Met goed weer heb je vanaf hier een prachtig uitzicht. Zo kun je de Etna vulkaan zien, de Eolische eilanden , de Rocca Salvatesta berg en de bergen van Vernà. Ook zie je capo Tindari, capo Calavà en capo Milazzo.

Acquila rots Argimusco

In dit stuk natuurlijk in het Nebrodi park vind je diverse rotsen van kwartszandsteen. Ze hebben allen een bijzondere vorm, waarin sommige mensen dieren herkennen. De vormen zijn waarschijnlijk ontstaan door winderosie. Dit type rotsen worden megalieten genoemd.

De rotsen van Argimusco

Door de bijzondere vorm, hebben diverse rotsen inmiddels een naam gekregen. Deze rotsen worden officieel megalieten genoemd, de megalieten van Argimusco. Hieronder een overzicht van de meest bijzondere rotsen.

Menselijke genitaliën rotsen

Aan het begin van het terrein staan twee grote langwerpige rotsen. Deze rotsen staan symbool voor de mannelijkheid en vrouwelijkheid.

Megalieten Argimusco van menselijke genitalien

Adelaar rots

Een van de meest herkenbare rotsen qua vorm is de adelaars rots. Op zo’n Italiaans: aquila. De adelaar kijkt naar de Etna vulkaan.

Orante rots

Deze rots is het minst herkenbaar qua vorm. De rots is 25 meter hoog en lijkt vanuit het oosten gezien op een vrouwelijk persoon in gebed. Ze kijkt naar het noorden. De rots maakt deel uit van de zogenaamde ‘Rupe dell’acqua’. Op z’n Italiaans heeft deze rots de naam: ‘Orante’. Een goede Nederlandse vertaling hiervoor is er niet.

De krijger of priester rots

Deze rots heeft twee namen. Soms wordt het de krijger (i guerriero) rots genoemd en soms de priester (il sacerdote) rots. Vanuit het oosten gezien lijkt de rots op een langwerpig gezicht, herkenbaar aan het oog.

Megalieten van Argimusco

De toren of de grote stoel rots

De laatste herkenbare rots van Argimusco is de toren (la torre), of ook wel de grote stoel (grande sedile) rots genaamd. Deze rotsen hebben een wat vierkante vorm.

Archeologische achtergrond

Tot op heden is er nog nooit een gedegen en afgerond archeologisch onderzoek gedaan naar de megalieten van Argimusco. Het is dus ook niet met zekerheid te zeggen of de rotsen door winderosie ontstaan zijn, of dat er een menselijke hand aan te pas is gekomen.

In de buurt van de Rupa dell’Acqua rots (vlakbij de Orante rots), is een soort natuurlijk bad in de rots aanwezig. Dit bad is 1,50 bij 0,45 meter groot en is qua diepte rond gevormd. De functie hiervan is niet zeker evenals of dit ‘bad’ door de menselijke hand gemaakt is of niet.

Hier lees je meer achtergrond informatie over het Nebrodi park.

Wandelen bij Argimusco

Je kunt de auto net buiten het natuurgebied van Argimusco parkeren. Vanuit hier kun je prachtig langs de rotsen (megalieten) wandelen. Je kunt zelfs op de rotsen klimmen, vanwaar je een nog mooier uitzicht hebt.

Zelf ben ik hier in december geweest en uit de wind (achter de rotsen) in de zon was het hier heerlijk vertoeven. Ook een fantastische plek om gezellig te gaan picknicken! Ben jij een echte picknick fanaat? Bekijk dan ook eens de andere picknickplekken in Parco dei Nebrodi.

Argimusco rotsen wandelen

Het is aan te raden om goede sportschoenen of bergschoenen te dragen. Omdat het gebied wat hoger ligt (1200 meter), is het ook aan te raden om een windjack mee te nemen. Sommige delen zijn open vlaktes, waardoor er meer wind kan staan.

Wil je een echte wandeling doen in het Nebrodi park, bekijk dan hier diverse wandelingen in Parco dei Nebrodi.

Bereikbaarheid Argimusco

De megalieten zijn goed bereikbaar. Het laatste stuk is de weg wel minder goed, maar nog prima te rijden. Gewoon even goed op evt gaten letten ;-).

Adres:
Riserva Naturale del Bosco di Malabotta
Montalbano Elicona

Nieuws

Aeroporto di Catania tijdelijk gesloten voor onderhoudswerkzaamheden in mei!

We willen je informeren over een belangrijke verandering met betrekking tot je …

Etna vulkaan spuwt ringen

Linguaglossa | De majestueuze Etna vulkaan, gelegen op oosten van het prachtige …

Excursie Etna Nord 3000m weer van start!

Linguaglossa | Dit jaar is er in verhouding weinig sneeuw gevallen op …

Meer nieuws