Waterval Catafurco

De waterval van Catafurco, op z’n Italiaans ‘cascata del Catafurco’ ligt in het noorden van het Nebrodi park (Parco dei Nebrodi) in de provincie Messina.

Aan de voet van de waterval is een natuurlijke grot ontstaan, genaamd ‘Marmitta dei Giganti’. Met warm weer kun je hier heerlijk verkoeling zoeken. Om bij de waterval te komen, moet je wel eerst zo’n 3,5 km wandelen.

Wandeling naar de waterval van Catafurco

Lengte wandeling: 3,8 km
Duur wandeling: 1,5 uur
Moeilijkheid: *
Geschikt voor kinderen:
ja
Route: zelfde weg terug

Auto parkeren

Aan het begin van het pad richting de waterval, kun je de auto parkeren. Parkeer je auto zo dat er ook nog voldoende anderen kunnen parkeren. Sommige mensen rijden het pad verder en parkeren verderop (er is daar ook wat plek), echter kan er maar 1 auto op de weg. Komt er dus net een auto van de andere kant, dan moet je achteruit rijden! Het advies is dus om echt aan het begin van het pad je auto te parkeren.

Het pad wordt goed aangegeven met houten bewegwijzering.

Bewegwijzering wandeling Cascata del Catafurco

Coördinaten start wandeling & parkeren

  • Breedtegraad: 38,0158
  • Lengtegraad: 14,78504

De wandeling naar de waterval

De wandeling begint waar het zandpad begint en waar je dus je auto geparkeerd hebt. Hier is een fontein waar je eventueel je waterfles kunt bijvullen met vers water. Je loopt over een breed pad (2 meter) met prachtige uitzichten op de omliggende bergen en de diepe vallei. In de diepe vallei zie je de rivier S. Basilio lopen.

Start wandeling naar de waterval Catafurco

Uitzicht over de vallei - Catafurco

Borgo Molisa

Na 1,1 km lopen kom je bij het vervallen Borgo Molisa. Dit zijn resten van een oud dorp. Een mooi moment voor een korte pauze en wat foto’s. Ook hier is aan de rotszijde weer een waterpunt. Daarnaast zijn hier 2 grote picknicktafels waar je perfect kunt lunchen.

Borgo Molisa - waterval Catafurco

Onderweg kun je zomaar koeien op het pad tegenkomen!

Koeien op wandelpad naar waterval Catafurco

Vanaf Borgo Molisa vervolg je het pad richting de waterval. Na zo’n 2 km kom je bij een bruggetje aan. Het pad wordt hier smaller en ook pittiger om te lopen. Sommige stukken is het pad als een trap aangelegd. Vanaf dit punt is het nog ongeveer 800 meter naar de waterval lopen.

Bruggetje en trappen naar de waterval

Zo’n 50 meter na het bruggetje vind je een picknicktafel aan de linkerkant met mooi uitzicht op de vallei. Even verderop is een tweede picknicktafel. Toen wij de wandeling liepen, waren beide tafels al bezet. Maar je kunt ook prima op de rotsen picknicken.

Picknicken bij de waterval van Catafurco

Het laatste stuk van het pad naar de waterval ligt in de schaduw. Het kan hier een stuk frisser zijn om te wandelen, dus een jasje is aan te raden!

Uiteindelijk kom je bij een splitsing uit, waar een pad je omhoog naar de waterval brengt. Op mooie zomerse dagen kun je heerlijke verkoeling zoeken in het water onder de waterval.

Waterval Catafurco

Cascata del Catafurco - Nebrodi

Ga je bij de splitsing naar beneden, dan kom je uit bij andere rotsen en een Heilig Maria beeld genaamd: ‘Lacrima di Maria’. Ook hier kun je pootje baden in het water met goed weer en van rots naar rots springen.

Lacrima di Maria - waterval Catafurco

Rotsen waterval Catafurco - rivier S. Basilio

Terugweg

Helaas moet je hetzelfde pad weer teruglopen als de heenweg. Gelukkig is de natuur prachtig en gaat het schitterende uitzicht nooit vervelen. De terugweg is ook weer zo’n 3,8 km lopen waar je ongeveer 1,5 uur over doet. (De wandeling in totaal is dus 7,6 km lopen waar je zo’n 3 uur over doet zonder pauzes.)

Rotsen en natuur bij Catafurco

Wij op de rotsen bij Catafurco middenin de natuur

* Ik heb deze wandeling samen met Alessandro en zijn dochter gelopen op 2 april 2018. 

Meer ontdekken van het Parco dei Nebrodi? Bezoek dan ook zeker de rotsen bij Argimusco!

Nieuws

Etna vulkaan én Stromboli tegelijk in uitbarsting

Etna en Stromboli in Eruptie: Spannende Ontwikkelingen en Beperkingen ---> Laatste updates onderaan!! 4 …

Nieuwe Stombolische Activiteit bij Centrale Topkrater van de Etna

25 juni 2024 | De Etna vulkaan, een van de meest actieve …

Aeroporto di Catania tijdelijk gesloten voor onderhoudswerkzaamheden in mei!

We willen je informeren over een belangrijke verandering met betrekking tot je …

Meer nieuws