Etna vulkaan uitbarsting 4 juli Bivio Piano Provenzana

Etna en Stromboli in Eruptie: Spannende Ontwikkelingen en Beperkingen

—> Laatste updates onderaan!!

4 juli 2024 | Op de avond van 4 juli 2024 zijn zowel de Etna als de Stromboli vulkanen actief in eruptie. Dit spectaculaire natuurfenomeen trekt veel aandacht van zowel lokale bewoners als toeristen. Lees hieronder de laatste updates en bekijk de foto’s en video’s van deze events!

Stomboli: code rood

Rond 16.00 uur begon Stromboli met een eruptie. Een grote stroom peroplastische lava daalde neer in Sciara del Fuoco, dit is de naam van de zone direct aan zee onder de krater. Een grote aswolk is inmiddels ontstaan in het gebied. Op dit moment geldt code rood op Stromboli. De lavastroom in zee, kan ook een tsunami veroorzaken. Dit alles wordt continue gemonitord door de INGV en door de Protezione Civile.

Video: Stromboli uitbarsting
Video Etna vulkaan uitbarsting
Lava Etna vulkaan 4 juli 2024
Uitbarsting Etna vulkaan 4 juli 2024 Johnny alessandro

Etna vulkaan: lavafonteinen van 5000m hoog

Rond 17.00 uur volgde de Etna vulkaan. De Etna vulkaan vertoonde al sinds ongeveer 10 dagen lava explosies in de centrale topkrater, ook wel de Voragine krater genoemd. Vandaag is de activiteit van de vulkaan plots enorm gestegen. De vulkaan spuit hoge lavafonteinen die wel 5000m de lucht in gaan. Dit zorgt ervoor dat dit fantastische schouwspel te zien is vanaf Taormina en Catania.

Daarnaast spuwt de Etna vulkaan ‘lapilli’ en lava-as. Lapilli kun je omschrijven als lichte lavastenen. Dit betekent dan ook dat omliggende dorpen momenteel last hebben van lava-as op wegen en balkons en een regen van lavastenen.

Vliegveld Catania gesloten, vluchten omgeleid

Het vliegveld van Catania is momenteel gesloten. Vluchten worden omgeleid naar andere vliegvelden. Heb jij een vlucht naar Catania, neem dan contact op met jouw luchtvaartmaatschappij voor de laatste informatie.

Lava Etna vulkaan 4 juli 2024
Uitbarsting Etna vulkaan 4 juli 2024 Johnny
Torsus uitbarsting Etna vulkaan 4 juli 2024

Feiten Over de Uitbarstingen

De Etna vulkaan, gelegen op Sicilië, is Europa’s meest actieve vulkaan en vertoont sinds vanavond intense vulkanische activiteit vanuit de Centrale krater, ook wel Voragine krater genoemd. Lavafonteinen en aswolken zijn zichtbaar vanaf grote afstanden en zorgen voor een adembenemend schouwspel.

Stromboli Ook de Stromboli, een van de Eolische eilanden, laat van zich horen met een grote uitbarstingen. De vulkaan staat bekend om zijn continue activiteit en biedt regelmatig een lichtshow van lava-uitbarstingen die in de zee stromen.

Beperkingen en Veiligheidsmaatregelen

Vanwege de verhoogde vulkanische activiteit zijn er verschillende veiligheidsmaatregelen en beperkingen van kracht om zowel de lokale bevolking als toeristen te beschermen:

  1. Toegangsbeperkingen: Toegang tot de hoogste gebieden van de Etna en Stromboli is momenteel beperkt. Alleen geautoriseerde vulkanologen en reddingsteams hebben toegang tot deze zones. Dit betekent dus ook dat excursies naar de topkrater momenteel niet mogelijk zijn.
  2. Evacuaties: Hier is momenteel nog geen sprake van. Alles is nog onder controle.
  3. Vlucht- en veerdiensten: Verschillende vluchten van en naar Catania, de dichtstbijzijnde luchthaven bij de Etna, zijn geannuleerd of omgeleid vanwege de aswolken. Ook veerdiensten naar de Eolische eilanden ondervinden vertragingen en annuleringen.
  4. Lava-as: Houd de uitbarsting in de gaten. Ga nooit onder de rook lopen of rijden, zoals aangegeven kan er sprake zijn van ‘lava-regen’. Dit kun je vergelijken met enorme hagelstenen. Auto’s worden dan ook geadviseerd om in garages te parkeren.
  5. Toeristische excursies: Alle toeristische excursies naar de topkraters van de Etna en Stromboli zijn voorlopig opgeschort. Bezoekers die excursies hebben geboekt, worden geïnformeerd over de annuleringen en de mogelijkheden voor omboekingen of terugbetalingen. Het is nog niet duidelijk tot welk hoogte je momenteel mag op de Etna vulkaan. Zodra wij meer weten, zullen wij deze pagina updaten.
Uitbarsting Etna vulkaan 4 juli 2024 Johnny alessandro
Lava Etna vulkaan 4 juli 2024 vanaf Linguaglossa
Etna vulkaan uitbarsting 4 juli Bivio Piano Provenzana

Conclusie

De uitbarstingen van de Etna en Stromboli zijn een indrukwekkend natuurfenomeen dat de kracht en onvoorspelbaarheid van vulkanen benadrukt. Het is essentieel om de veiligheid van iedereen te waarborgen door de opgelegde beperkingen en adviezen strikt op te volgen.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in toekomstige excursies naar deze actieve vulkanen, raden we aan om regelmatig onze website etnasicilie.nl te bezoeken voor updates en hernieuwde beschikbaarheid van tours. Blijf veilig en geniet van het spectaculaire zicht van een afstand!

Update 5 juli 2024 – 10.00 uur | We hebben contact gehad met de Funivia dell’Etna en met de diverse organisaties voor de excursies bij Etna Nord. De kabelbaan is momenteel dicht en ook de 4×4 bussen rijden daar niet. Bij Etna Zuid geldt de maximale hoogte van 1900m momenteel.Daarnaast ligt er overal veel lava-as op de wegen. Oppassen dus daar!

Bij Etna Nord zijn de wegen schoon, hier is geen lava-as gevallen. Ook hier geldt echter nog de noodverordening en is de maximale hoogte Piano Provenzana, 1800m. Wel is de verwachting dat er vandaag een annulering van deze noodverordening komt en je weer (gedeeltelijk) naar boven mag. Welke hoogte dit wordt, dat weten we nu nog niet. Zodra er meer bekend is, plaatsen wij hier een nieuwe update!

Op dit moment is de Etna vulkaan NIET meer in uitbarsting.

Update 5 juli 2024 – 10.30 uur | Code ROOD bij Stromboli. Hier geldt momenteel een noodverordening. Zodra we meer informatie hebben, melden we het hier!

Update 11 juli 2024 – 10.50 uur | De activiteit én de trillingen bij de Etna vulkaan zijn weer verhoogd vandaag. De centrale krater spuwt weer lava en as wat richting Etna Zuid trekt. Momenteel geldt het ‘pre-alarm’. Dat betekent dat je bij Etna Zuid vandaag tot 2500m hoogte kan/mag (alleen met de Etna kabelbaan omhoog dus) en bij Etna Nord kun je gewoon tot 2800/2900m hoogte. De topkrater is momenteel nog altijd afgesloten. Wél wordt er nu een alternatieve excursie aangeboden waarbij je dus veel kunt lopen én de Etna kraters en hornitos kunt ontdekken. Stel de activiteit houdt aan tot vanavond, dan is de Etna zonsondergang excursie dé excursie die je moet doen. Sowieso is deze excursie een van de beste opties, want je ziet hiermee de vulkaan nog met daglicht én een magische zonsondergang op 2900m hoogte. En als de vulkaan dan ook nog lava spuwt, dan heb je dus de kers op de taart, want dat zie je het beste met zonsondergang en in het donker!!

Update 11 juli 2024 – 17.05 uur | Op Stromboli is de noodverordening afgekondigd. Dit betekent dat toeristen op dit moment niet naar het eiland kunnen.

Update 12 juli 2024 – 16.00 uur | Het eiland is WEL geopend voor toerisme. Je kunt dus gewoon naar Stromboli toe en wie weet kun jij live zo’n uitbarsting meemaken! Wel ligt de maximale hoogte momenteel op 100 meter (normaal kon je tot 400m hoogte), dus dat betekent dat de excursies zeker anders zijn op dit moment.


Met deze informatie hopen we dat je op de hoogte bent van de huidige situatie en de nodige veiligheidsmaatregelen. Mocht je vragen hebben of verdere informatie wensen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ik (Anniek), ben momenteel zelf in Linguaglossa en maak deze uitbarsting dus live mee!

Redacties: mail ons op: anniek@etnasicilie.nl of stuur een whatsapp bericht naar: +31623370594
Onderwerpen binnen dit artikel


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *