Etna uitbarsting zonsondergang

Linguaglossa | De Etna vulkaan is sinds het begin van dit jaar extreem actief. Nu is de vulkaan eigenlijk altijd actief, maar momenteel barst de vulkaan bijna wekelijks uit.

Uitbarstingen Etna vulkaan 2021

Op 16 februari 2021 begon de eerste paroxysme van de Etna vulkaan. Inmiddels zijn we de tel ongeveer kwijt en zijn er wel meer dan 45 geweest. Voor de omwonenden vormt dit enige hinder, want regelmatig hebben ze last van neerslag van as en lapilli door de uitbarstingen.

Zo’n uitbarsting is voor de toerist (en de liefhebbers van de Etna vulkaan) echter ook een waar fotografisch spektakel. Vele mensen trekken er dan ook juist op uit om de meest spectaculaire foto’s te maken.

Zijn de huidige uitbarstingen gevaarlijk?

Om direct een antwoord te geven op de vraag of de uitbarstingen van de Etna vulkaan gevaarlijk zijn: ja én nee. Een uitbarsting is nooit te verspellen. Momenteel barst steeds de Zuid-oost krater uit op 3300 meter hoogte. Als de krater veel lava spuwt, loopt deze tot nu toe de Valle del Bove in waar gelukkig geen mensen wonen.

Tijdens een uitbarsting moet je nooit onder de rook gaan staan, omdat hier dus as en lava steentjes uit kunnen gaan vallen. Dit kunnen ook stenen zijn van groter dan 5cm! Denk dus om jezelf en ook om je auto bijvoorbeeld. Houd de wind dus ook goed in de gaten tijdens een uitbarsting en zorg dat jij jezelf op tijd in veiligheid brengt.

Lava stenen regen op het asfalt

Kun je nu een excursie op de Etna vulkaan doen met de huidige activiteit?

Door de verhoogde activiteit van de vulkaan gelden er restricties. Zo mag je momenteel niet hoger dan 2900 meter komen (juli 2021). Dit is momenteel overigens alleen mogelijk bij Etna Nord, want bij Etna Sud kun je nu maar tot 2750 meter hoogte door de verhoogde activiteit. Boven de 2500 meter mag je sowieso altijd alléén maar de vulkaan op onder begeleiding van een professionele, gediplomeerde vulkaangids.

Een excursie op de vulkaan is ook nu prima te doen, ook omdat diverse excursies tot een lagere hoogte gaan, waardoor er geen direct gevaar is, ook niet tijdens een uitbarsting. Ben jij op excursie en besluit de topkrater uit te barsten?  De gids houdt de uitbarsting in de gaten en kijkt naar de wind. Mocht de windrichting ‘verkeerd’ staan, dan zal de excursie afgebroken worden of waar mogelijk veranderd worden. Staat de wind ‘goed’, dan heb je vaak een unieke ervaring en prachtige foto momenten!

Uitbarsting Etna vulkaan selfie

Etna uitbarsting 2021

Welke excursies op de Etna vulkaan zijn momenteel mogelijk?

Een trekking naar de topkrater is dus niet mogelijk momenteel wegens de verhoogde activiteit. Wil je toch zo hoog mogelijk de vulkaan op, dan heb je 2 opties: Etna Nord 2900 meter hoogte, of Etna Sud 2750 meter hoogte. De volgende excursies zijn mogelijk:

Hoef je niet persé naar de top of zo hoog mogelijk, dan zijn er ook fantastische andere excursies die je kunt doen om de Etna vulkaan te ontdekken, zoals:

Welke excursie adviseert Etnasicilie.nl?

Echt alle excursies zijn aan te raden, dus het gaat vooral om je eigen smaak en voorkeur. Houd je van avontuur en wil je een unieke ervaring die je altijd bij blijft, dan is de quadtour echt een aanrader. Iedereen zegt tot nu toe altijd dat dit de beste ervaring van hun vakantie geweest is.

Uitbarsting Etna quad tour

Houd je van wandelen, kies dan voor de Etna Nord trekking vulkaan kraters, dan maak je echt een prachtige wandeling over de noordflank van de vulkaan.

Wil je de vulkaan op een rustige manier ontdekken, dan adviseer ik de excursie bij Etna Sud met de kabelbaan en 4×4 bussen, of de excursie bij Etna Nord met de 4×4 bussen.

Heb jij geen eigen vervoer, en wil je wel naar de Etna? Kies dan voor een jeeptour! Je wordt dan opgehaald bij jouw accommodatie en kunt zo toch de Etna vulkaan ontdekken!

Etna uitbarsting zonsondergang
Onderwerpen binnen dit artikel


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.