De Alcantara rivier

De Alcantara rivier is 53 km lang en mondt uit in de Ionische zee. De rivier begint op een hoogte van 1400 meter in het Parco dei Nebrodi, bij Floresta. Vanuit hier loopt de rivier langs de noordzijde van de Etna vulkaan richting Randazzo. Hij stroomt langs o.a. Moio Alcantara, Francavilla di Sicilia en Castiglione di Sicilia. In San Marco bereikt de rivier de zee.

Ontstaan van de Alcantara rivier

De “lava-rivier” is duizenden jaren geleden ontstaan. De lava kwam in de rivier terecht en koelde snel af door het koude water. Hierdoor kristalliseerde de lava zich in verticale kolommen.

De rivier is nu een prachtig natuurverschijnsel: een rivier over en door lavarotsen. Een van de meest indrukwekkende stukken van de Alcantara rivier is de “Gole dell’Alcantara”. Deze kloof is een van dé trekpleisters van de Alcantara rivier en wordt ook wel de ‘Grand Canyon’ van Sicilië genoemd. De kloof is meer dan 300.000 jaar oud.

De rivier is vernoemd naar beroemde Romaanse boogbrug, welke op z’n Arabisch ‘Al qantarah’ genoemd wordt.

Anniek bij de Alcantara rivier bij de Romeinse brug

Lava grot “Grotta dei Cento Cavalli”

In het dorp Motta Camastra, in de provincie Messina, bevindt zich de enige lava grot die door de rivier gevormd is. Deze grot heeft de naam “Grotta dei Cento cavalli”, wat betekent: de grot van de 100 paarden. De grot is moeilijk bereikbaar, maar wel prachtig om te bewonderen.

Nieuws

Sicilië in de winter: 5 tips wat te doen!

5 tips voor Sicilië in de winter! Ga je in de winter naar …

Etna vulkaan al 6 maanden extreem actief

Linguaglossa | De Etna vulkaan is sinds het begin van dit jaar …

Etna vulkaan weer uitgebarsten, Sicilië kleurt rood!

Linguaglossa | De Etna is al een aantal weken onrustig. Regelmatig spuwt …

Meer nieuws