Gole dell’Alcantara

Gole dell’Alcantara bezoeken

Tussen Castiglione di Sicilia en Motta Camastra vind je de Gole dell’Alcantara. Dit is de meest bekende en bezochte plek van de Alcantara rivier. Het is een grote kloof met lava rotsen waar de rivier tussendoor stroomt. Lees hieronder meer over de Gole dell’Alcantara of bekijk hier direct de leukste excursies bij de Alcantara rivier.

Gole dell’Alcantara feiten

De Alcantara kloof is zo’n 25 meter diep. Op het smalste stuk is de kloof slechts 2 meter breed. En op de breedste stukken is de Alcantara kloof zo’n 4 tot 5 meter breed.

Strand Gole Alcantara Kloof
Gole dell'Alcantara kloof rivier

Ontstaan van de Gole dell’Alcantara

Er wordt gedacht dat de kloof geslepen is door het water wat erdoorheen loopt. Dit is echter onjuist. De kloof is ontstaan doordat dit type lava zeer snel afgekoeld is. Dit type lava wordt ook wel ‘Lava basaltica’ genoemd. Deze lava is rijk aan ijzer, magnesium en calcium maar bevat weinig ‘silicio’. Door de snelle afkoeling zijn ‘prismatiche pentagonali’ en ‘esagonali’ ontstaan.

Echter zijn er ook mensen die denken dat de lava ooit één geheel was en dat deze gespleten is. Dit wordt echter ontkracht door het feit dat de twee zijden van de kloven compleet verschillend zijn qua structuur en dus niet in elkaar zouden passen.

De Alcantara kloof bezoeken

Je kunt de kloof op verschillende manieren bezoeken. Zo kun je de auto hier vlakbij parkeren en met de trap naar beneden lopen, of kiezen voor de lift. Je betaalt (afhankelijk van de trap of lift) een toegangsbedrag voor de kloof. De trap kost € 1,50 per persoon en wordt beheerd door de gemeente. De lift wordt beheerd door een bedrijf. De prijzen verschillen per periode (laag-midden-hoog seizoen).

De Gole dell’Alcantara zijn vanaf 1 mei t/m 30 oktober geopend van 09.00 uur in de ochtend tot ongeveer 18.30 uur in de middag.

Wil je de kloof op een uniekere manier bezoeken, dan kun je kiezen voor een van de vele excursies die in dit gebied aangeboden worden, bijvoorbeeld:

Alcantara jumping excursie - Alcantara rivier Sicilië
Bodyrafting Alcantara rivier

Hoe kom je bij de Gole dell’Alcantara

Messina > Gole dell’Alcantara
Neem vanaf Messina de SS 114 richting Catania. Bij Giardini Naxos neem je de SS 185 richting Francavilla di Sicilia. Na 12 km kom je bij de Gole dell’Alcantara uit.

Catania > Gole dell’Alcantara
Kom je vanuit Catania, neem dan de Autostrada A18 richting Messina. Neem hier de afslag Giardini Naxos en vervolg de weg voor 12 km richting Francavilla di Sicilia.

Bronte/ Randazzo > Gole dell’Alcantara
Als je vanuit de richting van Bronte en Randazzo komt, dan dien je eerst Castiglione di Sicilia aan te houden. Vanuit hier rijd je vervolgens richting Giardini Naxos waarbij je langs de Gole dell’ Alcantara rijdt.

Alternatieven Gole dell’Alcantara

De Alcantara rivier is ook op andere plekken zeker een bezoek waard. Twee locaties die ook zeker een bezoek waard zijn (Link Google Maps):

De Gurne dell’Alcantara waren altijd vrij toegankelijk. Helaas is dit tegenwoordig afgesloten door de gemeente. Wel kun je via ‘omweggetjes’ hier nog altijd komen, al dan niet ‘illegaal’.

Bij de piccole gole dell’Alcantara kun je de auto onder de brug parkeren. Sluit wel goed af en leg niets kostbaars in de auto! Je kunt hier de rivier zelf bekijken of in de zomer je voeten in het ijskoude water laten afkoelen.

Foto's

Nieuws

Etna vulkaan spuwt ringen

Linguaglossa | De majestueuze Etna vulkaan, gelegen op oosten van het prachtige …

Excursie Etna Nord 3000m weer van start!

Linguaglossa | Dit jaar is er in verhouding weinig sneeuw gevallen op …

Brand vliegveld Catania, vliegveld gesloten tot 19 juli

Catania 17 juli 2023 | Angst op het internationale vliegveld Vincenzo Bellini …

Meer nieuws