Etna vulkaan 21 mei 2023

Etna | Sinds 18 mei is de activiteit van een van de topkraters toegenomen. Deze krater, de Bocca Nuova, is begonnen met as uitspugen. Vooraf aan de toenemende activiteit van deze krater waren er diverse kleine aardbevingen van rond de 2,7 op de schaal van richter.

Noodverordening Etna vulkaan

Uit voorzorg en in overleg met de NGTV is er een noodverordening uitgegaan voor zowel Etna Nord als Etna Zuid. Deze noodverordening is een code rood voor het gehele Etna gebied vanaf 2000 meter tot de top.

Actuele update:

  • 18 mei 2023: Code Rood – verboden boven de 2000 meter te komen op de Etna vulkaan
  • 20 mei 2023: Code geel – Alertheid gevraagd, geen restricties meer
  • 21 mei 2023: Code oranje – Mogelijk is er sprake van een grote uitbarsting!

Hieronder enkele foto’s van 21 mei 2023 van Santa Maria di Licodia met daaronder veelgestelde vragen en advies voor je Etna excursie.

Auto lavaregen Etna vulkaan 21 mei 2023
Lava regen Etna vulkaan 21 mei 2023
Etna vulkaan 21 mei 2023
Terras met lava regen 21 mei 2023
Lava regen terras Etna vulkaan
Donkere lucht Etna vulkaan uitbarsting 21 mei 2023

Is er gevaar bij de Etna vulkaan?

Ja en nee. Een noodverordening doen ze natuurlijk niet zomaar. Maar aan de andere kant zijn er in 2001 meer dan 51 uitbarstingen geweest (die veeeel spectaculairder waren), maar waar nooit één noodbevel voor geweest is. Ook toen zijn er schokken geweest.

Het verschil met toen en nu zijn sowieso andere burgermeesters. En verder durf ik het helaas ook niet te zeggen. Veiligheid staat voorop en ze zullen het natuurlijk niet zomaar doen, want het kost de economie natuurlijk veel geld als alles stilgelegd wordt!

Aangezien het weer slecht is, is het lastig te zien wat de vulkaan doet momenteel. Wel zijn er warmte waarnemingen en zien we ook in verschillende dorpen rond de vulkaan asregen momenteel.

Wat betekent dit voor de Etna excursies?

In verband met de noodverordening (code rood) betekent dit dat alle excursies die hoger dan 2000 meter op de Etna vulkaan gaan, stilliggen. Dit wordt continu aangepast. Houd de officiële websites in de gaten en informeer naar de status voordat je vertrekt.

Wat kun je dan wél doen op de Etna vulkaan met de huidige noodverordening?

Je kunt de vulkaan nog wel bezoeken, maar dan tot de maximale hoogte van 2000 meter. Hieronder enkele opties van excursies of eigen wandelingen

Etna Zuid tot 2000 meter hoogte

De parkeerplaats bij Etna Zuid – Rifugio Sapienza ligt op een hoogte van ongeveer 1900 meter. De kabelbaan zou je naar 2500 meter hoogte brengen. Deze ligt dus momenteel stil, omdat die hoogte nu verboden is. Dit betekent dat er nu geen excursies mogelijk zijn die je hoger op de vulkaan brengen dan de parkeerplaats.

Je kunt wél vanaf de parkeerplaats andere activiteiten ondernemen:

Etna Nord tot 2000 meter hoogte
De parkeerplaats van Etna Nord – Piano Provenzana ligt op 1800 meter hoogte. Je kunt hier dus ook nog gewoon naartoe rijden. In dit prachtige natuurgebied heb je ook wat meer opties dan bij Etna Zuid qua wandelingen bijvoorbeeld! Dit zijn mijn tips om te bezoeken als je toch nu de Etna vulkaan op wilt:

Quad tour

Persoonlijk kan ik je de quadtour bij Etna Nord aanraden. Je gaat dan zelf de quad tijden en een gids laat je zo prachtige verborgen stukken lava ontdekken in het bos. Je gaat tijdens de tour een grot bezoeken, rijdt door het Ragabo bos én ziet diverse oude lavastromen. Ook maak je stops op prachtige panoramische punten.

Een quad tour is er in verschillende lengtes:

Mijn advies is de meest complete tour doen van 3,5 uur. En anders de tour van 2 uur. Persoonlijk vind ik de tour van 1 uur te kort.


Kraters 2002

De kraters van 2002 liggen officieel op een hoogte van 2050 – 2100 meter. Dit betekent dat je hier dus officieel net niet naartoe mag met dit noodbevel. Ik weet dat de gidsen de trekking wél doen, dus mocht je hier wel interesse in hebben, dan kan ik de opties voor je controleren. Maar bedenk dus wel dat je dit dan op volledig eigen risico doet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.