Solfiet Etna Nord topkrater vulkaan

Sicilië | Na 1,5 maand regen, is er nu een periode van extreme hitte aangebroken op Sicilië. Al ruim 2 weken tikt het kwik minimaal 35 graden aan. De komende week stijgt het kwik nog verder volgens de voorspellingen. Wil jij toch iets ondernemen op Sicilië gedurende deze hitte? Hierbij onze tips!

Zonsondergang 2900m Etna Vulkaan
Kraters 2002 wandeling kinderen

1. Bezoek de Etna vulkaan met zonsondergang

Deze excursie laat je de Etna vulkaan nog met daglicht ontdekken, maar daarnaast geniet je ook van echt een magische zonsondergang op 2900 meter hoogte op de actieve vulkaan! De excursie start vanaf Piano Provenzana en met imposante unimog 4×4 bussen rijd je de Etna vulkaan op. Onderweg zijn er diverse stops om de vulkaan te ontdekken en gedurende de hele rit wordt je begeleid door een officiële vulkaangids!

Je bezoekt de kraters van 2002 nog met daglicht (kleine trekking van 20/30 minuten). Daarna rijdt je door naar 2900 meter waar je naar een uitzichtpunt gaat. Je hebt uitzicht op de kust van Taormina tot Catania, de Valle del Bove én de rokende topkrater recht voor je! En wist je dat je vloeibare lava het beste in het donker ziet? Dus mocht de vulkaan besluiten uit te barsten, dan is dit dé excursie om te doen!

Bekijk hier foto’s en lees meer info: Etna vulkaan met zonsondergang

P.s. de bus heeft airco!

Alcantara jumping excursie - Alcantara rivier Sicilië
Body raften Alcantara rivier

2. Bezoek de Alcantara rivier of kloof

Het water in de Alcantara vallei is ijs en ijskoud. Een heerlijk contrast met die hete temperaturen! Er zijn verschillende locaties waar je naartoe kunt gaan. De meest bekende is dé Alcantara kloof. Maar er zijn ook plekken die zeker een bezoek waard zijn, maar veel minder bekend én dus minder bezocht! Hierbij de 3 locaties via Google Maps:

Liever een activiteit doen? Dat kan ook! Er zijn meerdere opties, maar dit zijn de twee best beoordeelde activiteiten in de Alcantara rivier, naast een gewoon bezoek.

Het verschil tussen deze twee? Bodyraften is een activiteit echt in de Alcantara Kloof. Alcantara Jumping wordt op een ander gedeelte (veel minder toeristisch) gedaan van de Alcantara rivier. Bij Bodyraften is het vooral 700 meter omhoog klimmen en springen tegen de stroom in, om vervolgens in 15 minuten terug te bodyraften ongeveer. Bij Alcantara Jumping ga je al springend, zwemmend en glijdend door de rivier voor ongeveer 2,5 a 3 uur.

Ze zijn beiden super leuk om te doen, maar wél compleet verschillende ervaringen!

Trekking top krater Etna Nord vulkaan
Etna Nord top krater 2900 meter

3. Bezoek de Etna vulkaan in de ochtend

Is de avond niet voor jou weggelegd? Ga dan vroeg in de ochtend. Dan is het nog wat minder heet. Je kunt de Etna vulkaan aan Etna Noord (Piano Provenzana) en Etna Zuid (Rifugio Sapienza) bezoeken.

Etna Zuid
Hier kun je met de auto tot Rifugio Sapienza rijden op 1900 meter hoogte. Vanaf hier kun je de kun je de kabelbaan omhoog nemen naar 2500 meter. Wil je nog hoger, dan kun je de combinatie van kabelbaan + 4×4 bus nemen naar 2900m hoogte. Hier doe je dan vervolgens een korte trekking van 40 minuten bij de Barbagallo krater. De maximale hoogte waar je mag komen op de Etna vulkaan is 2900m bij Etna Zuid.

Etna Nord

Bij Etna Noord kun je met de auto tot Piano Provenzana rijden op 1800 meter hoogte. Vanaf hier kun je enkel een excursie met 4×4 unimog bus doen die je naar 2900 meter hoogte brengt. Je bezoekt dan met een bus mét airco! de kraters van 2002 en je gaat naar een prachtig uitzichtpunt. Met helder weer kun je zelfs de Eolische eilanden zien!

Maar je kunt hier ook een excursie naar dé top van de vulkaan doen en haar actieve krater zien! De maximale hoogte bij Etna Nord is dus de top op 3347m. Wel is deze excursie enkel weggelegd voor mensen met een hele goede conditie!

Er zijn ook nog diverse trekkingen te doen, maar deze raad ik persoonlijk af op dit moment wegens de hitte.

P.s. de 4×4 bussen hebben airco!!

4. Ragabo bos & grotten

Een andere optie is een wandeling maken in het Ragabo bos, bij Etna Noord. Het bos ligt op 1425 meter hoogte en brengt zeker wat verkoeling. Je kunt hier verborgen lava stromen ontdekken en een lava grot bezoeken. Dit zijn twee van de grotten die je in deze omgeving kunt bezoeken:

Wist je dat ze heel vroeger grotten gebruikten als vriezers? De temperaturen zijn hier super aangenaam, lava isoleert namelijk en zo blijft de warmte buiten.

Wil je liever een activiteit doen? Kies dan voor een quad tour. Dan rijd je off-road door de bossen, ontdek je oude lava stromen én bezoek je een grot. En het is heerlijk om de wind door je haren te voelen wapperen terwijl je rijdt (ondanks de helm).

Dolfijnen boottocht Sicilië Taormina Isola Bella

5. De zee op met een boottocht!

Ben je meer van het water, het strand en de zee? Kies dan voor een boottocht! De boot is uitgerust met ruim dak, waardoor je ook gewoon in de schaduw kunt zitten. Onderweg is er ruimte en tijd om een frisse duik in zee te nemen, waardoor je ook heerlijk kunt afkoelen. En je ontdekt zo de kust van Taormina en Isola Bella vanaf zee! Met de tour bezoek je diverse prachtige grotten en kies je voor de boottocht in de avond met zonsondergang? Dan ga je ook nog eens dolfijnen spotten! En je hebt echt wel 90% kans om ze te zien!

Citroenen - eten & drinken Sicilië

Algemene adviezen voor de hitte

Natuurlijk heb ik ook nog wat algemene adviezen voor de hitte! Lees mijn tips hieronder:

Drinken

Neem altijd voldoende drinken mee als je op pad gaat. Indien mogelijk, leg water de avond van tevoren in de vriezer en neem dit bevroren mee. Zo heb je langere tijd fris water. Let wel op dat je het water natuurlijk nooit TE koud drinkt! Tip: doe wat citroensap of verse munt in het water!

Let op met alcohol in de hitte. Alcohol onttrekt namelijk vocht en laat je bloed sneller stromen, hierdoor krijg je het nog warmer.

Eten

Ondanks de warmte is het belangrijk om ook goed te blijven eten. Denk aan zoute nootjes of chipjes om wat meer vocht vast te houden (al krijg je daar ook weer meer dorst van). Maar eet ook voldoende fruit. Wist je bijvoorbeeld dat je druiven ook kunt invriezen? Ideaal om dan mee te nemen op pad!

Ook kun je beter je eetritme aanpassen en vaker kleinere porties eten. Verteren van grote porties kost namelijk energie en ook daarvan kun je het warm krijgen. Ook eiwitrijk voedsel kost je lichaam meer energie om te verwerken.

Kleding

Zorg voor beschermende kleding. Linnen kleding is luchtig en ademt. Soms is een shirt met lange mouwen fijner in de hitte, dan korte mouwen, omdat de zon echt flink brandt! Denk verder om een pet tegen de zon. Heb je die niet? Gebruik een sjaal of bandana op je hoofd. Een zonnesteek is zo opgelopen namelijk! Ook je ogen moet je beschermen tegen de krachtige zonnestralen. Vergeet daarom ook de zonnebril niet.

Heb jij een ultieme tip om de warmte te boven te blijven? Deel ze met ons!
Onderwerpen binnen dit artikel


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.