Uitbarsting Etna vulkaan 2 juni 2025

1. Wat is er precies gebeurd op 2 juni 2025?

Op 2 juni vond er een uitbarsting plaats aan de zuidzijde van de Etna, bij de Zuid-Oostkrater. Dit was inmiddels al de 15de uitbarsting van 2025. Tijdens deze eruptie stortte echter ook een deel van de Zuid-oost kraterrand in, wat zorgde voor een grotere uitstoot van as en rook dan bij eerdere uitbarstingen dit jaar.

Bij de uitbarsting van 2 juni 2025 vond er een gedeeltelijke instorting van de zuidwestelijke rand van de Zuid-Oostkrater plaats. Deze instorting veroorzaakte een plotselinge drukontlasting in de onderliggende gasrijke magmakamer. Hierdoor kwam er in korte tijd een grote hoeveelheid vulkanisch gas en fijn asdeeltje vrij.

Dit leidde tot de vorming van een hoge eruptieve kolom, ook wel bekend als een pluim van gas, waterdamp, as en soms vulkanisch materiaal, die enkele kilometers de lucht in steeg. De pluim werd vervolgens door de wind verspreid in zuidoostelijke richting, wat lichte asneerslag veroorzaakte in enkele omliggende dorpen, onder andere aan de oost- en zuidflank van de Etna.

De aswolk bestond voornamelijk uit:

  • Waterdamp (H₂O)
  • Koolstofdioxide (CO₂)
  • Zwaveldioxide (SO₂) – de voornaamste component die de geur van “rotte eieren” veroorzaakt
  • Vulkanische as – microscopisch kleine glasachtige deeltjes afkomstig uit gesmolten gesteente

Waarom is dit belangrijk?

Hoewel indrukwekkend om te zien, zijn dit soort gas- en aswolken op de Etna niet zeldzaam. Ze vormen zelden een direct gevaar voor bezoekers of bewoners, zolang men zich niet in de onmiddellijke omgeving van de krater bevindt. Luchtruimten kunnen tijdelijk worden gesloten of omgeleid, vooral als er sprake is van intensieve asuitstoot.

De situatie wordt altijd gemonitord door het INGV, dat met behulp van seismische gegevens, gasmetingen en satellietbeelden real-time updates verstrekt over de activiteit en impact van de erupties.

2. Is dit een uitzonderlijke gebeurtenis?

Nee. De Etna is een van de meest actieve vulkanen van Europa en kleinere uitbarstingen komen regelmatig voor. De Zuid-Oostkrater is al jaren de meest actieve krater en erupties zoals die van 2 juni zijn niet ongebruikelijk, al varieert de intensiteit.

3. Is het nog veilig om de Etna te bezoeken?

Op het moment van schrijven is het veilig om de Etna te bezoeken in de toegestane gebieden. De autoriteiten (zoals het INGV) bepalen nauwkeurig welke zones toegankelijk zijn. Excursies gaan enkel door binnen de wettelijke en veilige grenzen.

Belangrijk hierbij is om aan te merken dat op de dag van deze uitbarsting, alle excursies naar de top en andere zones buiten de toegestane gebieden, afgelast waren. De gidsen begeleiden de mensen om in de toegestaande gebieden naar de uitbarsting te kijken.

Toen de uitbarsting andere vormen aannam, hebben de gidsen veiligheidsmaatregelen genomen en ervoor gezorgd dat er een snelle ‘ontruiming’ plaatsvond. Hierbij moet aangemerkt worden dat de gidsen noemen dat de mensen altijd op een veilige afstand van de uitbarsting stonden, ook al lijkt dit op beelden vaak niet zo.

4. Wat is het huidige waarschuwingsniveau van de Etna?

Sinds 3 juni is het waarschuwingsniveau teruggebracht naar F0, het laagste niveau op de schaal van het INGV (Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia). Dit betekent dat de situatie weer onder controle is, maar dat bepaalde gebieden – zoals de topkraterzone – nu extra worden gemonitord.

Let op dat het waarschuwingsniveau echt altijd kan veranderen (dat is ook vrij normaal voor de Etna vulkaan, die een van de meest actieve vulkanen van Europa is). Enkel officiële vulkaangidsen (natuurgidsen niet!) staan in direct contact met de autoriteiten. Zij zijn opgeleid om met deze situaties om te gaan. Zorg daarom dus altijd dat je enkel en alleen met een officiële vulkaangids de Etna vulkaan ontdekt!

5. Gaat mijn geboekte Etna excursie door?

Als je een excursie hebt geboekt, bijvoorbeeld een wandeling, de Etna kabelbaan, een quad tour of een 4×4-bus-tour binnen de toegestane zones, dan gaat deze gewoon door. Deze excursies waren zelfs (deels) mogelijk tijdens de uitbarsting!

Heb je een top-kraterexcursie geboekt, dan zal de gids contact met je opnemen als de situatie wijzigt. Dit wordt namelijk per dag bekeken door de vulkaangids. Overigens is er bij deze (en bij alle Etna excursies) altijd al sprake van ‘een-slag-om-de-arm’. De excursies gaan enkel en alleen door als het weer en de activiteit van de vulkaan dit toelaten, veiligheid staat voorop.

Het is de verantwoordelijkheid van de vulkaangids om aan jou aan te geven of de excursie wél of niet door kan gaan, of dat er een alternatieve versie aangeboden wordt.

7. Is de noordkant van de Etna (Piano Provenzana) getroffen?

Nee. De uitbarsting vond plaats aan de zuidzijde van de vulkaan. De noordzijde, waar onder andere Piano Provenzana zich bevindt, is niet getroffen en ligt op meer dan 50 km afstand van de actieve kraterzone.

8. Is de zuidkant van de Etna (Rifugio Sapienza) getroffen?

De uitbarsting van 2 juni vond plaats aan de Zuid-Oostkrater, waarbij een eruptieve kolom (gas en as) ontstond. Deze uitbarsting richtte zich grotendeels naar de Valle del Leone, een hooggelegen vallei aan de zuidoostkant van de Etna. Deze vallei is volledig onbewoond en maakt deel uit van het beschermde vulkanische natuurgebied.

Hoewel de zuidkant (waar ook Rifugio Sapienza ligt) niet direct getroffen is door lava of schade, waren er wel preventieve veiligheidsmaatregelen van kracht (zoals ook bij Etna Noord). Dit om bezoekers en personeel te beschermen tegen eventuele risico’s van verhoogde vulkanische activiteit, zoals gasuitstoot of lichte asval.

Dankzij deze voorzorgsmaatregelen en het toezicht van instanties zoals het INGV en de civiele bescherming, zijn er geen incidenten of gevaren gemeld voor bezoekers aan de zuidflank. Bezoeken aan Rifugio Sapienza, de kabelbaan en lagere excursies vinden plaats binnen veilige zones en gaan (op moment van schrijven) normaal door.

9. Moet ik mij zorgen maken als ik in de buurt verblijf?

De lokale autoriteiten houden de situatie voortdurend in de gaten. Als bezoeker hoef je je geen zorgen te maken zolang je de officiële informatie volgt en alleen excursies doet met erkende gidsen of organisaties.

10. Waar vind ik actuele updates over de vulkaanactiviteit?

De meest betrouwbare bron is het INGV (www.ingv.it), het Italiaanse instituut voor geofysica en vulkanologie. Ook excursie-organisaties zoals wij volgen deze updates nauwgezet en informeren onze klanten indien nodig. Al ligt het laatste woord altijd bij jezelf en de vulkaangids.

Onthoud altijd dat het nieuws alles extreem uitvergroot, want anders is het niet nieuwswaardig. Want bedenk… als het zooo gevaarlijk was en zo plots, hoe kan het dan dat er geen gewonden zijn? Precies, dit is het werk van de gidsen, omdat zij ervoor gezorgd hebben dat niemand zich op dat moment in de gevarenzone bevond.

Overigens zijn er wel meldingen bekend van mensen met schaafwonden en last van de enkels. Dit is natuurlijk heel vervelend. De lava ondergrond is erg scherp en onregelmatig, dus jezelf ‘snel’ verplaatsen in geval van een ‘ontruiming’ is dan niet zonder slag of stoot waarschijnlijk.

En niet vervelend bedoeld: maar het is belangrijk dat je altijd kijkt waar je loopt. Lopen met je gsm in de hand en filmen is niet de manier hoe je moet handelen in geval van een calamiteit. Jezelf in veiligheid brengen moet je prioriteit zijn.

11. Waarom barst de Etna regelmatig uit?

De Etna bevindt zich op een actieve breuklijn tussen de Afrikaanse en Euraziatische tektonische platen. Hierdoor ontstaat constante druk onder de vulkaan, die zich regelmatig ontlaadt in de vorm van uitbarstingen. Het is een natuurlijk, cyclisch proces.

12. Welke excursies gaan tot welke hoogte op de Etna vulkaan?

De top ligt op 3400m hoogte. Maar er zijn diverse excursies die naar lager gelegen hoogtes gaan. Het is niet zo dat hoe hoger je gaat, hoe beter de excursie. Alle excursies hebben hun eigen charmes en bij alle excursies zie je weer andere unieke landschappen. Hierbij een aantal voorbeelden:

3400m hoogte, naar de top van de Etna

3000m hoogte

2100 – 2500m hoogte

1400 – 1900 meter hoogte

—-

Wil je meer weten of heb je een specifieke vraag? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier of WhatsApp. We geven je graag eerlijke en actuele informatie, gebaseerd op de officiële bronnen.

—-

ℹ️ Noot over veiligheid en verantwoordelijkheid

Bij Etnasicilie.nl werken wij als bemiddelaar tussen reizigers en zorgvuldig geselecteerde excursiepartners. We kiezen uitsluitend samenwerkingspartners die beschikken over de juiste vergunningen, ervaring en kennis van het terrein.

De informatie op deze FAQ-pagina is met zorg samengesteld, op basis van actuele gegevens en in overleg met ervaren vulkaangidsen die dagelijks op de Etna actief zijn.

Het is belangrijk om te weten dat de uiteindelijke beslissing om wel of niet deel te nemen aan een excursie altijd bij de klant zelf ligt. De gids ter plaatse is daarbij verantwoordelijk voor de uitvoering van de excursie, inclusief eventuele route-aanpassingen of het voortijdig afbreken van de tocht, bijvoorbeeld bij veranderende weers- of veiligheidsomstandigheden.

Onze partners volgen strikt de richtlijnen van het INGV (Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia) en de lokale autoriteiten. Veiligheid staat altijd voorop.




Onderwerpen binnen dit artikel


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *